МВР

ОД Бургас

 

06 февруари 2019

Двама 40 годишни бургазлии от тежкия криминален контингент са с повдигнати обвинения за кражба в особено големи размери

         Двама 40 годишни бургазлии от тежкия криминален контингент са с повдигнати обвинения за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, обявиха днес на нарочна пресконференция Административния ръководител на Бургаска окръжна прокурора – Георги Чинев и Директора на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов. Те заедно с наблюдаващия окръжен прокурор Мануел Манев разясниха детайли относно повода за провеждането на вчерашната мащабна специализирана полицейска операция.

         В резултат на изключително добрата координация и отличното взаимодействие между служителите на ОДМВР – Бургас и Окръжна прокуратура – Бургас, продължили близо половин година, са задържани извършителите на четири отделни кражби, предмет на които били парични суми, цигари и алкохол, както и над 6,5 кг. златни накити / всичко на обща стойност около 325 000 лв./. При три от кражбите са разрушавани стени за проникване в помещенията, а в два от случаите за разрязване на металните каси за съхранение е използван специфичен режещ инструмент с газ пропан-бутан и кислород. Обектите, набелязвани от извършителите основно били складове с голям дневен оборот, съхраняван в търговските обекти, но имало и заложна къща, от която е откраднато и крупното количество злато. „Ударите” са извършвани в периода от май 2017 до юни 2018 година в обекти, разположени на територията на Айтос и Бургас.

„Характерно за документираните до момента случаи е, че лицата извършвали добро и прецизно предварително разузнаване на обектите. Имали са изключително добра логистика и са успявали бързо да се освободят от откраднатите вещи”, коментира Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Според него мъжете действали в условията на изключителна конспиративност, което наложило работата по неутрализиране на действията им да продължи близо шест месеца.

Според наблюдаващия прокурор Мануел Манев кражбите са осъществявани след разбиването на стените, чрез използването на специални устройства за заглушаването на СОТ – системите. След елиминирането им, се пристъпвало към рязането на касите. Винаги е съществувало предварително обследване и проучване на обектите.

През вчерашния ден полицейските служители извършили претърсване на седем обекта, като работата по събиране на доказателства и документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава. Според старши комисар Калоянов се проверява и информация за престъпления, извършени на териториите на други области, включително и в чужбина.

Двамата мъже са осъждани, като единия от тях е реабилитиран. В момента с прокурорско постановление срокът на задържането им е удължен до 72 часа. Предстои внасяне на искане за постоянни мерки „задържане под стража” в Бургаския окръжен съд.

Изображения

 06 февруари 2019 | 15:14