МВР

ГД "Гранична полиция"

 

26 ноември 2019

Гл. комисар Ивайло Иванов: МВР високо оценява сътрудничеството с Департамента по енергетика на САЩ

Джъстин Фрийдмън: Тази програма е малък, но много важен компонент в нашето стратегическо дългосрочно партньорство

Граничната сигурност е постоянен приоритет за българското правителство, особено в контекста на съвременните предизвикателства, изтъкна главният секретар на МВР на отбелязването на десетата годишнина от изпълнението в България на Програмата „Втора линия на защита“ на Департамента по енергетика на САЩ. През последните години в управлението на границите бяха вложени значителни усилия и ресурс и беше натрупан ценен опит. Географското положение на Република България я прави уязвима от гледна точка на опити за използването на територията на страната като транзитна зона за осъществяване на доставки, свързани с радиоактивни вещества и материали. Всички сме наясно с мащабните последици, до които може да доведе евентуалната им употреба за осъществяване на терористични атаки – голям брой пострадали, поражения върху околната среда, материални щети. Затова в МВР високо оценяваме сътрудничеството с Департамента по енергетика на САЩ, благодарение на което на Главна дирекция „Гранична полиция“ е предоставена техническа помощ на стойност над 50 милиона щатски долара, заяви главен комисар Ивайло Иванов.

Преди по-малко от 24 часа премиерът  Борисов  и президентът  на САЩ Доналд Тръмп обсъждаха възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете страни, каза Джъстин Фрийдмън – временно изпълняващ длъжността посланик на посолството на САЩ в София. Но благодарение на усилията и на работата на присъстващите в залата ние вече имаме много високо ниво на сътрудничество. Само миналата година това оборудване е използвано успешно от Гранична  полиция за предотвратяване на над 28 случая на възможна контрабанда на ядрени и радиоактивни  материали. Тази програма е един малък, но много важен компонент в нашето стратегическо дългосрочно партньорство. Защото то гарантира, че и двете държави са по-силни и по-сигурни, изтъкна г-н Фрийдмън.

Беше припомнен случаят от 27 август 2013 година на ГКПП Пристанище Бургас, когато на вход в пристанището в товарен автомобил е открит и идентифициран източник на йонизиращо лъчение, чиято мощност е  близо 2500 пъти над фоновите за региона стойности. Това е ситуация, която благодарение на бързата и адекватна намеса на служители от Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Бургас не се е превърна в авария със сериозни последствия. С предотвратяването на инцидент в зоната на пристанище Бургас бяха избегнати вероятни щети, възлизащи на стойности от десетки милиона левове.

Кевин Рошдих – мениджър за България на Програмата „Втора линия на защита“ представи новите 6 уреда за откриване на радиоактивни изотопи, които получава ГД "Гранична полиция".

На церемонията присъстваха главен комисар Светлан Кичиков – директор на ГДГП, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН, директорът на РДГП Елхово комисар Деян Моллов, на РДГП Аерогари комисар Тодор Зимбилев, на РДГП Бургас комисар Антон Мирков, комисар Г. Гайков – командир на СОБТ.

Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“  демонстрираха възможностите на част от оборудването. Изградената Национална комуникационна система за радиационен контрол дава възможност в Националния координационен център на Гранична полиция в реално време да постъпват данни от стационарните детекторни системи, инсталирани на българските гранични пунктове.

 

 

Изображения

 29 ноември 2019 | 10:50