МВР

ОД Габрово

 

07 февруари 2020

Пожарната в Габрово с номинация в Националния конкурс “Пожарникар на годината - 2019“

На тържествена церемония в столицата днес 07.02.2020 год., в зала 6 на Национален дворец на културата бяха връчени наградите от 25-то издание на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2019”.
Съгласно регламента, титлата „Пожарникар на годината" се присъжда в четири раздела за държавни служители на ръководна, изпълнителска и младши изпълнителска длъжност, от които победители и подгласници, работещи в съответното направление на дейност.

За поредна година служител от РДПБЗН - Габрово е отличен в заключителния етап на конкурса в Раздел „Б" – „Пожарникар на годината“ от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност", победител за младши изпълнителска длъжност е младши експерт Цветан Първанов Косев от РСПБЗН-Габрово.

Цветан Косев към настоящия момент изпълнява задълженията на командир на екип в РСПБЗН-Габрово. Притежава отличен професионален опит и знания.

През 2019 г. мл. експерт Цветан Първанов Косев е взел участие при ликвидирането на 16 пожара с материални загуби, 47 пожара без материални загуби, 4 аварийно-спасителни дейности и в оказване на 34 бр. технически помощи.

Мл. експ. Цветан Косев участва в операцията по спасяването на 23.03.2019 г. на парапланерист , който при полет с парапланер пропада и се  закача на отвесните скали в землището на с. Иглика, общ. Дряново. Мл. експ. Цветан Косев, чрез използване на алпийски способ, лично стига до пострадалия, осигурява го към собственото си въже и заедно с гл. инсп. Радослав Стефанов от РДПБЗН-Габрово осъществяват безопасното му сваляне от скалата. След оказване на първа помощ го пренасят до екипа на ЦСМП-Дряново.

На 14.10.2019 г. възниква пожар в къща, намираща се в с. Велковци, общ. Габрово. При пристигане на местопроизшествието, служителите от ІII-та ДС заварват да гори покрива на къщата и прилепена до нея пристройка. При извършеното разузнаване установяват, че  на втория етаж от къщата има човек /собственика/, а изхода е блокиран от пожара. Мл. експ. Цветан Косев и мл. инсп. Даниел Лолев чупят прозорец на една от стаите на втория етаж, стигат до човека, който е в съзнание, но в неадекватно състояние, през прозореца го евакуират и го предават на пристигналия екип на ЦСМП.

В рамките на проведената днес церемония по връчване на отличията „Пожарникар на годината-2019“ бе организиран и благотворителен търг с рисунките на победителите за 2019 г. от международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца на загинали или пострадали служители от ГДПБЗН.

 

Изображения

 07 февруари 2020 | 17:22