МВР

ОД Габрово

 

16 септември 2020

Седмица за превенция на детската пътна безопасност 16 - 22.09.2020

На 18 септември за времето от 10:00 до 19:00 часа в градинката с мечето и на площад „Възраждане“, Община Габрово и Областна комисия по „Безопасност на движението по пътищата“ организират съвместна инициатива под надслов „Движи се …РАЗУМНО!“.
Мероприятието е в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември). Седмицата е обявена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ в контекста на Дните на безопасността на пътя – инициатива на ROADPOL. Събитието се осъществява с подкрепата на местни институции и организации под патронажа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В него ще участват ангажирани по темата териториални структури, включително и ОДМВР – Габрово. Както на събитията, провеждани в предходни години, така тази година, институциите се обединяват, за да популяризират правилата за безопасно придвижване в градска среда на всички участници в пътното движение. Акцент в тазгодишния формат е колоезденето и популяризиране на използването на велосипеди, с цел създаване на устойчива и екологично чиста градска среда.
От 18:00 часа служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово, огнеборци, медицински специалисти от ЦСМП и доброволци от БЧК ще покажат на децата какво се случва и как трябва да се реагира, ако станат свидетели или участници в пътно транспортно произшествие. След приключване на демонстрацията, екипите ще бъдат на разположение на всеки, който е любознателен, и иска да научи повече за техните професии. В специална шатра за демонстрации, ще бъде изложена полицейска техника – техническо средство за контрол на скоростта (тринога), уреди за проверка употребата на алкохол и наркотични вещества, полицейски мотор. В рамките на кампанията за пътна безопасност ще бъде обърнато внимание и на активните шофьори. Те ще могат да проверят контролните си точки и да им бъде направена справка за наложени глоби.
Във връзка с инициативата, съгласно Заповед на кмета на община Габрово ще бъде наложено ограничение на движението за времето от 16:00 до 20:00 часа на 18 септември. В посоченият часови диапазон движението на моторни превозни средства в района на площад „Възраждане“ ще бъде спряно, и ще бъде пренасочено по улица „Юрий Венелин“, по която ще се движат и автобусите на градския транспорт. Охраната на обществения ред ще бъде осъществена от полицейски служители на РУ – Габрово. Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Инициативата „Движи се …. РАЗУМНО“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се провежда със съдействието на: Областна администрация – Габрово, Община от Габрово, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОДМВР – Габрово, РДПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Общински съвет по наркотични вещества, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна.

Изображения

 16 септември 2020 | 11:22