МВР

ГД "Гранична полиция"

 

23 апр 2021

Гранични полицаи задържаха фалшив инкасо автомобил с нелегални имигранти

При специализирана полицейска операция на 22 април, в района между моста на река Караагач и град Китен, служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрели за проверка микробус „Фолксваген“. Автомобилът е управляван от 52-годишен мъж от Пловдив. При проверка в товарния отсек на микробуса граничните полицаи открили 13 мъже, незаконни имигранти. Чужденците са без документи, заявили, че са сирийци.

Автомобилът е брандиран с логото на фирма за инкасо. Установено, че той не е собственост на тази фирма, която няма връзка със случая, а стикерите са фалшиви и са поставени, за да бъде избегната евентуална полицейска проверка. Микробусът е с неистински регистрационни табели, копиращи табелите на реален инкасов автомобил.

Нелегалните мигранти и шофьорът са задържани, образувани са досъдебни производства по описа на ГПУ-Царево. На водача е повдигнато обвинение и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена до 72 часа. В превозното средство се е намирал и непълнолетен български гражданин, който е разпитан в качеството на свидетел по досъдебното производство.

Работата по случая продължава.


В ГПУ-Ново село са образувани 7 бързи производства за незаконно преминаване на държавната граница и каналджийска дейност

На 29.03.2021г. граничните полицаи от ГПУ-Ново село задържаха в землището на село Вълче поле, общ. Любимец, седем незаконни имигранти, мъже. Установено е, че са сирийски граждани. В Истанбул те платили по 2000 евро на сирийски каналджия, за да организира нелегалното им превеждане до България.

Един от групата – на 25 години, е техен водач. Той е с отказан статут на бежанец у нас. Каналджията превел групата с лодка през река Марица от Турция в Гърция, а след това чужденците влезли пеша в България. Те трябвало да стигнат до Харманли и водачът да получи по 400 евро за всеки един от тях. 

Срещу каналджията в ГПУ- Ново село е образувано бързо производство по чл. 280 от НК, а срещу останалите незаконни имигранти – бързи производства по чл. 279 от НК.

Служители от РД „Гранична полиция“ – Смолян са задържали и мъж със статут на постоянно пребиваващ у нас, за който се проверяват  данни, че е съпричастен към канала за трафик на незаконни мигранти.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 


30 мар 2021

Гранични полицаи от РДГП - Смолян задържаха двама мъже, прекарвали нелегални имигранти

На 25 март 2021 г. около 4 часа близо до село Падало служители на Гранично полицейско управление – Крумовград спрели за проверка два леки автомобила – „Ауди“ и „Фолксваген“, управлявани от двама мъже – на  28 и 21 години. В хода на предприетата проверка е установено, че в колите пътували 13 чужденци -  мъже, на възраст от 18 до 31 г., без документи за самоличност. Граничните полицаи установили, че 12 от тях са граждани на Ирак и един - на Афганистан. Част от чужденците пътували в багажниците на автомобилите.

Двамата водачи са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР, а чуждите граждани са настанени в миграционен център. Установено е, че имигрантите са преминали в страната ни през зелената граница с Гърция, до близко населено място ги чакали двата автомобила.  Задачата на двамата шофьори била да ги откарат до населено място в Старозагорска област, а оттам чуждите граждани да стигнат до граница на изход от страната. Крайната им цел била държава в Западна Европа.

Под надзора на Районна прокуратура-Кърджали – ТО-Крумовград са извършени процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, изземване на веществени доказателства. Двамата българи са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства и по отношение на повече от едно лице – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 


26 мар 2021