МВР

ОД Бургас

 

28 май 2019

Демонстрации на служителите от най-елитното полицейско звено - сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас за ученици от училище „Димчо Дебелянов” в Бургас

С нетрадиционни подаръци – части от полицейска лента и множество снимки за спомен се сдобиха близо 250-те ученици от училище „Димчо Дебелянов” в бургаския комплекс „Славейков”, които станаха свидетели на демонстрациите на служителите от най-елитното полицейско звено - сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас.

Спецполицаите заедно с инспектора по превенция Цветелина Рандева гостуваха в училището по покана на г-жа Анка Жекова – класен ръководител на първи „А” клас, с който екипа от ОДМВР – Бургас проведе няколко занимания – за агресията и насилието в училищна среда, както и за доброволчеството и толерантността. За поканата на г-жа Жекова бързо се разчува из училищните коридори, като първоначалния замисъл в мероприятието да се включат единствено началните класове се разраства и към демонстрацията се присъединиха ученици и от по-голямата възрастова група.

Подрастващите с огромно внимание изслушаха началника на спецполицаите – главен инспектор Марин Димитров, който заедно с колегата си Янчо Темелков разказаха в детайли за използваните екипировка и въоръжение, сред които : картечните пистолети, електрошоковите прибори „Taser” и снайперските карабини, персоналните радио-комуникационни средства, тактическите набедрени кобури, а в случаите на необходимост алпийска и водолазна екипировка. Инспектор Рандева запозна учениците с основните задачи, стоящи пред служителите на реда от т.нар. звено на „качулките”, част от които са задържането на особено опасни и въоръжени нападатели, охраняването на масови мероприятия, гарантирането на спокойствието и сигурността при масови безредици.

Само трима се оказаха щастливците от публиката, които успяха да пробват бронежилетката и предпазния шлем на спецполицаите – 8-годишния Даниел Апостолов бе най-малкия от тях, а извън демонстрацията любопитството си не скри и „домакинята” на демонстрациите – г-жа Анка Жекова. Освен дефилето със специалната екипировка, учениците реагираха от сърце и на демонстрациите на двете служебни кучета – едното от които – Парис, показало възможностите си при задържането на опасен нападател, жертвоготовно и изключително търпеливо се снима с всеки един от класовете за спомен, а второто – откри за секунди наркотик, предварително маскиран в един от множество контейнери. Парис и неговия ръководител получиха и един особено ценен подарък от учениците от първи „А” клас – собственоръчно нарисувана картина с полицейско куче, която да им напомня за гостуването в училище „Димчо Дебелянов”.

Пред учениците бе показана и разгъваемата лента с шипове, използвана за принудително спиране на автомобил, чийто водач не се е подчинил на полицейските разпореждания.

Изображения

 29 май 2019 | 14:27