МВР

ОД Габрово

 

Пътна полиция с мерки за гарантиране на сигурността на децата

Със старта на първия учебен ден до края на месец октомври ще се проведе традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“.  Продължават и полицейските операции за спазване ограничение на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата, а и на всички участници в движението, като контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта.

Проведени са срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите. Осъществени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието и с ръководели на охранителни фирми за конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.   През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

През периода от 01.06.2021 г. до 31.08.2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР Габрово, са настъпили две пътнотранспортни произшествия, при които са ранени две деца, пресичали платното за движение.

 


15 сеп 2021

ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ! - 2021 ГОДИНА

Практически препоръки за учебната 2021/2022 година

За водачи

1. Преминавайте с  по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай:

- спирка за обществения транспорт;

- подлез или надлез;

- детска градина или училище;

            - детска площадка;   

            - спортна площадка или зала;

- парк или градина.

2. При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.

3. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.

4. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.

5. При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.

6. Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.

7. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.

8. Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника.

9. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.

 

За родители

1. Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!

2. Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.

3. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.

4. Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

5. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки.

6. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.

7. Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя.

8. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика.

9. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.

10. Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

ВАЖНО! Задължително уточнете с детето си, че ако то попадне в рискова ситуация или е свидетел на пътен инцидент, трябва да сигнализира на телефон 112, а след това веднага да уведоми Вас.

 

За деца

1. Опознай маршрута до училище и обратно до дома.

2. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през:

- подлез/надлез, ако има;

- по-слабо натоварени кръстовища;

- регулирани със светофар кръстовища;

- пешеходните пътеки.

3. Движи се по тротоара.

4. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

5. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.

6. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.

7. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.

8. Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.

9. Постави светлоотразител на:

            - раницата/чантата;

            - връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба;

            - на ръката и/или на крака;

            - на маратонките/обувките.

10. Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.


13 сеп 2021

ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ

За месец август 2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Габрово, са настъпили 8 тежки пътнотранспортни произшествия с 10 ранени. От началото на годината до 31.08.2021 г. тежките ПТП са общо 44, като 5 човека са загинали, а ранените са 42.

В тази връзка, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки ПТП, екипите на „Пътна полиция“ ежедневно осъществяват засилен контрол. Основаната контролна дейност е насочена към превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи,  водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти. Засилен контрол  се осъществява  и за спазването на скоростните режими.

АКО СТЕ УЧАСТНИК В ПТП, Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ:
Пострадал при пътнотранспортно произшествие е всяко лице, на което вследствие на настъпило ПТП е причинена лека, средна или тежка телесна повреда.

ВОДАЧЪТ на пътно превозно средство, участник в ПТП, е длъжен, без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието.

ПРИ ПОСТРАДАЛИ ПРИ ПТП ХОРА:
ВОДАЧЪТ е длъжен да:
- да уведоми полицейските органи от  Министерството на вътрешните работи;
- да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на МВР;
- до пристигането на полицаите, според необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
- да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на полицаите освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите. След това е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;
- да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;
- да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи.

ПРИ ПТП САМО С ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ :
ВОДАЧЪТ е длъжен:
-да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;
- ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те преместват превозните средства така, че да не възпрепятстват движението, И ПОПЪЛВАТ СВОИТЕ ДАННИ В ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП;
- ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват полицейските органи от МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.

ВСЕКИ УЧАСТНИК в ПТП е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.
Водач на моторно превозно средство, койтоне е участник в ПТП, когато пристигне на мястото на произшествието, според необходимостта е длъжен:
-да вземе мерки за осигуряване безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
- да уведоми за произшествието полицейските органи или администрацията на общината, на чиято територия е станало произшествието, ако при произшествието има пострадали хора.

СЛУЖБИ ЗА КОНТРОЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Службите за контрол на МВР ПОСЕЩАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мястото на ПТП, когато:
-при произшествието има убит или ранен човек;
МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОИЗШЕСТВИЕТОИМА РАЗНОГЛАСИЕОТНОСНО ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, СВЪРЗАНИ С НЕГО;
- има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на МПС;
- произшествиетое с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от произшествието вреди;
- произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
- в произшествието участва ППС, което превозваопасен товар или товар, който се е разпилял на пътя, и в резултат на това създава опасност за движението;
-произшествието е с участието на ППС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на Република България или пребиваващи на нея; в този случай се уведомява служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната.


ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ХАРАКТЕРА НА ПТП
За настъпило ПТП се съставят следните документи:
- констативен протокол за ПТП с пострадали лица;
- протокол за ПТП с материални щети;
- двустранен констативен протокол за ПТП.

-При ПТП с пострадали лица се съставя констативен протокол за ПТП и се изготвя подробна план-схема на ПТП от органите на „Пътна полиция“. Протоколът при ПТП с пострадали лица се съставя в едномесечен срок от датата на ПТП.
- При ПТП с материални щети се съставя протокол за ПТП с материални щети 
- Когато при произшествието са причинени само материални щети и между участниците в произшествиетоима съгласие относно обстоятелствата, свързани с него,те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП. Двустранен констативен протокол не се попълва при условие, че има съмнение, че участник в произшествието е под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство.
ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, които сключват договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите,са длъжни да предоставят безплатно в два екземпляра бланка за двустранен констативен протокол за ПТП при сключване на договора, както и при поискване. Двустранният констативен протокол е валиден и когато бланката не е предоставена от застрахователя.

-Преписи от констативен протокол за ПТП с пострадали лица и протокол за ПТП с материални щети се издават от органите на „Пътна полиция“ на трети лица, претърпели вреди от ПТП, както и при загубване на оригинала. Преписът се издава от структурното звено, съставило документа, въз основа на писмено искане. Преписът се заверява, като в горния ляв ъгъл се отбелязва „препис“ и се полагат подпис и печат.
- При посещение на ПТП органите на „Пътна полиция“ заснемат разположението на ППС и причинените щети в електронен формат. 
Не се посещават от „Пътна полиция“ и не се съставят документи за:
- повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия;
- пожар на МПС;
- повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние;
- повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС освен когато повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход;
- повреди по стъклата на автомобила.

 


02 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО