МВР

ОД Габрово

 

14 септември 2020

Начало на учебната 2020/2021 година

"Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Стартира традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковите периоди преди, в началото и по време на новата учебна година, на територията на Габровска област, ще се проведе традиционната акцияна полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

Акцията е с продължителност от 01 септември до 31 октомври 2020 г. Официалното начало ще бъде на 16 септември – сряда. Денят е обявен за Ден на превенцията в „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“, която ще се отбележи от 16 до 22 септември на територията на страната. На национално ниво Денят на превенцията ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ , инициатива на ROADPOL Европейската мрежа на службите на пътна полиция, в която България участва.

През първия учебен ден – 15 септември, униформени служители ще присъстват в районите на всички учебни заведения в региона. По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони - в часовете на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците.

През периода от 16 септември до 31 октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули ще реагират и ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ще ги извеждат от платното, ще ги предупреждават и ще им разясняват основните правила за безопасно движение и пресичане.

Съвместно с представители на общините и кметствата беше извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата и целодневните детски градини. Особено внимание е обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно - зимния сезон е най – висок в сутрешните часове, когато децата отиват на училище и привечер, след приключване на учебните занятия. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година.

Съвместно с регионалния инспекторат по образование, съобразно присъствието на учениците в клас ще бъдат подготвени и проведени беседи на тема „Пътна безопасност“. Служители от сектор „Пътна полиция“, в часовете на класния ръководител ще запознават децата с техните права и задължения като участници в движението по пътищата.

           

ДАННИ ЗА ПТП С ДЕЦА И ЮНОШИ

 

През лятната ваканция от 01 юни до 31 август 2020 г. са настъпили седем пътно-транспортни произшествия (ПТП), при които като участници в движението по пътищата са пострадали деца до 17 годишна възраст. Едното ПТП с най-тежки последици е настъпило на 13.08.2020 г. на път ІІІ-406 от републиканска пътна мрежа. Произшествието е възникнало на дясна крива, където движещо се в посока с. Буря, общ. Севлиево четириколесно МПС (АТВ) излиза в ляво от пътното платно, преминава през дървесна горска растителност, след което пада в дере – загива 16 годишен юноша и е ранен тежко друг на същата възраст. Две ПТП с леко ранени пешеходци на 11 и 14 годишна възраст са пострадали в гр. Габрово пресичайки по пешеходна пътека. В други три ПТП настъпили отново по улиците на гр. Габрово деца от 9 до 15 годишна възраст управляващи пътни превозни средства – велосипед, тротинетка и скейтборд сами се блъскат в спряно или паркирано моторно превозно и се самонараняват леко. В седмото ПТП настъпило на общински път стопанисван от община Севлиево при блъскане на лек автомобил в крайпътен скат са пострадали две деца на 15 и 17 години возещи се като пътници в автомобила. средство пешеходка и велосипедист на 14 години. През същия период – лятната ваканция на 2019 г. при пътнотранспортни произшествия са ранени леко 16-годишна пешеходка и велосипедист на 14 години.

През изминалата учебна година 2019/2020 (от 15.09.2019 г. до 31.05.2020 г.) са регистрирани 2 пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 3 деца и юноши. От тях 2 деца на 15 и 17-годишна възраст са ранени леко, като пътници в моторно превозно средство, а дете на 11 години е пострадало при управление на велосипед, като само се блъска в паркирано МПС. За сравнение, през учебната 2018/2019 г. са регистрирани 5 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са  пострадали 5 деца и юноши – 2 пешеходци, 2 управлявайки велосипед и 1 като пътник в МПС.

Данните показват, че през ваканцията на учебната 2019/2020 г., пътнотранспортният травматизъм с подрастващи през летните ваканции бележи повишение, а през учебните години се характеризира с намаляване на пътнотранспортните произшествия. Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС и пътници в тях.
Препоръки за безопасност на движението

Изображения

 14 септември 2020 | 15:47