МВР

ОД Бургас

 

20 юли 2017

Тържествено отбелязване на Илинден - денят на Свети Пророк Илия

Първо по рода си тържествено отбелязване на Илинден - денят на Свети Пророк Илия, покровител на огъня и гръмотевиците и закрилник на пожарникарите, бе извършено днес в Бургас по инициатива на Началникът на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас – главен инспектор Николай Николаев. Бургаските огнеборци и Началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас – комисар Васил Василев участваха в празничния водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Севастиян Йорданов - архиерейски наместник на Бургаска духовна околия.

Отец Севастиян благослови бургаските огнеборци и освети техните противопожарни автомобили, като припомни че не случайно Старозаветния пророк Илия е избран за закрилник на пожарникарите. Освен покровител на огъня и гръмотевиците, Свети Илия е носител на дъжд и влага, закрилник на живота и пазител на реколтата на земеделските стопани от пожари. Отец Севастиян пожела на служителите от Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас и техните колеги от Бургаски регион много здраве и живот, висок професионализъм и всеотдаен труд, припомняйки че на техните плещи лежи нелекия товар по съхраняване живота и имуществото на гражданите при възникване на пожар и рискови ситуации.

Главен инспектор Николай Николаев запозна присъстващите с поздравителен адрес от името на Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – главен комисар Николай Николов, в който се казва : „Гордея се с вашата денонощна служба в полза на българските граждани! В нашата работа професионализма е ежедневие, а отговорността е превърната в задължение! Пожелавам Ви много професионални успехи, удовлетворение от отговорната работа, която изпълнявате, здраве и живот, и нека огън има само във Вашите благородни сърца!”

След тържествената церемония служителите от Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас почетоха пророк Илия и с традиционен курбан за здраве и закрила от рискови ситуации, които ежедневно възникват в нелеката работа на бургаските огнеборци.

Конфликт с велосипедисти

На 20.07.т.г. около 09.35 ч. по пътя Слънчев бряг – с. Оризаре, на около 2 км. от с. Оризаре възниква конфликт между двама велосипедисти – английски граждани, които били в средата на пътното платно и водачът на л.а. „Фолксваген Голф 3”, с бургаска регистрация – Н.Г., 54 годишен от с. Оризаре. Н.Г. се опитал да направи забележка на двамата велосипедисти за това, че създават рискова пътна ситуация, но разменените между тях реплики и спречкване, прераснали в сбиване, по време на което българина успял да отиде до автомобила си, да вземе законно притежавания си пистолет „Макаров” и да произведе два изстрела във въздуха и един в крака на единия от велосипедистите. След инцидента българина напуснал произшествието, отишъл в дома си в с. Оризаре, откъдето се обадил Районно управление - Несебър и съобщил за случилото се. По-късно е установен и задържан дома си, като междувременно получил сърдечни проблеми и е откаран в медицинско заведение от полицейски екип.

         Свидетел на инцидента съобщил на тел. 112, като незабавно към местопроизшествието се отправили полицейски служители и екип на „Спешна медицинска помощ”. Пострадалият е откаран в бургаската болница „Лайф хоспитал” в добро общо състояние, като му предстои извършването на хирургична интервенция, а втория англичанин е откаран в УМБАЛ – Бургас за освидетелстване.

Към момента по образуваното досъдебно производство се провеждат множество процесуално-следствени действия под прякото ръководство на Районна прокуратура – Несебър.

20 юли 2017

Открито тяло на удавена жена

На 20.07.т.г. около 05.30 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за това, че в района между 13 и 14 спасителен пост на бургаския плаж е открито тялото на удавена жена.

Десет минути по-късно в Първо Районно управление – Бургас дошъл 63 годишен бургазлия от к-с „Славейков”, който потърсил помощ за откриването на 61 годишната си съпруга – М.М., която била в силна депресия и на медикаментозно лечение. Същият заявил, че събуждайки се установил липсата на жена си и видял, че последния проведен разговор по мобилния й телефон е с таксиметрова компания. Позвънил и от там му обяснили, че бургазлийката е откарана до ресторант „Златна котва”, непосредствено в началото на Морската градина. Това го провокирало да отиде и в районното управление, обслужващо Централната градска част на Бургас, за да потърси съдействие за откриването й.

По даденото описание полицейските служители се усъмнили, че вероятно тялото на намерената на бургаския плаж жена принадлежи на изчезналата М.М. Отвели съпруга й за разпознаване на трупа, като с негова помощ тялото е идентифицирано.

По случая е образувано досъдебно производство.

20 юли 2017

Инцидент с Слънчев Бряг

На 12.07.т.г. около 20.13 ч. в Районно управление - Несебър е получено съобщение за инцидент в морето между 6 и 7 спасителен пост в Слънчев бряг срещу бистро «Кораба», при който се давела жена.

Изпратените на място полицейски служители установили, че 38 годишния българин И.М. от Габрово предприел първоначални действия за спасяване, но въпреки намесата му, извадената от водата жена – починала. Констатирано е, че удавилата се е 61 годишната чешка туристка О.Б., отседнала в хотелски комплекс в Слънчев бряг.

И.М. заявил, че влизайки във водата за да спасява жената, забелязал и дете, което потънало и повече не успяло да излезе на повърхността. Незабавно са предприети издирвателни мероприятия от служители на «Морска администрация» и «Пожарна безопасност и защита на населението», но тялото на детето не е открито. Установено е, че изчезналото момиченце е 11 годишно от виетнамски произход, постоянно пребиваващо в Чехия, отседнало заедно с О.Б. и 13 годишната си сестричка в Слънчев бряг.

По първоначални данни двете деца заедно с 61 годишната О.Б. влезли в морето, но 11 годишното момиченце започнало да се дави. Жената се опитала да помогне и викайки за помощ првлякла вниманието на българина И.М. Той се отзовал, но успял да извади от водата единствено чешка туристка.

         Към момента издирвателните мероприятия за откриване тялото на 11 годишното момиченце продължават. Тялото на О.Б. е откарано за аутопсия в «Съдебна медицина» към УМБАЛ – Бургас.

По случая е образувано досъдебно производство.

12 юли 2017

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО