МВР

ОД Габрово

 

15 фев 2018

Полицията разкри лаборатория за производство на синтетични наркотици край Габрово

 На 12.02.2018 г., след проведени оперативни действия от  служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР и на РУ-Габрово, в частен имот в землището на с. Чукили, са заловени трима 30-годишни мъже от Габрово непосредствено след осъществен процес по производство на синтетични наркотични вещества. Мъжете са задържани, докато напускали имота с л.а. „Хонда“. У тримата са намерени и иззети общо 189 гр метамфетамин. Водачът на автомобила е тестван за употреба на наркотични вещества – техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин. При претърсване на имота криминалистите намерили и иззели прекурсори, туби с химически вещества, необходими за производството на синтетични наркотични вещества, колби, нивомери, помпи, термометри, защитни маски и облекла и др. Допълнително е установено, че единият от мъжете и 25-годишна жена от Габрово държат наркотици в жилището на жената. Намерени и иззети са 3,905 гр метамфетамин и 187 гр марихуана. Двама от мъжете и жената са задържани за срок до 24 часа, а третият мъж – ползвател на частния имот, е задържан за 72 часа от Окръжна прокуратура-Габрово. Работата по цялостното изясняване и документиране на случая продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура-Габрово.

Инсп. Галина Илиева от РДПБЗН - Габрово с отличие в Националния конкурс „Пожарникар на годината - 2017”

      На тържествена церемония в столицата днес, в зала „Концертна” на Централния военен клуб, бяха връчени наградите от 23-то издание на Националния конкурс „Пожарникар на годината - 2017”.

       Съгласно регламента, титлата „Пожарникар на годината" се присъжда в четири раздела за държавни служители на ръководна, изпълнителска и младши изпълнителска длъжност, от които победители и подгласници, работещи в съответното направление на дейност.

     За поредна година служител от РДПБЗН - Габрово е отличен в заключителния етап на конкурса.  Подгласник в Раздел „Г" – „Пожарникар на годината от направление „Превенция", осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещи с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях", е инж. Галина Илиева - инспектор по защита на населението ІV степен в група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН – Габрово.

       Галина Илиева е родена на 06.07.1961 г. в Габрово. Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ във ВМЕИ - гр. Варна. Завършила е и двадесет и пет седмичен курс за първоначално професионално обучение във факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” към Академия на МВР гр. София. В системата на МВР постъпва през 2011 г. В момента изпълнява длъжността инспектор по защита на населението в група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН – Габрово при ГДПБЗН – МВР.

          Основният принос на инспектор Илиева към дейността на службата е организирането на доброволното движение в областта и обучението на подрастващите. Галина Иванова подпомага методически обучението по защита при бедствия на населението на територията на област Габрово. Провела е почти 40 занятия с участието на близо 1300 ученици от втори и шести клас, участвала е и при проиграване на Плановете за защита при бедствия на над 700 ученици и училищен персонал, активно участва в организирането и провеждането на зелено училище на територията на приключенски парк „Незабравка“, с. Поповци.  В изпълнение на Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2016/2017 г., активно участва в организиране и провеждане на общинските и областния кръг от националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” и областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”. На проведеното през м.юни в Бургас XV национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” отборът на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" – Габрово, който Галина Илиева ръководи, се класира на второ място в конкуренция с 28 отбора от цялата страна.

***

         В рамките на проведената днес церемония по връчване на отличията „Пожарникар на годината-2017“ бе организиран и благотворителен търг с рисунките на победителите за 2017 г. от международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. В търга бе включена и рисунката на 9-годишния Кубрат Кръстев от Дневен център за деца с увреждания гр. Габрово, класиран на второ място в категория „Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“ от националния етап на конкурса. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца на загинали или пострадали служители от ГДПБЗН.

 

06 фев 2018

Полицията задържа 52-годишен мъж от гр. Стражица, участвал в извършването на серия ​телефонни измами в Габрово и в Севлиево

Криминалисти влезли в дирите му, докато работели по разкриването на две телефонни измами, извършени на 17 януари в Габрово. Тогава по сценария „оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция“, две жени хвърлили спестяванията си от терасите на домовете си /едната била ощетена с 650 евро, 50 лв. и златен пръстен, а другата с 500 лв./. В хода на предприетите действия по разследване на престъпленията е установено, че лицето, което взело пликовете с парите, е 52-годишен мъж от Стражица, осъждан за измами. Криминалистите установили, че мъжът е участвал в още 4 измами в Габрово и една в Севлиево, извършени през периода 17-30 януари. По познатата схема за оказване на съдействие при полицейска операция, 56-годишен габровец бил ощетен със 7300 лв., а три възрастни жени от Габрово съответно с 600 лв. и златен синджир, с 2850 лв. и с 4250 лв. От 81-годишна жена от Севлиево пък мъжът получил 640 лв. и златни накити. На 31 януари мъжът е заловен в Габрово. Част от парите и накитите са намерени и иззети. Мъжът е задържан първоначално с полицейска мярка за срок до 24 часа, а след това с постановление на прокуратурата - за срок до 72 часа.  Работата по цялостното изясняване и документиране на престъпната му дейност продължава.

02 фев 2018

Беседа на тема „Вредата от употребата на психоактивни вещества“ в Детско полицейско управление-Габрово

Четвъртокласниците от НУ „Васил Левски“ разговаряха по важната тема с Таня Асенова – старши инспектор в Регионалната здравна инспекция.

Децата научиха какви са ефектите, които предизвиква употребата на психоактивни вещества върху мозъка и тялото и  дискутираха по въпроси, свързани с причините, поради които младите хора посягат към тях. Чрез използването на специални „алкохолни очила“, доброволци имаха възможност да придобият представа как се променят реакциите и възприятията на човек след употреба на алкохол.

Децата обсъдиха начините  за справяне с натиска от страна на връстници за  употребата на цигари, алкохол и наркотици. В работа  по групи те разработиха ефективни послания за превенция на употребата на психоактивни вещества. В края на занятието всички се обединиха около позицията, че човек може да се забавлява, да бъде интересен и харесван от връстниците си без да употребява алкохол, цигари или други психоактивни вещества, а спортът, интересната книга и филм, или разходката на открито с приятели са отлични начини младите хора да се чувстват добре и да живеят пълноценно.

18 яну 2018

Старши инспектор Емил Петков от РУ-Габрово със златен медал от петото Републиканско първенство по шахмат за служители на МВР

      В състезанието взеха участие 30 представители от 15 спортни клуба и дирекции. Първенството се проведе по швейцарска система в седем кръга за класически шахмат и дисциплината "Блиц".

       Старши инспектор Емил Петков от РУ-Габрово демонстрира много добра подготовка, концентрираност и бързина на мисълта. В резултат на силното си представяне, в индивидуалната надпревара състезателят на ОДМВР-Габрово завоюва първо място в дисциплината "класически шахмат" с постигнати 6,5 точки от максимални 7. В дисциплината „блиц“ Емил Петков зае трето място след Асен Стефанов от ОДМВР-Перник, класирал се на първо място, и Спас Чалъков от ОДМВР-Пазарджик, заел второто място.

        В комплексното класиране отборът на ОДМВР-Габрово, представен от Емил Петков и Станьо Иванов, зае почетното четвърто място. Първо място в отборното класиране зае РДПБЗН-Благоевград, на второ се класира отборът на ОДМВР-София, купата за трето място взеха представителите на Академията на МВР.

***
на снимка 1: ст. инсп. Емил Петков - първи от ляво надясно
на снимка 2: Станьо Иванов и Емил Петков - втори и трети от ляво надясно

16 яну 2018

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО