МВР

ОД Габрово

 

31 окт 2017

От утре Пътна полиция започва акция „Зима“

От 1 ноември служителите на „Пътна полиция“ в страната ще проведат традиционната акция „Зима“. Тя се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността.

 По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, тъй като при тези участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено вечерно време и когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители.

Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще насочена основно към пешеходците. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Според статистиката на „Пътна полиция“, от началото на годината до момента у нас са станали 5690 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 534 души, ранени са 7161 човека. Спрямо същия период на миналата година, инцидентите на пътя са 564 по-малко, загиналите с 54 по-малко, а ранените със 732 по-малко. По отношение на наложените санкции спрямо участници в движението, нарушили правилата, от пътна полиция информират, че само за 9-те месеца на 2017 г. са съставени 765 670 фиша и акта за установени нарушения. Спрямо същия период на миналата година, това са 136 900 повече наказания.

По време на акция „Зима – 2016” екипите на Пътна полиция са реализирали 586 специализирани полицейски операции. Общият брой на проверените пътни превозни средства е 41 038. Най-голям е броят на проверените леки коли – 32 010, инспектираните товарни автомобили са били 6664, проверени са и 701 каруци, 461 велосипеда, 317 мотоциклета и  221 мотопеда. И още от равносметката за миналогодишното издание на акцията: общият брой на констатираните неизправности на превозните средства е бил 3199. Най-много са били установените нередности по осветителните системи и сигнализацията – 1571. При други 292 случая пътните полицаи са попаднали на управление на ППС с разкъсани или износени гуми и 75 случая на неизправност при устройствата за измиване на предното стъкло. При велосипедистите също е имало сериозен процент неизправности - от проверените 461 велосипеда, неизправни са се оказали 99.

Младежи от Общинския съвет по наркотични вещества в Габрово и полицейски служители разговаряха по проблемите, свързани с употребата и разпространението на наркотици сред младите хора

Доброволците от Общинския съвет по наркотични вещества в Габрово посетиха областната дирекция на МВР и имаха възможност да се запознаят с работата на полицията по линия „противодействие на престъпленията, свързани с наркотици“.

Иван Халкин от сектор „Криминална полиция“, Диян Боев от сектор „Пътна полиция“ и експертите Ивелин Златев и Евгения Николова от Научно-техническата лаборатория разговаряха с доброволците за наказателната отговорност при употребата, производството и разпространението на наркотични вещества, за рисковете при шофирането под въздействието на наркотици и за механизмите, чрез които полицията работи за ограничаването на тези престъпления.  Младежите имаха възможност за кратко да влязат в ролята на експерти и лично да проверят как работят полевите наркотестове, които използва полицията, както и техническите средства, чрез които пътните полицаи установяват водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества.

 

Темата за рисковете при употребата на психотропни вещества е в основата на превантивна програма, която от тази учебна година стартира в Габрово. Представители на общинския съвет по наркотични вещества  и превантивно-информационният център към Община Габрово, съвместно със служители от сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР – Габрово, започнаха поредица срещи за повишаване на информираността на учениците в 11-ти и 12-ти клас.   В рамките на часовете на класа специалистите от Община Габрово и служителите на „Пътна полиция“ запознават учениците с ефектите върху способността за разумна преценка и безопасно шофиране след употребата на алкохол и различните видове психоактивни вещества, с последиците за лицата, направили такива нарушения.  Младежите получават компетентна информация от специалистите и имат възможност да обсъдят с тях всичко, което ги интересува. Срещите започнаха в началото на октомври в Национална Априловска гимназия, като амбицията на организаторите е до края на учебната 2017/2018 г.  програмата да обхване всички единадесетокласници и дванадесетокласници в Габрово.


16 окт 2017

ОДМВР-Габрово посрещна участниците в тазгодишното издание на инициативата „Опознай и избери“ – мисия „Гражданин на Габрово“

Над 40 младежи на възраст между 14 и 19 години посетиха ОДМВР-Габрово и се  запознаха със структурата на дирекцията, с основните служби в МВР, с техните функции и принципи на работа. Коментирани бяха теми, свързани с вечерния час за непълнолетните, с продажбата на алкохол и цигари, с рисковете при шофирането на автомобили от неправоспособни и т.н.

 

Посещението им бе етап от провеждането на интерактивната игра „Опознай и избери“, организирана от ИМКА Габрово, сред чиито основни партньори е Областната дирекция на МВР в Габрово.

 

Целта на играта бе да осигури възможност на младите хора да се запознаят с местоположението и дейността на отделни организации и институции в Габрово, които имат отношение към реализирането на местни, регионални и национални политики за младежта, да насърчи тяхната активност, а веднъж посетили тези институции и запознали се лице с лице с техни представители, да придобият увереност в общуването с тях.

 

Инициативата се осъществява за трета поредна година с подкрепата на Министерството на младежда и спорта и Община Габрово.

12 окт 2017

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО