МВР

ГД "Гранична полиция"

 

22 декември 2020

Главна дирекция „Гранична полиция“ чества своя професионален празник

Министър Терзийски и гл. комисар Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи

Днес се навършват 133 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. По повод професионалния празник на ГД „Гранична полиция“ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът главен комисар Светлан Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи. На церемонията присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министрите Милко Бернер и Михаил Златанов, заместник-директорите на ГДГП старши комисар Стоян Иванов, старши комисар Светослав Манолов и старши комисар Бисер Костадинов.

Граничните полицаи отбелязват достойно своя професионален празник, охранявайки държавната граница в условията на продължаващ миграционен натиск и  наложени мерки с цел ограничаване на пандемията от COVID-19.

По-натоварена в миграционно отношение през 2020 г. остава българо-турската граница. През годината са регистрирани 7609 опита на граждани на трети страни да преминат през незаконно българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 258 нелегални имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 7227 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

На българо-гръцката граница са регистрирани 5351 опита на граждани на трети страни да преминат незаконно в нашата страна, което е увеличение с 26% в сравнение с опитите през 2019 г.  Граничните полицаи са задържали 170 нелегални имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, гръцките гранични власти са задържали 28 лица на съседна територия, 5153 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Гърция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Възможно е част от самостоятелно завърналите се лица във вътрешността на съседните държави да са направили повече от един опит за незаконно преминаване на територията на България.

От началото на 2020 г. на изход от България при опит за незаконно преминаване на границата са задържани 1609 граждани на трети страни. Голяма част от тях са с поискан бежански статут. 208 от тях са установени на граничните пунктове, 1 401 – извън зоните на ГКПП. На българо-сръбската граница са пресечени над 87 % от опитите за незаконно преминаване на изход от страната.

По повод празника със заповед на министъра са наградени 7 служители, със заповед на главния секретар – 10 служители, от административния секретар – 18 служители, със заповед на директора са отличени 36 служители на ГДГП.

Изображения

 05 февруари 2021 | 17:24