МВР

ОД Бургас

 

ПТП с починали лица на улица "Хаджи Димитър" в Айтос

На 13.09.т.г. около 21.20 ч. на айтоската улица «Хаджи Димитър» срещу Държавно горско лесничейство, в условията на десен завой с наклон при спускане по пътя от Провадия към Айтос, т.а. «Волво», с полуремарке, с бургаска регистрация, управляван от 35 годишен бургазлия поради движение с несъобразена спрямо релефа на пътя скорост и възникнала техническа неизправност / повреда в спирачната уредба/, не могъл да спре своевременно и блъснал странично л.а. «Волво XC 60», с бургаска регистрация, движещ се към Провадия. Вследствие инерцията на удара, двете моторни превозни средства се блъскат в еластичната преграда / мантинела/ и в близко разположени дървета в крайпътна градина.

Констатирано е, че лекия автомобил «Волво» е управляван от 33 годишен мъж от с. Речица, с който се придвижвали и двете му деца – 5 годишно момиченце и 8 годишно момченце. От пътния инцидент и тримата загинали на място. Пътуващата на предната дясна седалка 32 годишна жена от с. Речица / съпруга на водача и майка на децата/ е откарана със специализиран превоз в УМБАЛ – Бургас, където е прегледана, но отказала хоспитализация. В бургаската болница е откаран и 17 годишен младеж от айтоското село Пещерско / най-вероятно пешеходец или посетител в крайпътната градина/, който е настанен в отделение «Реанимация», с опасност за живота. В същото отделение е настанен и водачът на товарния автомобил, който получил «политравматизъм, фрактури на лявата подбедрица и дясната предмишница».

От водачът на товарния автомобил е взета кръв и урина за химичен анализ за употреба на алкохол или наркотични вещества. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.

14 сеп 2021

Седмица на пожарната безопасност

Във връзка с отбелязване Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от ГД”ПБЗН” - МВР - 14 септември, са предвидени следните мероприятия :

 

       1. Дни на отворените врати от 13.09. до 19.09.т.г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

        2. Брифинг на открито на ръководството на РДПБЗН-Бургас, насрочен за 13.09.т.г. от 11.00 ч. пред сградата на РДПБЗН – Бургас.

       3. Церемония по награждаване на отличените в областния кръг на международния конкурс „С очите си видях бедата” и почитане паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 13.09.т.г. от 11.30 ч. пред сградата на РДПБЗН – Бургас.

 

КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПОЖАРНОТО ДЕЛО В БЪЛГАРИЯ :

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр. Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата  се отбелязва, като празник на пожарните команди в страната.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията.

По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален  празник със „Седмица на пожарната  безопасност ” , като тази година тя ще се проведе от 13 до 19 септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението , като голяма част от тях са насочени към децата. Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . В празничния ден освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

При провеждането на официалните мероприятия РДПБЗН-Бургас ще спазва приетите противоепедимични мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването.            

13 сеп 2021

Трима мъже от Черноморец, двама от които криминално проявени, са задържани днес за срок от 24

Трима мъже от Черноморец, двама от които криминално проявени, са задържани днес за срок от 24 часа в резултат на съвместните действия на служители от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Районно управление - Созопол.

Мъжете / на възраст 23, 30 и 36 години / са задържани при специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с разпространение на наркотични вещества.

В обитаваното от 36 годишния криминално проявен мъж жилище, разположено в Черноморец, са намерени и иззети : марихуана и голяма парична сума, от дома на 30 годишния криминално проявен – кокаин, а дома на 23 годишния мъж – газов пистолет, нерегистриран по надлежния ред.

Към момента процесуално – следствените действия / огледи на местопроизшествия, претърсване и изземване, както и разпити на свидетели/ с цел документиране на престъпната дейност на задържаните за наркоразпространение, продължават от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Районно управление - Созопол.

18 авг 2021

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО