МВР

ГД "Гранична полиция"

 

30 ное 2021

Условия за влизане в България

Временните противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави на територията на Република България от 01.12.2021 г., съобразно оценка на разпространението на covid–19 в съответната държава:

 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/rd-01-977_26112021.pdf

 

Лицата, които подлежат на здравен контрол,  се допускат на територията на Република България само през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“, ГКПП „Русе“, ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Илинден“;  ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Връшка чука“;  ГКПП "Калотина“; ГКПП „Олтоманци“;  ГКПП "Стрезимировци", ГКПП „Гюешево",  „ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП "Златарево".


 

.

 

Гранични полицаи от ГПУ-Бургас задържаха след преследване микробус с нелегални имигранти

Вчера граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево подал сигнал за спиране със стоп палка на микробус „Опел“ в района на местността Караагач. Шофьорът не се подчинил на полицейското разпореждане. В района на град Черноморец, на път Е 87, граничен полицейски наряд от ГПУ-Бургас отново направил опит да провери превозното средство, но водачът пак не се подчинил.  Граничните полицаи последвали автомобила и го спрели на бул. „Тодор Александров“ в областния град. В него те установили 10 незаконни имигранти. Чужденците са без документи за самоличност, заявили, че са от Сирия. Шофьорът е 26-годишен германски гражданин, роден в Туркменистан.

Водачът и незаконните имигранти са задържани. Образувано е бързо производство в ГПУ-Бургас. Шофьорът е привлечен като обвиняем по чл.281 от НК, с прокурорско постановление му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.


02 дек 2021

При специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ и ДАНС е задържан чужд гражданин, осъден в страна от ЕС за тероризъм

Работата по случая продължава под надзора на Специализираната прокуратура

Граничните полицаи са задържали чуждия гражданин към 23 часа на 10.11.2021 г. при опит да влезе незаконно от Турция в  България. В него е открита белгийска лична карта, която при извършена експертна справка е установено, че е неистинска. Чуждият гражданин е издирван във връзка с наложена му от съдебен орган в държава от ЕС 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм.

Той е задържан със заповед за полицейско задържане в помещение за настаняване на задържани лица на Гранична полиция. Образувано е бързо производство за незаконно преминаване на държавната граница. Материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

 

 

11 ное 2021