МВР

ГД "Гранична полиция"

 

07 декември 2020

Водач на товарен автомобил е задържан за незаконно изнасяне на голямо количество културни ценности през ГКПП „Видин“

В ГПУ-Видин се води разследване под ръководството на окръжната прокуратура

На 04.12.2020 г. на ГКПП „Видин“ пристигнал товарен автомобил „Волво“ с полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия.

Моторното превозно средство било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

Разследващ граничен полицай е започнал първи действия по досъдебно производство - оглед на местопроизшествието и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. Сред откритите вещи е имало 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности е извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

Шофьорът - турският гражданин Х.С. (51 г), е задържан в ГПУ – Видин. Той е привлечен в качеството на обвиняем по случая. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои то да бъде разгледано от съда. Разследването продължава.

 

 

Изображения

 08 декември 2020 | 16:18