МВР

ОД Добрич

 

22 окт 2021

Служители на ГДНП, ГДБОП, ОДМВР-Добрич и ДАНС задържаха извършители на тежко криминално престъпление

Оперативните действия са осъществени под наблюдението на ОП-Добрич

Разследването започва на 20 октомври по досъдебното производство, образувано след сигнал  от германска гражданка за отвличането на съпруга й – на 59 години, също германски гражданин. Двамата са със статут за постоянно пребиваване у нас и живеят в с. Соколово. Жената обяснила, че към 22:00 часа е получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа.
В предприетите незабавни оперативни действия се включват служители на териториалните структури на ГДНП, ГДБОП, ДАНС и криминалисти на ОДМВР-Добрич. Броени часове по-късно е открито безжизненото тяло на германския гражданин, установени и задържани са баща и син – на 59 и 23 г., негови сънародници,  съпричастни  към извършеното тежко криминално престъпление.  Двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 116, ал. 1 във връзка с чл. 115 от НК. Предстои задържането им за срок до 72 часа с оглед довеждането им в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Детайли по воденото разследване оповестиха  директорът на ОДМВР-Добрич ст.комисар Колев, окръжният прокурор Радослав Бухчев и ръководителят на териториалната структура на ДАНС.

Апелативният прокурор на Варна изказа благодарност към екипа за професионално проведеното разследване, довело до разкриването, документирането и събирането на доказателства за извършеното тежко криминално деяние. Работата по случая продължава и към момента под ръководството на Окръжна прокуратура – Добрич.

ОТКРИТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ В ОДМВР ДОБРИЧ

ЗА ПРИЕМАНЕ НА СИГНАЛИ, СВЪРЗАНИ С НАРУШЕНИЯ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

     От днес 18 октомври до 25 ноември 2021 г. в ОДМВР-Добрич ще функционира денонощно открита линия в областната дирекция (телефон 058/658-088  и e-mail dobrich@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборният процес.

     Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

18 окт 2021

Областната дирекция на МВР Добрич призовава гражданите да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на българските лични документи.

Уважаеми граждани, 
Във връзка с изтичащият голям брой български лични документи /БЛД/ през 2020г. (около 25 000 лични карти и 15 500 паспорта на граждани с постоянна адресна регистрация на територията на област Добрич), се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на БЛД.
С цел избягване на значителни опашки и напрежение пред гишетата на звената „Български документи за самоличност“/БДС/ през идната година, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Добрич имат възможност да подадат заявление за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга /до 30 дни/, както и за подмяна на СУМПС поради изтичане срок на валидност във всяко едно от звената БДС на територията на област Добрич, които се намират в Районните управления в Албена, Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево и Тервел. Готовите лични документи се получават в същото звено БДС, където е подадено заявлението. Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и с цел допринасяне на удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.
ОДМВР Добрич е в готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на БЛД по постъпили искания за организиран прием от държавни институции, общински администрации, кметства и др. 
Предоставяме информация за натовареността по РУ на ОДМВР Добрич, както следва:

Поделение 11.10.2021г. 12.10.2021г. 13.10.2021г. 14.10.2021г. 15.10.2021г. Общо за седмицата обслужени граждани
Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани
ОДМВР Добрич 184 158 144 116 130 732
Албена 2 3 7 2 7 21
Балчик 16 15 18 12 12 73
Ген. Тошево 15 15 5 10 4 49
Каварна 18 18 18 18 10 82
Тервел 15 11 16 18 12 72
Шабла 4 6 9 4 2 25
Общо: 254 226 217 180 177 1054

28 ное 2019

Двама мъже са задържани на 10 и 11 октомври при специализирана полицейска операция

Акцията е по линия на наркоразпространието

На 10 октомври, при провеждане на оперативно издирвателни мероприятия за разкриване на престъпления свързани с наркотични вещества, служители на Първо РУ МВР Добрич извършват проверка на частен имот, находящ се във вилна зона „Лозята“ в град Добрич. В хода на проверката е установена и иззета суха тревна маса с тегло 146 грама, реагираща на канабис. При обход в района в близост до имота установен 51-годишен мъж, извършена проверка на необитаемо бунгало, където са установени да се сушат 5 броя растения от вида на конопа с дължина 180-250 см., в двора са установени 11 броя растения от същият вид с множество съцветия по тях, всички реагиращи на канабис. При последвалите ПСД в апартамент в ж.к. „Балик“ в град Добрич, обитаван от 51-годишният мъж е установена суха тревна маса с тегло 29,63 грама, реагираща на канабис, електронна везна мелнички и самозалепващи найлонови пликове. Задържан за срок от 24 часа. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата. По случая е образувано бързо полицейско производство.  Работата по случая продължава по описа на Първо РУ МВР Добрич.

На 11 октомври, при провеждане на оперативно издирвателни мероприятия за разкриване на престъпления свързани с наркотични вещества, служители на Първо РУ МВР Добрич извършват проверка на частен имот в град Добрич, обитаван от 25-годишен мъж. В хода на проверката в жилището са установени множество полиетиленов пликове със съдържание на суха тревна маса с общо тегло 75 грама, реагираща на полевият тест на марихуана, бяло кристално вещество с общо тегло 32 грама, реагиращо на метаамфетамин, бяло вещество с тегло 1 грам, реагиращо на амфетамин. При последвалото претърсване в имота са установени сумата от 12 790 лева, газов пистолет с премахната муфа и боеприпаси с допълнително добавено олово в тях. Иззети са електронна везна, мобилен телефон и таблет. 25-годишният мъж е задържан за срок от 24 часа. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Работата по установяване и документиране на цялостната му престъпна дейност продължава по описа на Първо РУ МВР Добрич.

12 окт 2021

Голямо количество растения от вида на конопа са установени в частен имот на територията на с. Сноп

Операцията е реализирана от екипи на РУ МВР Генерал Тошево и Първо РУ МВР Добрич

На 7 октомври, при провеждане на оперативно издирвателни мероприятия за разкриване на престъпления свързани с наркотични вещества, служители на Първо РУ МВР Добрич и РУ МВР Генерал Тошево извършват проверка на частен имот на територията на с. Сноп, обл. Добрич, обитаван от 31-годишен мъж. В хода на проверката в двора на имота е установено, че се отглеждат растения от вида на коноп. При последвалите процесуално следствени действия в избено помещение към къщата са установени 33 броя растения с дължина 70 см, в двора на имота са установени 3 броя растения с височина 2 метра, при последвалият полеви тест, растенията реагират на канабис. В стая в къщата, разследващите органи установяват 100 броя семена от конопено растение. 31-годишният мъж е задържан за срок от 24 часа. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата. Работата по установяване и документиране на престъпната му дейност продължава.

08 окт 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО