МВР

ГД "Гранична полиция"

 

На ГКПП Капитан Андреево са задържани иракчанки, опитали да влязат в страната с холандски паспорти

Задържан е и шофьорът, преотстъпил документите

Вчера на ГКПП Капитан Андреево пристигнал  за влизане в страната лек автомобил “Фолксваген“ с водач 53-годишен холандски гражданин от турски произход. С него пътували две жени и две момичета – на 7 и 17 години. Пътничките представили за обработка холандски паспорти. Граничният полицай се усъмнил, че снимките в четирите паспорта не са на приносителките. Колата е отклонена за контрол на втора линия, където е установено, че холандските документи са истински, но не са на жените. Извършена е щателна митническа проверка на автомобила, при която в багажа са открити иракските паспорти на пътничките.

Шофьорът признал, че преотстъпените документи са на неговото семейство. Той и пълнолетните иракчанки са задържани, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ-Свиленград.


07 мар 2018

Гранични полицаи задържаха на ГКПП Кулата 41 незаконни имигранти, укрити в камион, пристигащ от Гърция

Задържан е и шофьорът, 50-годишен румънец

Днес към 10 часа на ГКПП Кулата пристигнал за влизане в България товарен автомобил с румънска регистрация. Граничните полицаи поискали да бъде му извършена проверка с рентген, при която е установено, че в товарното помещение има хора.

Екипът за противодействие на контрабандата и нелегалната миграция извършил физическа проверка на камиона. В товарния отсек, зад кабината, граничните полицаи установили 41 нелегални имигранти – 29 мъже, 5 жени и 7 непълнолетни. Те заявяват различни националности, които ще бъдат уточнени допълнително в процеса на разследването.

Уведомена е районната прокуратура. Шофьорът  -  50-годишен румънски гражданин, и незаконните имигранти са задържани в Гранично полицейско управление – Петрич. Срещу пълнолетните ще бъдат образувани досъдебни производства. Децата и жените са настанени в специализирано помещение.


02 мар 2018

България бе за първи път домакин на заседание на Управителния съвет на Европейската агенция за гранична и брегова охрана

Членовете на УС на Фронтекс посетиха ГКПП – Калотина

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) е първата агенция на ЕС в областта на вътрешните работи, която провежда съвещание на ръководния си орган в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Състоялото се на 7 и 8 февруари 68-о заседание на Управителния съвет на Фронтекс, първо за 2018 г., бе открито от министъра на вътрешните работи на България Валентин Радев: „Разчитаме на Агенцията за укрепването на капацитета за охрана на външните граници на ЕС. Граничната сигурност е сред най-важните въпроси за Съюза и за европейските граждани“. Той отчете пред делегатите значителния спад от 84% в миграционния натиск към страната и подчерта активното участие на България чрез ГД „Гранична полиция“ в дейностите на Фронтекс.

В рамките на съвещанието ръководителите на структурите за гранична и брегова охрана на държавите-членки на ЕС и асоциираните към Шенген държави разгледаха текущи въпроси, свързани с отчет на дейностите през предходната година и планиране на дейностите за настоящата година. Направени бяха анализ на оперативната обстановка и преглед на изпълнението на пътната карта за практическото прилагане на Регламента за Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Управителният съвет избра свой заместник-председател - Карлош Морейра от Португалия, който за период от четири години ще подпомага дейността на председателя на УС Марко Гашперлин от Словения.

След приключването на заседанието, членовете на УС на Фронтекс посетиха ГКПП – Калотина. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков ги запозна с обстановката на българо-сръбската граница и с дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България и Сърбия. Гостите присъстваха на проверки на товарни автомобили с газ анализатор и разгледаха системите за видеонаблюдение и радиоактивен контрол. „Много съм горд с това отлично сътрудничество“, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова Фабрис Лежери при срещата си с гост-служителите на агенцията и българските им колеги на граничния пункт. От българска страна бе изразена благодарност за оказваната подкрепа от Агенцията и останалите държави-членки.

 

 

09 фев 2018