МВР

ОД Бургас

 

Резултати от проведени специализирани полицейски операции срещу битовата престъпност

05 мар 2020

   Общо 36 лица, от началото на годината до момента, са задържани от служителите на ОДМВР – Бургас и Зонално жандармерийско управление – Бургас при проведените четири специализирани полицейски операции за противодействие на битовата престъпност, обхванали територията на цялата област.

   Целта на акциите, протекли под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Бургас, бе вземане на мерки за предотвратяване извършването на престъпна дейност от лица, срещу които има образувани две или повече досъдебни производства и ефективно противодействие на битовата престъпност в региона.

   На седем от задържаните лица бяха наложени различни по вид мерки за неотклонение /на трима – постоянна мярка „задържане под стража”, на едно от лицата – „домашен арест”, на две лица - „подписка”, а на едно лице – „парична гаранция”/.

   Образувани са 12 досъдебни производства, от които две за извършени престъпления по бл. 354 А от НК /производство на метамфетамин/. Неутрализирани са две лаборатории за производство на пико, като извършителите са задържани и са им повдигнати обвинения. На единия от задържаните е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, а на втория – „парична гаранция”. 

   Десет от образуваните досъдебни производства са за съхранение на наркотични вещества /престъпление по чл. 354 А от НК/.

   Установени са извършителите на общо 11 кражби от отминал период  – престъпления по чл. 194 от НК. 

   Издирено е едно лице, обявено за общодържавно издирване.

   В четирите специализирани полицейски операции са се включили и контролни органи на Териториална дирекция „НАП” – Бургас. Те са съставили шест акта на търговски обекти за несъответствие между продадената стока и наличния оборот. За допуснати нарушения три от проверяваните търговски обекти са запечатани.

   Провеждането на подобни специализирани полицейски операции срещу битовите престъпления и престъпленията против собствеността ще продължи и за в бъдеще, като същите ще са регулярни и ще обхванат различни точки от територията на Бургаски регион.

Изображения

 05 март 2020 | 14:05