МВР

ОД Габрово

 

Общо 12 водачи, управлявали МПС под въздействие на алкохол или наркотици, са установени в хода на превантивна полицейска операция през празничните дни

11 яну 2021

За периода 23.12.2020 г. до 03.01.2021 г. на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР-Габрово, се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“.  Нейната цел бе подобряване безопасността на движението и ограничаване предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата по време на коледните и новогодишни празници. 

Основаната контролна дейност на полицейските служители бе насочена към превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи. Паралелно  се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти. Засилен контрол  се осъществяваше и относно спазването на скоростните режими. Акцент в контролната дейност на служителите бе поставен и спрямо водачите, управляващи рисково МПС в малките населени места.

За периода са установени 4 водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила. Установените случаи на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила са 6. Съставените актове  за алкохол са 10.  Най-висока стойност на алкохол от водачи на МПС е 2.40 промила. Спрямо тези  водачи са предприети принудителни административни мерки - на 9 от тях временно са отнети свидетелствата за управление на МПС, а на 6 от тях е прекратена регистрацията на управляваните от тях МПС/ на основание съответно чл. 171, т. 1, буква „б“ и чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата/.

Установени са двама водачи, управлявали МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози. На един от тях е издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“.

 


 11 януари 2021 | 11:12