МВР

ОД Габрово

 

21 апр 2021

Малките полицаи от програмата „Детско полицейско управление“ – придобиха нови знания по събиране на следи и веществени доказателства, детска полицейска лична защита и уязвими участници в движението по пътищата

1.„Събиране на следи и веществени доказателства“
Учениците от 3 А клас на НУ „Васил Левски“-Габрово влязоха в ролята на криминалисти, като имаха възможност да се докоснат до специалното оборудване и принадлежностите,  които използва полицаят експерт-криминалист по време на изследване на местопроизшествие. Младши експерт Иво Изворов обясни на децата как се вземат отпечатъци, защо е необходимо да се направи оглед и каква е неговата цел.

2. „Детска полицейска лична защита“
Вълнуващо преживяване за учениците беше поредната тренировка по детска полицейска лична защита, проведена от инструктор Марио Марков.  Децата си припомниха научените до момента основни техники, върху които постепенно ще изграждат последващите ги защитни и атакуващи действия. В хода на тренировката малките доброволци се запознаха с водещи ударни техники с крака и ръце, които се използват за разрешаване на ситуации на изявена агресия.

3. „Пътна безопасност и уязвими участници в движението“
Инспектор Момчил Григоров от сектор „Пътна полиция“ припомни на малките полицаи основните правила по пътна безопасност и кои са уязвимите участници в движението.


ОДМВР- Габрово и Дирекция „Жандармерия“ ще осигурят засилено полицейско присъствие в града

Ръководството на ОДМВР-Габрово призовава гражданите да не се поддават на призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи

Днес, 16.04.2021 г., в 13:25 часа, в ОДЧ при ОДМВР-Габрово чрез телефон 112 е получено съобщение за възникнал скандал на ул. Николаевска 174, гр. Габрово. Изпратеният на място автопатрул установява две лица на 14 год. и 43 год., които са живущи на същата улица. При изясняване на фактическата обстановка и двамата заявяват, че не желаят вземането на отношение от страна на полицията, въпреки това лицата са доведени в РУ-Габрово и при извършената проверка е установено следното:

Между двете лица е съществувал конфликт назад във времето, който е довел до размяна на по един удар с ръка, което е провокирано от 43-годишния. В резултат лицето- инициатор получава повърхностно нараняване в областта на скулата на дясното око, съпроводено с лек кръвоизлив. На същия е извършена проверка за употреба на алкохол, която е с положителен резултат.

Във връзка с горното, от лицата са снети подробни сведения, образувана е преписка по описа на РУ-Габрово, като е уведомена Районна прокуратура-Габрово.

Приканваме всички жители на гр. Габрово да не се поддават на призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи, тъй като в конкретния случай няма посегателство спрямо живота и здравето на жител на града, което да е на основа на етническата му принадлежност, а става дума за спречкване, което е на междуличностна основа и с чисто битов характер

Във връзка с възникналия инцидент ще бъде засилено полицейското присъствие с участие на Дирекция „Жандармерия“ с цел опазване на обществения ред.


16 апр 2021

Различни наркотични вещества са иззети при полицейска акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в Габрово

При операцията, проведена от криминалисти от ОДМВР-Габрово под наблюдението на прокуратурата, са задържани петима души

Полицейските действия започнали в ранните часове на 7 април. В хода на операцията, криминалисти предприели претърсване в три апартамента в града. В едно от жилищата са открити  над 110 грама метамфетамин, близо 16 грама хероин, таблетки екстази, както и различни препарати, ползвани за прекурсори. Собственикът  - 44-годишен криминално проявен, е задържан за срок до 72 часа,  повдигнато му е обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С полицейска мярка са били задържани и засечените в апартамента мъж на 38 години и 19-годишна. По случая са започнати две досъдебни производства по чл.354а и 354в от НК. В рамките на операцията, за срок до 24 часа, са задържани още двама, на 37 г. и на 35 г., след като от жилищата им са иззети канабис и амфетамин. Спрямо тях са образувани бързи производство от чл.354а от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.


09 апр 2021

Криминалисти от РУ-Дряново разкриха миниоранжерия, изградена в къща в с. Косарка

Иззети са голямо количество канабис и таблетки екстази; операцията е проведена под надзора на прокуратурата

Вчера, в условията на неотложност, криминалисти на РУ-Дряново предприемат  претърсване на къща  в село Косарка, обитавана от 53- годишен нидерландски гражданин и 54 –годишна негова сънародничка. В рамките на процесуално-следствените действия е установено, че една от стаите на дома била приспособена и оборудвана за оранжерия за отглеждане на канабис. Иззети са рефлекторна лампа, два вентилатора, електронен термометър и други вещи, способствали за отглежданите канабисови растения. Иззети са и 15 растения, като отделената листна маса е с тегло 1118 грама, близо 400 г суха зелена листна маса, дали характерната индексация за канабис при наркотеста, таблетки екстази.

Двамата чужди граждани са задържани по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.354а ал.3 и ал.354в от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

01 апр 2021

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО