МВР

ОД Габрово

 

19 фев 2020

Задържани са трима извършители на кражби на катализатори

На 17 февруари, в резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия криминалисти от полицията в Габрово са задържали за срок до 24 часа по ЗМВР 43-годишен мъж от село Джурово и двама жители на село Осиковица, община Правец на възраст 22 и 31 години, за които са налице данни, че са съпричастни с извършването на множество кражби на катализатори от автомобили на територията на Габрово и на Трявна. От проведените до момента процесуално-следствени действия е установено, че тримата мъже, всеки един от които с предходни присъди за извършени престъпления против собствеността, чрез използване на технически средства са извършили шест кражби на катализатори в периода 13-17 февруари. Във връзка с разследването са иззети веществени доказателства, но вещите предмет на престъпленията не са възстановени. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Габрово лицата са задържани за срок до 72 часа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Работата по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава под надзора на прокуратурата в Габрово.

Специализирана полицейска операция на сектор "ПИП"

През тази седмица на територията на община Трявна се проведе специализирана полицейска операция по линия „Таксиметров превоз на пътници“. Операцията се осъществи от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Габрово и полицейски служители от РУ – Трявна. При съвместните действия са извършени проверки на 21 водачи на леки таксиметрови автомобили, при които не са установени данни за извършени престъпления от общ характер. В три от случаите са констатирани нарушения по Закона за автомобилните превози и съпътстващите го нормативни актове. Във връзка с установените нарушения са образувани три преписки, които ще бъдат изпратени по компетентност на РД „Автомобилна администрация“ град Плевен. В хода на СПО е извършена проверка в два офиса на фирми за таксиметров превоз в града, от където са иззети фирмени и счетоводни документи, с оглед установяване на данни за извършени данъчни и трудово-правни закононарушения.

14 фев 2020

Благороден жест в Габрово

Млада жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари

На 03 февруари, наша съгражданка се яви в сградата на РУ – Габрово с молба да ѝ бъде оказано съдействие, да открие собственика на дамски портфейл, съдържащ лични документи, известна сума пари и дебитна карта. Дамата е обяснила на полицейските служители, че е намерила изгубеното портмоне в късния следобед на 1 февруари (събота) в района на „Куклен театър“, но въпреки опитите си, не е успяла да осъществи връзка с притежателката му. В резултат на предприети незабавни действия, самоличността на собственичката на портфейла е установена, и намерените вещи са ѝ върнати още на същия ден.

Днес, в знак на уважение към проявените благородство и гражданска съвест, в административната сграда на Областна дирекция на МВР град Габрово, директорът –  старши комисар Борислав Муеров, отправи поздравителен адрес и връчи грамота на доблестната габровка.

13 фев 2020

Операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 16 февруари у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ROADPOL. ROADPOL е новото наименование на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, което ще се използва от началото на тази година, вместо добре известното TISPOL.

Традиционно, операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на ROADPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

При провеждане на операциите за контрол на товарните автомобили и автобуси у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, които ще извършват проверки за техническото състояние на моторните превозни средства и провозваните с тях товари, заплатени винетни такси, нелегален трафик на емигранти, оръжие и забранени от закона вещества и др.

10 фев 2020

Пожарната в Габрово с номинация в Националния конкурс “Пожарникар на годината - 2019“

На тържествена церемония в столицата днес 07.02.2020 год., в зала 6 на Национален дворец на културата бяха връчени наградите от 25-то издание на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2019”.
Съгласно регламента, титлата „Пожарникар на годината" се присъжда в четири раздела за държавни служители на ръководна, изпълнителска и младши изпълнителска длъжност, от които победители и подгласници, работещи в съответното направление на дейност.

За поредна година служител от РДПБЗН - Габрово е отличен в заключителния етап на конкурса в Раздел „Б" – „Пожарникар на годината“ от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност", победител за младши изпълнителска длъжност е младши експерт Цветан Първанов Косев от РСПБЗН-Габрово.

Цветан Косев към настоящия момент изпълнява задълженията на командир на екип в РСПБЗН-Габрово. Притежава отличен професионален опит и знания.

През 2019 г. мл. експерт Цветан Първанов Косев е взел участие при ликвидирането на 16 пожара с материални загуби, 47 пожара без материални загуби, 4 аварийно-спасителни дейности и в оказване на 34 бр. технически помощи.

Мл. експ. Цветан Косев участва в операцията по спасяването на 23.03.2019 г. на парапланерист , който при полет с парапланер пропада и се  закача на отвесните скали в землището на с. Иглика, общ. Дряново. Мл. експ. Цветан Косев, чрез използване на алпийски способ, лично стига до пострадалия, осигурява го към собственото си въже и заедно с гл. инсп. Радослав Стефанов от РДПБЗН-Габрово осъществяват безопасното му сваляне от скалата. След оказване на първа помощ го пренасят до екипа на ЦСМП-Дряново.

На 14.10.2019 г. възниква пожар в къща, намираща се в с. Велковци, общ. Габрово. При пристигане на местопроизшествието, служителите от ІII-та ДС заварват да гори покрива на къщата и прилепена до нея пристройка. При извършеното разузнаване установяват, че  на втория етаж от къщата има човек /собственика/, а изхода е блокиран от пожара. Мл. експ. Цветан Косев и мл. инсп. Даниел Лолев чупят прозорец на една от стаите на втория етаж, стигат до човека, който е в съзнание, но в неадекватно състояние, през прозореца го евакуират и го предават на пристигналия екип на ЦСМП.

В рамките на проведената днес церемония по връчване на отличията „Пожарникар на годината-2019“ бе организиран и благотворителен търг с рисунките на победителите за 2019 г. от международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца на загинали или пострадали служители от ГДПБЗН.

 

07 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО