МВР

ОД Габрово

 

10 апр 2020

Организация за предстоящите празници в област Габрово

Уважаеми съграждани!

Ръководството на Областна дирекция на МВР – Габрово ви уведомява, че е създадена организацията около предстоящите църковни празници – Цветница и Великден.

Отправяме апел към всички граждани и жители на Областта, да останат по домовете си, заедно със своите семейства. Във връзка с обявеното извънредно положение в страната, тази година няма да бъде спазена църковната традиция  за Цветница, и в храмовете няма да се раздават върбови клонки. Обичайната за този християнски празник  служба ще бъде  извършена от църковните служители на 12 април (неделя) от 07:00 до 08:00 часа. За да се предотврати евентуално предаване на зараза сред посетителите в църквите, свещниците ще бъдат изнесени пред храмовете, където желаещите могат да запалят своите свещички за здраве.

Пред храмовете ще се състоят и богослуженията за Великден. Онези от вас, които въпреки всичко решат да посетят службите, следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и да спазват социална дистанция поне от 1,5 м. Църквите по селата ще останат затворени. Създадена е необходимата организация, както с органите на МВР, така и с общинските администрации. Към тях ще бъдат включени и доброволци. През почивните дни ще се осъществява строг контрол на места, където обичайно при хубаво време се събират големи групи от хора. Контрол ще има и на пазарите.

Уведомяваме ви, че Етнографски музей на открито Етър не приема посетители на своята територия, спазвайки забраната, въведена заради разпространението на COVID – 19. Поради същата причина, за неопределено време не функционират и обектите в МАИР „Боженци“, както и къщите за гости, които музеят стопанисва.

Обособените на входно-изходни артерии на областния град КПП, охранявани от служители на ОДМВР – Габрово, ще продължават да осъществяват контролно-пропускателен режим при съществуващите към момента условия. Предвижда се изграждане на допълнителни КПП.

Призоваваме ви,  да не предприемате пътувания, които не са належащи, и не са свързани с основателни и неотложни причини, различни от необходимост от полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянен или настоящ адрес.

 

Пожелаваме на вас и на вашите близки светли празници!

Бъдете здрави!

Останете вкъщи – спасете живот!

Препоръки към гражданите за предпазване от правонарушения

Запазете спокойствие по време на въведеното извънредно положение!

Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно, тази ситуация е „добра среда” за развиване на престъпни намерения. 

МВР извежда основни насоки към гражданите, с цел да се предпазят от нежелани престъпни посегателства. 

ОСНОВНО ПРАВИЛО – винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!

 

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ

ИЗМАМИ

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни! 

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни. 

Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.

 

ПРИМЕРИ:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени. 

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме - към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин. 

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!

- игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.! 

- в случай на  посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти. 

При съмнение за опит за неправомерни действия,  позвънете на тел.112! 

 

КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ

- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си; 

 

КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги  депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

- Обръщайте  внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях.

 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение; 

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

-  В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или  подайте сигнал на тел.112.

 

10 апр 2020

Удължава се срокът на валидност на личните карти и свидетелствата за управление на МПС

Уважаеми граждани на област Габрово,

Напомняме ви, че на основание обявеното от Народното събрание на Република България извънредно положение, и във връзка с предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19, беше приет Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Съгласно параграф 10 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона е предвидено, че срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. се удължава с 6 месеца.

В посочения срок за удължаване, тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валидни индивидуални удостоверителни документи за правоспособност за управление на моторно превозно средство, само на територията на Република България.

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Габрово не спира предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи и няма да преустановява своя режим на работа. При желание от страна на гражданите, ще могат да им бъдат издадени нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Посочените услуги могат да бъдат заявени, както на гише, така и чрез електронния портал  на МВР с адрес https://e-uslugi.mvr.bg.

Телефони, на който можете да получите повече информация: 066/826 355; 066/826 528 и 066/826 268

06 апр 2020

Отпада задължителното носене на защитни маски

Уважаеми съграждани,

Със Заповед № РД-01-169/31.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се отмени т. 9 от Заповед № РД-01-168/30.03.2020 г., с която се допълниха противоепидемичните мерки за борба с разпространението на COVID-19, а именно: „всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице“.

Независимо, че тази мярка е отменена, министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи горещо препоръчват, маските да се използват ежедневно, като допълнително средство за защита от заразата.

Ръководството и служителите на ОДМВР Габрово се присъединяват към препоръката на двамата министри, като сме уверени, че ще изберете да бъдете защитени и да предпазите тези, които се намират около вас.

Изборът да не се носи защитна маска не подлежи на административна санкция, но може да увеличи риска от предаване на инфекцията.

Напомняме, че всички останали противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г., изм. и доп. със Заповед № РД-01-131 от 17.03.2020 г., Заповед № РД-01-139 от 19.03.2020 г., Заповед № РД-01-144 от 22.03.2020 г. и Заповед № РД-01-154 от 26.03.2020 г. на министъра на здравеопазването, е необходимо да се изпълняват!

Отправяме апел към всички родители, настойници, попечители или други лица, полагащи грижи за малолетни и непълнолетни жители на област Габрово, да спазват вечерните часове, въведени от органите на местната власт.

 

Бъдете отговорни! Останете вкъщи – спасете живот!

 

 

31 мар 2020

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО