МВР

ОД Габрово

 

Да си припомним отново задълженията, които трябва да спазваме като велосипедисти

23 мар 2016

Настъпването на пролетта и подобряването на метеорологичната обстановка създават подходящи условия за все по-честото използване на велосипеди. По този повод, полицията припомня изискванията към тази група участници в движението.
Законът за движение по пътищата задължава велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, като се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Съгласно ЗДвП, колоездачите са длъжни да ползват велосипеди, които имат изправни: спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Законът допуска поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад.
Колоездачът няма право да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство; да управлява велосипеда, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които го контролира; да управлява велосипеда по площите, предназначени само за пешеходци /напр. на пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и тогава да премине на отсрещната страна/, тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години; да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него и др.

От Пътна полиция призовават всички участници в движението да спазват стриктно правилата за безопасност на пътя.

 


 

 23 май 2017 | 16:30