МВР

ОД Бургас

 

За по-малко от четири дни, два са успешно приключените случаи по установяване местоположението на изчезнали лица

04 яну 2021

За по-малко от четири дни, два са успешно приключените случаи по установяване местоположението на изчезнали лица, преди официално те да са обявени за издирване.


Първият от случаите е от 01.01.т.г., когато в късния следобед в дежурната оперативна част на ОДМВР – Бургас е получено съобщение за изчезването на 82 годишен мъж от с. Руен. Същият последно е забелязан между с. Руен и Айтос, докато управлявал лекия си автомобил „Фолксваген Шаран”, с разградска регистрация.

Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия от служители на сектор „Издирване” към отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Районни управления – Поморие, Созопол, Приморско, Средец, Руен и Малко Търново, тъй като с възрастния човек са проведени множество телефонни разговори / над 70 на брой/, в които същият вероятно поради здравословни проблеми / старческа деменция/ подава погрешни данни за местоположението си, както и за автомобила, с който се е придвижвал. Първоначално възрастния човек заявил, че е самокатастрофирал в района на с. Факия, общ. Средец, впоследствие обяснил, че се намира в горска местност край Поморие, малко по-късно заявил, че е в района на Малко Търново, а впоследствие край с. Равадиново.

Създадена е организация за издирването му, като са включени екипи на Районни управления – Приморско и Созопол, горски служители и ловци. Пенсионерът е открит в добро здравословно състояние в гориста местност над с. Равадиново в близост до т.нар. „Кале”. Пренощувал е в гората, но благодарениe на високите температури, не е получил измръзване. След като е локализиран е предаден на служители от Районно управление – Руен по съответен ред с цел откарването му до дома му в с. Руен.

Вторият случай е свързан с изчезването на 30 годишен мъж от Царево, напуснал обитаваната от него къща в с. Велика навръх Коледа. Предприети са множество оперативно-издирвателни действия, като са разпитани живеещата на семейни начала с него, баща й и други познати. Локализиран е в района на вилна постройка в с. Велика, където се криел от дни. Според обясненията му, причина за изчезването е страх от саморазправа, след възникнал скандал с бащата на приятелката му. Мъжът не изчезва за първи път, като и в предишни случаи обясненията за постъпките му са били неадекватни и провокирани от употребата на алкохол.

 04 януари 2021 | 15:40