МВР

ОД Бургас

 

Задържан е 52 годишен криминално проявен софиянец, съпричастен към общо четири телефонни измами

28 юни 2019

   52 годишен криминално проявен софиянец, съпричастен към общо четири телефонни измами, осъществени на територията на Бургаски регион, е задържан в резултат на съвместните полицейски действия на ОДМВР – Бургас, Главна дирекция „Национална полиция”, ГКПП ”Дуранкулак” и Областните дирекции във Варна и Добрич.

    Констатирано е, че същият придвижвайки се с л.а. „Мазда 323”, със софийска регистрация се опитал да напусне България през ГКПП „Дуранкулак”, след като на 25.06.т.г. взел голяма парична сума и златни накити, предоставени от 77 годишна бургазлийка – жертва на телефонна измама. Жената е подведена по класическата телефонна измама „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, като мнимия служител на реда й наредил да събере наличните в дома си пари и злато и да ги остави до кошче за боклук в района на пицария „Ла веранда Зорница” в едноименния комплекс. Бургазлийката събрала в торбичка сумата от 26 000 лв. в левове и валута, както и 50 гр. златни накити и я оставила на указаното място. Впоследствие получила ново телефонно обаждане за да изтегли банковите си спестявания, но бдителна служителка в банковия клон заподозряла, че се касае за телефонна измама и алармирала полицейските служители.

    Своевременно служителите от група „Противодействие на имуществените престъпления и грабежи” към отдел „Криминална полиция” при ОДМВР Бургас започнали работа по случая, като констатирали, че съпричастен към извършеното престъпление е 52 годишен криминално проявен софиянец. След като същият взел парите и златните накити с такси се оттеглил в посока Слънчев бряг, а от там с л.а. „Мазда 323”, със софийска регистрация, направил опит да премине в Румъния. Благодарение на съвместните заградителни мероприятия, осъществени от служители от Главна дирекция „Национална полиция”, Областните дирекции във Варна и Добрич и ГКПП „Дуранкулак”, в района на граничния пункт софиянецът е задържан.

    Констатирано е, че същият е съпричастен и към други три телефонни измами, извършени на територията на ОДМВР – Бургас, нанесените щети по които са възлизат на около 100 000 лева. При измамите са взети и близо 150 грама златни накити.

    Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 52 годишния криминално проявен продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

 28 юни 2019 | 16:38