МВР

ОД Габрово

 

Полицията работи по изясняване на причините за тежък пътен инцидент край Габрово

Сигналът за възникнало в района на разклона за с. Рязковци произшествие е получен снощи,  в 17.00 ч. На място незабавно са изпратени полицейски екипи и екипи на ЦСМП-Габрово. По първоначални данни, т.а. „Мерцедес“, управляван от 50-годишен мъж от с. Крушево, излизащ от кръстовище, ударил в предната дясна част движещия се по път с предимство фирмен бус „Пежо“, управляван от 61-годишен мъж от Габрово, в който пътували 1 жена и 7 мъже – работници в същата фирма. От сблъсъка бусът излязъл вляво от пътното платно. Пътувалите в буса са транспортирани в МБАЛ-Габрово, където един от тях – мъж на 57 години, е починал. В болницата за лечение са настанени  шестима, като жената /на 52 г./ е в тежко състояние. Водачът на товарния автомобил е тестван за употреба на алкохол – техническото средство отчело нулев резултат. На другия водач е взета кръвна проба за химически анализ. Причините за произшествието са в процес на изясняване. Извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство.


27 юни 2018

График за посещенията на мобилни екипи от служители на ОДМВР-Габрово в малките населени места в Габровска област през месец юли

През месец юли на територията на Габровска област са предвидени срещи с жителите на малки населени места, както следва:

 

Община Севлиево

На 4 юли 2018 г., от 10.00 ч. до 12.00 ч. – с. Стоките

На 4 юли 2018 г., от 14.00 ч. до 16.00 ч. – с. Кръвеник

 

Община Дряново

На 5 юли 2018 г., от 10.40 ч. - с. Керека

На 5 юли 2018 г., от 11.30 ч. - с. Гостилица

На 5 юли 2018 г., от 14.00 ч. - с. Царева ливада

   

Припомняме, че целта на ежемесечните изнесени приемни е да бъде дадена още една възможност на гражданите и представителите на местната власт да подават сигнали за извършени престъпления, за нарушения по Закона за движението по пътищата, за нарушения на обществения ред и др. При получаване на сигнали, изискващи предприемане на действия от други компетентни органи, полицейските служители изпращат своевременно информацията до съответните институции.

 


25 юни 2018

Водачите да спазват стриктно въведените ограничения за движение по път II-44 Драгановци – Габрово, призовават от Пътна полиция

Сектор „Пътна полиция“ припомня, че трафикът по направление Габрово-Севлиево е насочен по обходни маршрути, тъй като вече е спряно движението на моторните превозни средства по път II-44 Драгановци – Габрово, от км 18+000 до км 18+965. Ограничението е въведено, поради ремонт на моста близо до село Новаковци и ще важи до 12 септември.

Определените от Агенция „Пътна инфраструктура“ обходни маршрути са, както следва:

Товарните автомобили над 5 т се отклоняват на пътен възел „Поповци“ по път III-5004 към село Рязковци, оттам по път III-4403 към село Козирог и по път III-4041 към град Севлиево.

Всички останали видове моторни превозни средства преминават по път III-4402 през селата Враниловци, Райновци, Гъбене, Горна Росица и град Севлиево.

Движението по направление Севлиево – Габрово се осъществява по път III-4402 през селата Горна Росица, Гъбене, Райновци, Враниловци и гр.Габрово. Жителите на селата Драгановци и Новаковци, както и автобусите, обслужващи населените места, ползват общинския път GAB 3008 през село Новаковци.

Водачите да спазват стриктно въведените ограничения за движение, призовават от Пътна полиция и допълват, че нарушителите ще бъдат санкционирани.

20 юни 2018

Служебно се прекратява регистрацията на ППС, което не е регистрирано от новия му собственик ​

От отдел „Пътна полиция“ в ГДНП напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.

Изпълнението на разпоредбата изискваше технологично време за разработване на изтеглен файлсофтуер за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията, който вече е готов и работи. След направено развитие на програмното осигуряване, от 12.06.2018 г. е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.

 

Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. Процедурата е лесна и можете да я видите как да я изпълните тук.

 

Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

 

Напомняме на гражданите, че от края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика.

 

При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.
20 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО