МВР

ОД Габрово

 

19 октомври 2020

От сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Габрово отправят призив към водачите да шофират с повишено внимание, да спазват правилата за движение, за да не се създават предпоставки за пътни инциденти.

През месец септември 2020 год. на територията на област Габрово са настъпили общо 53 пътно-транспортни произшествия. 16 от тях са тежи с 3 загинали и 17 ранени.

За община Габрово пътно-транспортните произшествия са общо 32, като 9 от тях са тежки. Ранени са 12 лица, няма загинали.

За община Севлиево пътно-транспортните произшествия са общо 14, като 6 от тях са тежки. Има 3 загинали и 4 ранени.

За община Дряново пътно-транспортните произшествия са общо 4, като 1 от тях е тежко с 1 ранен, няма загинали.

За община Трявна пътно-транспортните произшествия са общо 3, само с материални щети.

    Най-честите причини за възникване на тежки пътно-транспортни произшествия са употребата на алкохол и наркотици от водачите на МПС, отнемане на предимство на други пътни превозни средства, отнемане на предимството на пешеходци, управление на автомобила с несъобразена с пътните условия скорост и неправилно движение по пътното платно, лоши метеорологични условия, тъмни дрехи на пешеходците

    През този период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия предимно с участие на пешеходци.  Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове. Нараства рискът от пътни инциденти и от неправилното движение на пешеходци по тъмно, липсващо или недостатъчно улично осветление в населените места на пешеходни преходи и  кръстовища, както и нерегулираните фарове  на моторните превозни средства.

 Най-застрашени да бъдат блъснати  от автомобил през есенно-зимния период са  пешеходци, носещите тъмни връхни дрехи, както и тези, които пресичат на пътното платно без означена пешеходна пътека. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и  неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

Изображения

 19 октомври 2020 | 11:14