МВР

ОД Благоевград

 

20 ное 2020

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят активни действия по разследване за извършено тежко престъпление – убийство на две малолетни деца

Досъдебното производство е образувано след постъпил, около 17:30 часа на 19.11.2020г., сигнал за открити трупове на две деца в апартамент на къща в гр. Сандански. Незабавно на място пристигнали полицейски служители, които установили майката на убитите тригодишно момиче и петгодишно момче. При условията на неотложност е започнал оглед на местопроизшествието. Иззети са веществени доказателства. Към настоящия момент е извършено освидетелстване, разпитани са множество свидетели, назначени са експертизи. С постановление на наблюдаващия прокурор 32 -годишната жена е била привлечена в качеството на обвиняем за тежко престъпление, извършено от нея спрямо жертвите, които са нейните малолетни деца. Жената е задържана за срок до 72 часа.

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година, в седмицата от 9 до 15 ноември, хора от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми. В християнските храмове Световният ден ще бъде отбелязан на 15 ноември - ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас даде своя принос.

 

  

 

Обръщение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски:

 

 

 

            Уважаеми съграждани,

 

            На 15 ноември 2020 г. светът за петнадесети път ще се обедини от една и съща кауза – да се съхрани човешкият живот и да се отдаде почит на всички, които са го загубили в катастрофи на пътя. Решението от 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия отговаря на днешните търсения на по-сигурни пътища, по-безопасни превозни средства и по-умели и отговорни  водачи, пешеходци и пътници.

 

            Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота.

 

            Ние сме част от света и нашите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм допълват глобалните решения, насочени към забавяне на скоростта и отделяне на повече време за възприемане на света около нас и в нас. Нека заедно продължим по пътя на отговорния избор за движение със съобразена скорост, извършване на умели маневри, които не поставят хората в риск, и даване предимство на живота.

 

            Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот.

 

            Нека се движим безопасно!

 

            Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя!

 

            Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!

 

 

 

                                                                                    Министър:

                                                                                                             Христо Терзийски

09 ное 2020

Резултати от специализирана полицейска операция, проведена на територията на общините Кресна, Струмяни и Сандански

 

Операцията по противодействие на конвенционалната престъпност е осъществена от служители в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Специализирани полицейски сили“ в отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР- Благоевград, РУ- Сандански и Зонално жандармерийско управление - София, под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград .

В хода на полицейските действия са проверени 179 моторни превозни средства и 217 лица, 11 от тях са задържани по Закона за МВР. Съставени са 31 акта за установени административни нарушения, от които 7 по Закона за българските лични документи, 24 - по Закона за движението по пътищата и 28 фиша за извършени нарушения по същия закон.

Образувани са две досъдебни производства за извършени престъпления – управление на МПС с регистрационна табела, издадена за друго превозно средство, и за незаконно държане на високорискови наркотични вещества.

16 окт 2020

Двама са задържани при акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества

Под надзора на Окръжна прокуратура – Благоевград, на 28.09.2020 г., е проведена акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, при която са задържани двама мъже на 27 и 41 години. През нощта на 27.09.2020 г., в местността „Клетище“ в района на с. Влахи, област Благоевград, двамата, в съучастие, без надлежно разрешително държали коноп с цел разпространение. Общото количество на дрогата възлиза на 130,39 килограма, разпределено на 7 части. В хода на работата по случая е установено, че от пролетта на 2020 г. до 28.09.2020 г., в обособена нива с площ от 700 кв.м. на същото място, обвиняемите засадили и отглеждали 411 растения от рода на конопа (марихуана). Общото им тегло възлиза на 781,585 килограма. Образувано е  досъдебно производство за незаконно държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените правила. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор лицата са задържани за срок до 72 часа. Работата по случая продължава. Установява се съпричастността на други лица към извършените престъпления.

 

29 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача