МВР

ОД Благоевград

 

198 проверки на ловци, включващи 11 ловни групи и ръководителите им извършиха служителите по „Контрола на общо опасните средства“ при ОДМВР – Благоевград

Преди започването на ловния излет за групов лов на дива свиня на 05.10.2019  г., на територията на област Благоевград,  от служителите по „Контрола на общо опасните средства“ при ОДМВР – Благоевград са извършени 198 броя проверки на ловци, включващи 11 броя ловни групи и ръководителите им.

Осъществен бе контрол по начина на провеждане на инструктажите от отговорниците по лова, както  и по начина на съхранение, пренасяне и носене на ловното и огнестрелно оръжие.

Специално внимание на инструктажите е обърнато от служители на  ОДМВР – Благоевград за спазването на мерките за безопасност при ловуването.

Нарушения преди започването на ловния излет на 05.10.2019  г. не са констатирани.

05 окт 2019

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година и инцидентите с огнестрелни оръжия за ловни цели от ОДМВР-Благоевград е създадена организация за засилени мерки с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година и инцидентите с огнестрелни оръжия за ловни цели от ОДМВР-Благоевград  е създадена организация за засилени мерки  с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие

От комисар Антон Доклев - ВПД  н-к отдел ОП при ОДМВР-Благоевград на брифинг пред местни журналисти бяха оповестени предприетите мерки във връзка с разрешения групов лов на дива свиня с цел недопускане на инциденти. На брифинга присъстваха инж. Сашко Попов - директор на РДГ – Благоевград и д-р Атанас Григоров – н-к отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ –Благоевград.

Комисар Доклев отчете, че през 2017година извършените проверки на ловци са 385 бр., при които са издадени 203 разпореждания по ЗМВР и са съставени 21 АУАН, а за 2018 година проверките са 895 с 211 разпореждания по ЗМВР и 30 съставени АУАН. Регистрирано е едно самоубийство за 2017г. и пет самонаранявания през 2018 година. Всички инциденти са настъпили вследствие на неспазване на мерките за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

С цел недопускане на инциденти, от полицейските служители, са проведени инструктажи с лицата определени за ръководители на лова във всички ловни сдружения на територията на благоевградска област, като по време на инструктажите специално внимание е обърнато на правилата за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие и боеприпаси, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето, употребата и забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол и други.

Със заповед за директора на ОДМВР-Благоевград - старши комисар Дойчин Дойчинов е разпоредено извършването на проверки по време на откриването на груповия лов на дива свиня, като акцент ще е спазването на правилата за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпасите, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето и употребата на ловно оръжие, валидност на разрешителните за носене и съхранение, както и контрол за употреба на алкохол по време и след приключване на лова.  От органите на реда ще се извършват и внезапни проверки по време на ловните излети, а също така ще се извършват и регулярни проверки съвместно с РДГ-Благоевград.

„Всички мерки и действия, които сме предприели и предприемаме през настоящия ловен сезон са наша висока отговорност с цел ограничаване и недопускане на произшествия и запазване на живота и здравето на ловците.“ – каза комисар Доклев.

С цел недопускане на инциденти ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на основни и най-важни правила за боравене с ловно оръжие:

1.         Оръжието винаги трябва да бъде изправно, изчистено и смазано;

2.         Никога да не се насочва към човек дори и празно;

3.         При пренасяне да се носи в калъф и разглобена;

4.         При зареждане на оръжието да бъде насочено в безопасна посока;

5.         При изстрел, ако не чуете изстрела, а шум в цевта проверете за наличие на куршум в цевта;

6.         При носене на оръжието в ловното поле цевите да сочат в безопасна посока, ако има дъжд и ли снеговалеж  цевите да сочат надолу;

7.         На позиция/пусия/  се отива с празна пушка и се зарежда когато сте заели позиция;

8.         При почивка и прибиране от пусията се отваря пушката;

9.         Ако възникне неизправност при изстрел занесете оръжието на компетентен орган;

10.       При стрелба над вода и лед винаги може да се получи рикушет;

11.       Никога и по никакъв повод не хващайте пушката за цевите за да доубиете дивеча;

12.       Никога не подавайте пушката на човек  с насочени към него цеви;

13.       Не позволявайте кучето да скача върху вас когато носите ловно оръжие;

14.       Стреляйте само в безопасна посока по дивеча- когато се е издигнал високо или няма опасност да нараните друг ловец;

15.       При преследване на дивеч по хлъзгав терен – трябва да застанете устойчиво за да произведете изстрел по дивеча;

16.       По време на лов не употребявайте алкохол или упойващи вещества;

17.       Поставяте заключващия механизъм на спусъците.

 

04 окт 2019

Над 11 тона канабис са иззети при мащабна акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, проведена на територията на ОДМВР-Благоевград. Задържано е и лице, разпространяващо амфетамин

На 02.10.2019г. е реализирана съвместна специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, като от служители на Дирекция Жандармерия и полицейски служители на сектор „ПКП“ при ОДМВР-Благоевград е задържан 41-годишен, криминално проявен от с.Илинденци. В дома на същия са намерени и иззети: около 57,1 грама сух канабис и електронна везна, по която направения полеви наркотест е отчел следи от канабис. В хода на работата по случая, в прилежащ имот, ползван от лицето са открити около 12 бр. полусухи канабисови растения с общо тегло около 1,400 килограма, които са били положени да се сушат, а в близост до къщата е намерен и чувал, съдържащ около 4,400 килограма сух канабис.

В хода на съвместните действия в нива, находяща се в местността Бранището, землище на с.Илинденци са намерени засадени около 11 бр. тревисти растения с общо тегло около 89 килограма и около 78 бр. полусухи растения с общо тегло около 20,300 килограма, положени да се сушат. След направен полеви тест всички растения са реагирали положително на канабис.

На 02.10.2019г., от полицейски служители на РУ-Сандански, е проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството и съхранението на наркотични вещества, при която в местността Дигнен камен, землище на с.Микрево са открити две ниви със засадени съответно около 704 бр. тревисти растения с общо тегло около 6 100 килограма в първата и засадени около 765 бр. тревисти растения с общо тегло около 5 300 килограма във втората нива. След направен полеви тест растенията са реагирали положително на канабис.

На 02.10.2019г. в местността Дурчовец, землище на с.Гега, от полицейски служители на РУ-Петрич, е открита нива в обезлесен участък на Държавен горски фонд със засадени около 54 бр. канабисови растения с общо тегло около 108 килограма.

В резултат на проведена, на 01.10.2019г. в гр.Банско, специализирана полицейска операция на по линия на противодействие на престъпления свързани с наркоразпространението, в района на ул.“Георги Бенковски“ в града, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на 22-годишна жена от гр.Банско, при която са намерени две полиетиленови пликчета, съдържащи около 3,22 грама амфетамин. В хода на работата по случая е извършено претърсване в жилище в града, обитавано от същата, където са намерени още около 3,32 грама бяло вещество, реагиращо положително на амфетамин. 22-годишната жена е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Работата продължава

02 окт 2019

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача