МВР

ГД "Гранична полиция"

 

05 януари 2023

Сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ в ГДГП и младши експерт Евгени Стоянов от РДГП - Аерогари са отличени на церемонията „Полицай на годината“

Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания и дадохме сериозни загуби, но мога да кажа, че съм удовлетворен от работата на българската полиция и професионализма на нашите служители. Те обезпечават спокойствието и сигурността за всички – денонощно, без да се оплакват и да изтъкват проблемите си. Ако единици си позволяват недостойни прояви, мнозинството български полицаи денонощно показват с работата си как се служи на Родината. Ние не може и не трябва да пренебрегваме тези хора – заяви по време на церемонията „Полицай на годината“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Призът „Полицай на годината“ има 29-годишна история. Той се организира в партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и по традиция се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

Първо място при колективните награди е за служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ в Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

Действията по случая започват още през летните месеци, но кулминацията е на 2 ноември. Първоначално близо до Драгоман е задържан 47-годишен мъж, а в управлявания от него микробус са намерени и иззети 600 000 къса цигари без акцизен бандерол. Впоследствие в складово помещение в Благоевград са установени и иззети още 5 700 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол и 900 кг тютюн.

Трето място при индивидуалните награди получи младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ в ГПУ – София към РДГП - Аерогари. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

Младши експерт Стоянов получава сигнал, че през летище София се извършва контрабанда с участието на служители от наземния персонал на аеропорта. При започналото детайлно разследване сигналът се потвърждава – ползвайки се от служебното си положение, те успяват незаконно да изнасят тютюневи изделия за Великобритания.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, тримата му заместници Моника Димитрова - Бийчър, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на ГДГП главен комисар Росица Димитрова, както и директорите на другите главни и административни дирекции в МВР, ген. Васил Василев и инж. Емил Панчев от ръководството на фондация „Доверие и закрила“ и други гости.

 

 


Изображения

 10 януари 2023 | 17:40