МВР

ОД Бургас

 

Резултати от праведени седмични специализирани полицейски операции (17.04.2021 г.)

17 апр 2021

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани девет мъже и две жени / 23 годишна бургазлийка и 30 годишна жена от сунгурларското село Лозарево/. Образувани са девет бързи производства и четири преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас. Неутрализирана е една мобилна нарколаборатория.

Най-характерния случай е свързан със задържането на:

- 35 годишен бургазлия, който държал в противопожарното табло на междуетажната площадка във вход на бл. 53 в ж.к. «Изгрев» буркан със суха зелена тревна маса / канабис/ с общо тегло 100 гр. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължават служители от Пето Районно управление – Бургас.

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо шест случая. Водачите са на възраст от 22 до 36 години, сред които и една 22 годишна айтозлийка. Двама от водачите / 22 годишната айтозлийка и 28 годишен бургазлия / шофирали след употреба на амфетамин и метамфетамин, а други двама / на възраст 23 и 34 години/ шофирали след употреба на метамфетамин. Един от водачите – бургазлия на 34 години шофирал л.а. „Опел Астра”, с бургаска регистрация, след употреба на канабис и метамфетамин, а друг бургазлия – на 36 години шофирал л.а. „Пежо 307”, с бургаска регистрация, след употреба на канабис. В два от случаите при проверката на водачите са установени и допълнителни обстоятелства :

- на 11.04.т.г. около 16.45 ч. в бургаския парк «Езеро», до Колежа по туризъм, служители от Пето Районно управление – Бургас спрели за проверка л.а. «Опел Тигра», с бургаска регистрация, управляван от 34 годишен бургазлия, като констатирали   , че същият шофира след употреба на канабис и метамфетамин. При извършения личен обиск в бургазлията са намерени и иззети топче и десет пликчета с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По  случая е  образувано бързо производство.

- на 14.04.т.г. около 09.00 ч. в района до бл. 9 в ж.к. «Зорница», служители от Пето Районно управление – Бургас спрели за проверка лек автомобил «Пежо 206», с бургаска регистрация, управляван от 33 годишен бургазлия, като констатирали, че водачът шофира след употреба на метамфетамин. При извършената проверка на автомобила са намерени и иззети различни наркотични вещества / плик със суха тревна маса / марихуана/, укрит под скоростния лост на автомобила, множество топчета с наркотично вещество, чийто точен вид е в процес на изясняване, плик с бяло прахообразно вещество, второ пликче с марихуана и електронна везна. Бургазлията е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

В един случай водач на автомобил отказал да бъде тестван за употреба на наркотици, като е санкциониран с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 1 028 нарушения на скоростта. В четири случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособният водач е един. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани пет велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани десет пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани осем водачи.

 19 април 2021 | 10:26