МВР

Дирекция "ВС"

 

Функции и задачи

        Дирекция "Вътрешна сигурност" е структура на МВР за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството.

       Съгласно чл.57, ал.1 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е полицейски орган. Полицейски органи са и служителите за осигуряване на дейностите по охрана на обекти по чл.92, ал.1 и 2.

       Съгласно чл.59 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е оперативно-издирвателен орган.

       Органите на дирекцията:
      1. предотвратяват, пресичат и разкриват престъпления, извършени от служители на министерството;
      2. извършват превантивна дейност;
      3. извършват проучване за надеждност съобразно определената им компетентност в Закона за защита на класифицираната информация и издават, отказват, прекратяват или отнемат разрешения за достъп до класифицирана информация, както и осъществяват контрол за надеждност на лицата, получили достъп до класифицирана информация по реда на раздел VІ от глава шеста на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация;
      4. разработват общите изисквания и основните регламентиращи документи по извършване на процедура по проучване за надеждност в МВР и оказват методическа помощ на проучващите органи в службите за сигурност и обществен ред в МВР.


Събития

Вътрешна сигурност и Специализирана прокуратура предотвратиха опит за имотна измама за над един милион лева.

Във връзка с образувано досъдебно производство, днес бяха извършени действия за неутрализирането на организирана престъпна група. Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен брак с починала жена, притежаваща няколко апетитни имоти в столицата. Според разследването, групата, в която са участвали и държавни служители на МВР и ЕСГРАОН, частен съдебен изпълнител и адвокат, е действала от 5 години.  Задържани са 11 участници, сред които и организаторът, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Претърсени са 11 адреса и автомобили, иззети са множество документи, лични карти, нотариални актове и голяма сума пари. Установено е, че са направени опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметки на починали лица. Прокурор Милева уточни и схемата на престъплението - служители на МВР са издирвали самотни възрастни хора без наследници, а след смъртта на тези хора, служители от ЕСГРАОН издавали фалшиво удостоверение за граждански брак с човек от групата, изтривали са и наследниците на самотните хора, ако са имали такива. В този случай се излиза от установената досегашна  схема за имотни измами и се действа по този нетрадиционен за престъпността начин, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров. По думите му, при днешната операция групата е задържана на място, докато едно от лицата, дегизирано като починалата жена, заедно с друг участник в групата, са се опитали да изтеглят 600 000 лева от банка. Служителите на банката са изискали допълнителни документи, за да забавят транзакцията. Той съобщи още, че групата се е била насочила към апетитен имот на бул. "Витоша".

"Служителите на МВР подпомагали групата, като именно те предоставяли личната карта на покойната, за да може групата да извърши тези престъпления и да се опитва да изтегли парите", уточни ст. комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Част от участниците в групата, МВР е разследвала за такъв тип престъпления и в миналото", коментира още той.

На този етап са установени 15 такива измами, групата е действала само на територията на столицата и всички имоти са били в София.

Предстои да се установи на кои от задържаните участници от групата ще бъде поискано задържане за 72 часа и ще им бъде повдигнато обвинение, уточниха от прокуратурата.

15 яну 2020

Служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ и ОДМВР – Велико Търново предотвратиха регистрацията на 15 камиона – фантоми

   На 03.01.2020 г. е проведена специализирана операция в сектор „Пътна полиция“ – Велико Търново, след информация за подготвяща се фиктивна регистрация на 15 товарни автомобила и ремаркета, които към момента са извън пределите на страната. Действията са предприети непосредствено след регистрация на други два товарни автомобила от същата марка и поставянето на регистрационни табели, предназначени за автомобилите фантоми.
   Уведомена е Окръжна прокуратура – Велико Търново и под нейно ръководство са предприети необходимите процесуално-следствени и оперативно издирвателни действия.
   От извършената до момента проверка са установени длъжностни нарушения и непълна документация, необходима за първа регистрация на автомобилите. По случая е образувано следствено дело.

03 яну 2020

"Остани чист, кажи НЕ на корупцията" с международно признание на 19-та Годишна среща на ЕРАС

   В рамките на 19-та Годишна конференция на мрежата Европейски партньори срещу корупцията /ЕРАС/, състояла се в периода 10 – 12 декември 2019 г. в град Стокхолм, Швеция, от българска страна взеха участие директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ – старши комисар Румен Ганев и директора на дирекция „Инспекторат“ – г-н Николай Гешев. ЕРАС е международна мрежа за сътрудничество между антикорупционните звена на полицейските структури на държавите от ЕС. Проведената годишна среща акцентира върху необходимостта на полицейските звена да прилагат нови и иновативни подходи в борбата с корупцията като отговор на динамичната среда за развитие на корупционните практики в национален и международен аспект. Във форума взеха участие ръководни служители на полицейски структури от 36 държави.

   Традиция на ЕРАС е на годишната среща да бъде наградена най-успешната, иновативна и значима практика, прилагана през календарната година. В заключителния етап от конкурса проектът на ДВС-МВР „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ беше сред 5-те номинирани за годишната награда на ЕРАС. След гласуване на всички партньори, проектът, финансиран от Комуникационната стратегия на България за ЕС за 2019 г., бе награден за най-добра прилагана практика през 2019 г. Отчетена бе силната социална ангажираност на проекта, иновативния поглед на дирекцията по линия на превенция на корупцията. Всички участници се обединиха около мнението, че проектът повдига важен въпрос по линия на  оптимизиране на борбата с корупцията, именно ролята на обществото като ключов фактор за успешното прилагане на мерките за превенция и противодействие на корупцията.

   Подобно международно признание е показател, че тенденцията в работата на дирекцията по линия на превенцията е успешна и правилна и както Министърът на вътрешните работи на България – г-н Младен Маринов каза, „заедно работим за създаване на среда нетолерантна към корупционни прояви“.

   През 2020 г. ДВС-МВР планира да продължи и надгради изпълнението на проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ и да акцентира върху необходимостта от информираност на младите хора за негативното влияние на корупцията във всички аспекти на социалния живот и активното участие на гражданите в процеса по предотвратяване на разпространяването на корупционните практики.

10 дек 2019

Академия „Антикорупция“: публична лекция „Противодействието на корупцията - модерният подход“

   Като част от програмата на Академия “Антикорупция” - Университет за национално и световно стопанство, гр.София, директорът на дирекция “Вътрешна сигурност” изнесе Публична лекция пред младите хора на тема “Противодействие на корупцията: Модерният подход”. За студентите бе интересно да се запознаят със същността на работата на структурата и прилаганите от експертите методи за противодействие и превенция на корупционните практики в системата на МВР.
    Традиционните ни подходи са успешни и дават резултат за подобряване на средата, но не са достатъчни, необходими са иновативни методи. Затова през последните две-три години потърсихме международния опит за надграждане на разследванията с нови форми за борба с корупцията и въздействие спрямо служителите на МВР, посочи д-р Ганев. Той обърна внимание на проблема с корупцията и последствията от него върху всички и призова студентите към осъзнаване на сериозността на явлението и подкрепа в борбата с него. Най-ефективното лекарство срещу корупцията е превенцията. Нужни са не само ведомствени мерки, но и активно участие на гражданското общество и младите хора, както и съвременни действия и координация за изобличаване на всички форми на корупция сред служителите на МВР, заяви старши комисарят.

17 ное 2019