МВР

ОД Благоевград

 

23 юни 2021

Издаване на удостоверения за гласуване на български граждани, които не притежават валидни документи за самоличност

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Благоевград и 02 РУ-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмет на Община Благоевград на 27.06.2021 г. със следното работно време:

 

На 26.06.2021г. /събота/ от 08:30 часа до 17:30 часа / Гражданите подават искане до 17:00 часа/

 

На 27.06.2021г. /недея/ от 08:30 часа до 19:30 часа / Гражданите подават искане до 19:00 часа/

 

На основание чл.263 от Изборния кодекс се издават следните видове удостоверения:

 

Образец 1 – на лица, чиито лични карти са изгубени /откраднати/ повредени/  унищожени.

Образец 2 – на лица, чиито лични /зелени/ паспорти са  изгубени /откраднати/ повредени/ унищожени и нямат издавана лична карта.

Образец 3 – на лица, които са навършили 18 години и нямат издавана лична карта

Образец 4 – на лица, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност към деня на изборите.

 

 

Удостоверенията се издават само след приемане на заявление за издаване на нова лична карта.

 

Заявленията се приемат в звената БДС в ОДМВР-Благоевград и 02 РУ-Благоевград, а удостоверенията се издават само в ОДМВР-Благоевград.

 


Национално съвместно учение „Търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията в алпийски условия”

Гл.комисар Николай Николов: Безценният опит от подобни учения е много важен за нас

Това учение е много ценно за нас, защото независимо че се надяваме да няма такива ситуации, трябва да бъдем подготвени за тях. В момента трупаме безценен опит – това се отнася както за колегите, които са на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които  ще бъде предоставен  филм от  учението за учебната им програма, коментира директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението. По думите му  най-важната задача, която се решава в хода на учението е координацията между ведомствата, включително и МВнР. Това се налага предвид обстоятелството, че по учебно разписание има загинали и пострадали чужди граждани. Каналите са отработени. В този случай участниците от МВнР имат задача да предупредят съответните държави и семействата на тези пострадали. По подобен начин стоят нещата и с българските граждани. Колегите от полицията имат за задача да установят самоличността на пострадалите и да уведомят близките им, уточни гл.комисар Николов при откриването на учебните занятия.  Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар гл.комисар Стоян Темелакиев, директора на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Георги Кандев, директора на РДПБЗН комисар Георги Пармаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.

 

За пети път ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация планират и провеждат учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него. Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен. Основната цел на учението, планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка, е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка. В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система. 

 

Според игровата ситуация на 16 юни около 9,40 ч. при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътника, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 m надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

 

Утре учението  продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.

 


16 юни 2021

От ОДМВР-Благоевград е създадена организация за сигурността, безопасността на движението и опазване на обществения ред по време на абитуриентските балове

По повод предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май-Деня на българската просвета и култура в ОДМВР-Благоевград е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на пътно-транспортни произшествия, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

Проведени са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, като са обсъдени и приети съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват. От служители на ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград се извършват проверки на ресторанти, барове, дискотеки, и клубове, където се организират тържествата. При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки по отношение на нерегламентираното използване на пиротехнически средства на обществени места.

На територията на област Благоевград, от полицейски служители на сектор „Пътна полиция“, ще се осъществява засилен контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. На местата, на които се очаква струпване на повече автомобили ще има засилено полицейско присъствие, като ще бъдат използвани и мобилните системи за видеоконтрол, насочени към автомобилите превозващи абитуриенти, чийто водачи нарушават Закона за движение по пътищата. Стриктно ще се следи и за спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване на живота и здравето на завършващите и техните близки.

Не бива да се забравя, че отговорността за спокойното и безпроблемно протичане на празника имат и самите абитуриенти и техните родители и близки.

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

 

Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.

Абитуриентите трябва да знаят, че безопасността им е най-важна и не бива да я пренебрегват. Нека празнуват, но и да се контролират.

Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.           

Скъпи абитуриенти, от Областна дирекция на МВР-Благоевград ви призоваваме: Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията, които може да застрашат живота ви и сигурността на движението по пътищата.

Мислете  за собствената си безопасност

Винаги поставяйте собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявайте рисковото поведение на вашите приятели да ви постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

– управление с несъобразена или превишена скорост;

– неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

– извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

– отнемане на предимство;

– преминаване на червен сигнал на светофара;

– управление от неправоспособни водачи;

– управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

– подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

– возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може  дори да развали празника на цялата компания. Може да се попадне в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Най-добре е абитуриентите да имат шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Нека не се доверяват и да не се качват в кола или на мотор при водач, който вече е пил или е употребил наркотични вещества.

 

Не се дрогирайте и не шофирайте след употреба на наркотици

 

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

 

Ако не сте правоспособен водач, не шофирайте

 

Ако все още не сте достатъчно подготвен водач, но имате правоспособност за управление на МПС, не демонстрирайте уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

 

ОДМВР-Благоевград пожелава спокоен и весел празник! Забавлявайте се, но бъдете отговорни! Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ.

 

 

 


18 май 2021

ОДМВР и РДПБЗН с мерки за сигурност по време на предстоящите Великденски празници

По повод предстоящите светли християнски празници и поредицата от почивни дни, от ОДМВР-Благоевград е създадена необходимата организация за обезпечаване на сигурността, безопасността на гражданите и обществения ред. Планирани са засилени дежурства и мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на хора. Създадена е организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и с цел недопускане на инциденти ще бъде завишен контролът  при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. При носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство е необходимо да се проявява бдителност и внимание. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища. Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията чрез тел.112.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово” са свързани със събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. 

Един от ритуалите на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете. Въпреки предприетите превантивни мерки, РДПБЗН – Благоевград съветва гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ.

След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожар са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на Вашите близки, също нанасяне на материални щети.

Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

 

Във връзка с настоящите празници и почивни дни, от полицейски служители на ОДМВР Благоевград ще се осъществява засилен контрол по  АМ „Струма“, главен път Е - 79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва:  На ПП-1 Е-79 КПП Бело поле, пътен възел Симитли, гр. Кресна, гр. Сандански, на път ІІ-19 с. Градево, бензиностанция Шел в района на гр. Разлог, входа на  гр. Банско и входа гр. Г. Делчев. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се осъществява активен контрол по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. На 01.05.2021 г., 02.05.2021 г., 03.05.2021 г. и на 06.05.2021 г. ще бъдат проведени специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност“, включително на териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси и пътищата между тях.

ОДМВР-Благоевград апелира  към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.

За да се запази здравето на жителите на област Благоевград молим всички да спазват въведените противоепидемични мерки.

 


28 апр 2021

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача