МВР

ГД "Гранична полиция"

 

15 ноември 2019

Отбелязаха 100 години от създаването на ГКПП Калотина

Настоящи и бивши гранични служители отбелязаха 100-годишния юбилей на ГКПП Калотина в обща церемония с колегите им от Агенция «Митници» на пункта. Гости на церемонията бяха директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, посланикът на Република България в Република Сърбия Радко Влайков, председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, ръководителите на прокуратурата в Сливница и Костинброд, представители на местната власт. 

Главен комисар Светлан Кичиков,  поздрави служителите за техния професионализъм и им пожела да работят все така добре съвместно за реда и законността на втория по големина български граничен пункт.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов изтъкна, че добрата работа на митническите и граничните служители на пункта се дължи както на уменията им, така и на доброто партньорство между тях.

Българският посланик в Сърбия Радко Влайков подчерта, че през целия този период от сто години служителите на границата са изпълнявали съвестно своите функции и задачи, макар и те да са били различни през различните исторически периоди.

По време на честването плакети получиха ръководители на граничния пукт и митническото учреждение от последните 35 години.


Граничният пункт Калотина е създаден през 1919 г. Тогава контролно-пропускателната служба се е изпълнявала от драгоманската  митница. Пътникопотокът е бил слаб и ограничен.

В момента ГКПП Калотина е най-големият пункт на българо-сръбската граница и е вторият по големина в Република България, разположен на изключително важно стратегическо място на пътя, свързващ Европа със страните от Близкия Изток.

През годините движението постепенно се е увеличавало и нуждата от създаване на по-надежден контрол и проверка на чужденците е наложило да бъдат изграждани по-усъвършенствани сгради.

През 1956 г. ГКПП Калотина става самостоятелно поделение на Гранични войски. За  осъществяване на по-добър контрол  на  значително увеличинения брой МПС и лица, се е наложило през 70 – те години на миналия век да бъде  изградена изцяло нова сграда с прилежащи към нея конструкции.

Към момента ГКПП Калотина е изграден съгласно изискванията на Шенгенския граничен кодекс за извършване на гранични проверки. Пунктът е разделен с охранително съоръжение на зона за влизане и зона за излизане от страната и прилежаща жп гара Калотина-Запад с общо  26 автоматизирани работни места на Гранична полиция.

През последние 6 десетилетия броят преминалите лица и МПС през ГКПП Калотина се е увеличил   многократно.  От началото на 2019 г. до момента са преминали през ГКПП Калотина около 5 000 000 лица и около 1 700 000 МПС.

ГКПП Калотина има и своите резултати по отношение на нелегалната миграция, противозаконно отнетите МПС-та и контрабандата при отлично взаимодействие със служителите от Агенция «Митници».

От началото на 2017 г. до настоящия момент на ГКПП Калотина са установени 170 лица, направили опит за незаконно преминаване на държавната граница и представили за проверка преотстъпени, подправени и неистински документи. За същия период са установени 86 лица, укрити в МПС, влак и опитващи се да заобиколят граничната проверка. Задържани са 102 автомобила с подправени VIN номера, типови стикери и документи за регистрация.

 

Изображения

 19 ноември 2019 | 12:22