МВР

ОД Габрово

 

09 юли 2020

Резултати от специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в седем населени места на територията на общините Габрово и Севлиево. Във връзка със СПО, полицейските действия се извършиха едновременно в двата общински града и в селата Яворец, Градница, Душево, Сенник и село Столът.
В резултат на операцията, проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово са образувани пет наказателни производства. По общ ред ще бъдат разследвани две досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 194, ал. 1 и по чл. 354а от Наказателния кодекс. Започнатите бързи производства са три – едно за извършено престъпление по чл. 343б и  две по чл. 345, ал. 2 от НК.
По време на СПО са извършени проверки на 288 граждани, 165 автомобила, 76 адреса и 12 обекта. Констатирани са 91 нарушения, за които са наложени 62 глоби с фиш и са съставени 29 АУАН, от които: 13 акта по Закона за движение по пътищата, 9 по Закона за българските лични документи и 7 по Закона за гражданската регистрация. В резултат на полицейските действия са извършени 6 претърсвания в жилища, два огледа на местопроизшествие и са задържани 13 лица.

Операцията е реализирана с участието на служители от РУ – Севлиево, РУ – Габрово и ЗЖУ – Плевен

График за посещения и провеждане на срещи с представители на местната власт на място в малките населени места и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Габрово през месец юли

I. На територията на община Габрово

08.07.2020 год.

От 13:30 часа до 14:00 часа – с. Армени,

От 14:30 часа до 15:00 часа – с. Златевци,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Поповци,

От16:15 часа до 17:00 часа – с. Гергини.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група в сектор ОП при РУ-Габрово ст. инспектор Любомир Стоев.

 

II. На територията на община Севлиево

16.07.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Горна Росица,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Батошево,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Стоките,

От 16:00 часа до 17:00 часа – с. Кръвеник.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Севлиево ст. инспектор Христо Чопов.

 

III. На територията на община Дряново

23.07.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Гостилица,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Славейково.

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група ПППС в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Дряново ст. инспектор Тихомир Георгиев.

 

На територията на община Трявна

30.07.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Белица,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Райнушковци,

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Трявна ст. инспектор Калоян Койчев

 

Изпълнението на разпоредително писмо с рег. № 8121р-6494/05.04.2019 год. на Главния секретар на МВР ще бъде осигурено от Директора на РДПБЗН – Габрово, сл. тел. 66220, включително осигуряването на служител от РДПБЗН – Габрово за включване в състава на мобилния екип.

 

За допълнителна информация и координация: ОДМВР-Габрово, тел.: 066 826020, 066 826229, 066 826529.

24 юни 2020

Препоръки за абитуриенти

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроение. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.

За да удължиш празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Не се дрогирай

Намери си шофьор за бала и след него

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол

Не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Бъди отговорен пътник

При нужда позвъни на телефон 112

Препоръки за безопасност по време на баловете

23 юни 2020

Специализирана полицейска операция в Габрово

От 10:00 часа на 16 юни, на територията обслужвана от РУ – Габрово, в кварталите „Смирненски“, „Дядо Дянко“, к-с „Христо Ботев“, „Северна индустриална зона“ и „Градище“ се провежда специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, престъпни посегателства върху личността и собствеността на гражданите, и прояви против обществения ред.

Във връзка с целите на операцията, се извършват полицейски проверки за: установяване на МПС и лица, съпричастни към извършени престъпления, или склонни към извършване противообществени прояви и нарушаване на обществения ред; лица и моторни превозни средства, обявени на общодържавно издирване; незаконно пребиваващи на територията на общината лица, както и лица, склонни към извършване на престъпления, жители на други областни центрове; нарушители на Закона за движение по пътищата, Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи, Наредби на Общината и други нормативни актове.

По време на СПО се извършват и проверки за кражби на: селскостопанска продукция, животни, незаконен добив на дървесина (дърва за огрев), кражби от електропреносната мрежа, и търговия с живи животни, суровини и храни от животински произход, извършвани без съответните документи.

Призоваваме гражданите стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР, да спазват законите и общоприетите норми, както и да не нарушават обществения ред!

17 юни 2020

Криминалисти от Областна дирекция на МВР – Габрово задържаха подкупен здравен инспектор

Разследване за подкуп под надзора на Окръжна прокуратура

Около 15:00 часа на 01 юни в Габрово, в резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия, служители на сектори „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Противодействие на криминалната престъпност“ към Областна дирекция на МВР – Габрово, задържат 63-годишен служител на регионалната здравна инспекция в града. Полицейското задържане е осъществено в момент, в който длъжностното лице получава неследваща му се имотна облага – парична сума, предавана му от собственик на търговски обект в областния град. В резултат на процесуално-следствени действия, проведени в жилищата и в работния кабинет на здравния инспектор, са намерени и иззети крупни суми пари и документи, имащи отношение към извършваната от него престъпна дейност. Разследването на осъществяваната от лицето корупционна практика по чл. 301 от Наказателния кодекс продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово. С постановление на наблюдаващ прокурор, първоначалното полицейско задържане за срок до 24 часа, е удължено до 72 часа, съобразно Наказателно-процесуалния кодекс на Републиката.

03 юни 2020

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО