МВР

Дирекция "ВС"

 

Функции и задачи

        Дирекция "Вътрешна сигурност" е структура на МВР за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството.

       Съгласно чл.57, ал.1 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е полицейски орган. Полицейски органи са и служителите за осигуряване на дейностите по охрана на обекти по чл.92, ал.1 и 2.

       Съгласно чл.59 от ЗМВР, дирекция "Вътрешна сигурност" е оперативно-издирвателен орган.

       Органите на дирекцията:
      1. предотвратяват, пресичат и разкриват престъпления, извършени от служители на министерството;
      2. извършват превантивна дейност;
      3. извършват проучване за надеждност съобразно определената им компетентност в Закона за защита на класифицираната информация и издават, отказват, прекратяват или отнемат разрешения за достъп до класифицирана информация, както и осъществяват контрол за надеждност на лицата, получили достъп до класифицирана информация по реда на раздел VІ от глава шеста на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация;
      4. разработват общите изисквания и основните регламентиращи документи по извършване на процедура по проучване за надеждност в МВР и оказват методическа помощ на проучващите органи в службите за сигурност и обществен ред в МВР.


Събития

Поредна антикорупционна акция на дирекция “Вътрешна сигурност”, приключи със задържането на двама полицейски началници в София.

   На 12.02.2020 г. под надзора на Става дума за заместник-началника на 03 РУ-СДВР и началник на сектор в СДВР, които вече имат повдигнати обвинения за вещно укривателство на пари, които направили опит да изтеглят. Подробна информация по случая изнесе говорителят на главния прокуро г-жа Сийка Милева на брифинг на прокуратурата през  вчерашния ден. По думите и “Слизайки от трамвай, жената установява, че липсва портфейлът й. Вътре имало пари, документи и тото фиш. В хода на разследването е установено, че жената играела в игрите на Спортния тотализатор. След проведен тираж тя проверила пуснат от нея фиш и открила, че печели сумата от над 11 000 лв. Посетила тото пункт, за да получи парите. Обяснено й било, че сумата е по-голяма от 10 000 лв. и затова ще бъде изплатена от централата на БСТ. След като установила, че портфейлът й е изчезнал, тя подала сигнал в полицията. Жалбата е докладвана на заместник-директора на районното управление, който в нарушение я е изпратил на негов колега - началник на група в СДВР, с цел да бъде усвоена печалбата от фиша. Последният изпраща писмо до Спортния тотализатор, в което пита за името на печелившото лице, каква е печалбата, като изрично е указано цялата кореспонденция да се извършва само с него и винаги „на ръка“. Заместник- началникът на 3 РУП пък депозирал печелившия фиш и банковата си сметка, за да му бъде изплатена печалбата".

   На брифинга говори още зам.- районният прокурор на Софийска районна прокуратура, Иво Илиев, който съобщи, че след образуване на досъдебно производство и събраните в в хода на разследването доказателства, делото е предадено на СГП.

   "Разследването продължава като не е изключено да бъдат открити доказателства и за други престъпления", заяви зам.-районният прокурор Иво Илиев.

   Двамата ръководни служители са задържани за 72 часа, а в събота ще бъде разгледана мярката им за неотклонение “Задържане под стража”.

   Старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция “ Вътрешна сигурност” коментира, че акцията е успешна благодарение на успешното сътрудничество на дирекцията с останалите структури на МВР. Сигналът за деянието бил подаден лично от директорът на СДВР. “Системата има воля да се чисти от корумпираните служители. Ние сме структура, която не се срамува да покаже недостатъците си”, обобщи старши комисар Банков.

12 фев 2020

На общо 20 участници в корупционна схема - митнически служители и гранични полицаи на ГКПП-Калотина, са повдигнати обвинения

На 06.02.2020г. бяха извършени действия на ГКПП "Калотина" по образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура . Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса "почерпка". Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи. Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка. Средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин - всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото  се разпределяло между другите участници. В хода на процесуално – следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства - левове, турски лири и евро.

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали,  че през ГКПП - Калотина не било възможно да се премине, без да се плати. Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи. 

06 фев 2020

Вътрешна сигурност и Специализирана прокуратура предотвратиха опит за имотна измама за над един милион лева.

Във връзка с образувано досъдебно производство, днес бяха извършени действия за неутрализирането на организирана престъпна група. Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен брак с починала жена, притежаваща няколко апетитни имоти в столицата. Според разследването, групата, в която са участвали и държавни служители на МВР и ЕСГРАОН, частен съдебен изпълнител и адвокат, е действала от 5 години.  Задържани са 11 участници, сред които и организаторът, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Претърсени са 11 адреса и автомобили, иззети са множество документи, лични карти, нотариални актове и голяма сума пари. Установено е, че са направени опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметки на починали лица. Прокурор Милева уточни и схемата на престъплението - служители на МВР са издирвали самотни възрастни хора без наследници, а след смъртта на тези хора, служители от ЕСГРАОН издавали фалшиво удостоверение за граждански брак с човек от групата, изтривали са и наследниците на самотните хора, ако са имали такива. В този случай се излиза от установената досегашна  схема за имотни измами и се действа по този нетрадиционен за престъпността начин, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров. По думите му, при днешната операция групата е задържана на място, докато едно от лицата, дегизирано като починалата жена, заедно с друг участник в групата, са се опитали да изтеглят 600 000 лева от банка. Служителите на банката са изискали допълнителни документи, за да забавят транзакцията. Той съобщи още, че групата се е била насочила към апетитен имот на бул. "Витоша".

"Служителите на МВР подпомагали групата, като именно те предоставяли личната карта на покойната, за да може групата да извърши тези престъпления и да се опитва да изтегли парите", уточни ст. комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Част от участниците в групата, МВР е разследвала за такъв тип престъпления и в миналото", коментира още той.

На този етап са установени 15 такива измами, групата е действала само на територията на столицата и всички имоти са били в София.

Предстои да се установи на кои от задържаните участници от групата ще бъде поискано задържане за 72 часа и ще им бъде повдигнато обвинение, уточниха от прокуратурата.

15 яну 2020

Служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ и ОДМВР – Велико Търново предотвратиха регистрацията на 15 камиона – фантоми

   На 03.01.2020 г. е проведена специализирана операция в сектор „Пътна полиция“ – Велико Търново, след информация за подготвяща се фиктивна регистрация на 15 товарни автомобила и ремаркета, които към момента са извън пределите на страната. Действията са предприети непосредствено след регистрация на други два товарни автомобила от същата марка и поставянето на регистрационни табели, предназначени за автомобилите фантоми.
   Уведомена е Окръжна прокуратура – Велико Търново и под нейно ръководство са предприети необходимите процесуално-следствени и оперативно издирвателни действия.
   От извършената до момента проверка са установени длъжностни нарушения и непълна документация, необходима за първа регистрация на автомобилите. По случая е образувано следствено дело.

03 яну 2020