МВР

ГД "Гранична полиция"

 

13 януари 2023

Главният секретар на МВР: Границата се пази не от възпиращото съоръжение, а от хората

Граничните полицаи са предотвратили към 164 000 опита за незаконно преминаване през миналата година

Служителите на „Гранична полиция“, на полицията, на жандармерията, военнослужещите - те, заедно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото съоръжение само ги подпомага. Непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в „Гранична полиция“ са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности – съобщи по време на инспекцията на границата в района на Елхово главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

За да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки -  както присъствие на служители, така и набор от техника /сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери/. За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза, добави той.

Нашите усилия ще бъдат насочени към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки – отбеляза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова. Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на Гранична полиция е приоритет за ръководството на МВР.

Колегите, които охраняват границата, се справят много добре на оперативно ниво. Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено  и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС). На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили на българо-турската граница около 164 000 опита за незаконно преминаване през миналата година. Тяхната работа е изключително професионална, заяви директорът на „Гранична полиция“.

180 километра от възпрепятстващото съоръжение са ремонтирани от военнослужещи в изпълнение на съвместния план, подписан между Главна Дирекция „Гранична полиция“ и Сухопътни войски през октомври 2021 година – обобщи командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков. По протежение на тези участъци е възстановена целостта на съоръжението, като през цялото време е имало отлична координация между служителите на двете министерства. Това сътрудничество ще продължи и когато е необходима помощ, отново ще се обръщаме към МО – каза в заключение главният секретар на МВР.

 


Изображения

 13 януари 2023 | 16:49