МВР

ОД Благоевград

 

18 ное 2021

Световен ден за възпоминание на жертвите

И през 2021 г. мотото е „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“ (REMEMBER! SUPPORT! ACT!)

На 21 ноември 2021 година България отново се присъединява към събитията, които са в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки.

В световен мащаб акцентът продължава да е поставен върху паметта за фаталните събития, но и към силата на помощта и съпричастността, изразени с действия и вяра.

Днешният призив звучи оптимистично, нека се разпространява:

Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!

Министерството на вътрешните работи приканва обществеността да подкрепи Деня за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшестивя при спазване на въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID.

Нека всеки споделя своите послания, а пред страданието и болката на пострадалите при пътнотранспортни инциденти нека бъдем смирени.

 

Обръщение на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

 

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, след като от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето това решение.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отправи обръщение към всички граждани:

На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. С различни светски и религиозни събития хората ще изразят своята съпричастност към болката от загубата на деца, родители и приятели и към страданията на онези, които са лекували или още лекуват травмите си. Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели — за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

 

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите хората, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека, а за десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените —  6347.


Издаване на удостоверения за гласуване на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на балотажа за президент и вицепрезидент на Република България

В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведе балотажът за президент и вицепрезидент на Република България, в звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Благоевград е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.  

 

Удостоверенията се издават от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г.

Работно време на звената БДС в ОДМВР-Благоевград, 02 РУ-Благоевград, РУ-Гоце Делчев, РУ-Петрич, РУ-Сандански, РУ-Разлог и РУ-Банско.

 

На 20.11.2021г. /събота/ от 08:30 часа до 17:30 часа / Гражданите подават искане до 17:00 часа/

На 21.11.2021г. /неделя/ от 08:30 часа до 19:30 часа / Гражданите подават искане до 19:00 часа/

 

За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

 

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН

21  НОЕМВРИ 2021 Г.

 

 


17 ное 2021

Двама задържани при спецоперация за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите на територията на община Благоевград

Специализираната полицейска операция е осъществена през вчерашния ден от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Благоевград. В рамките на процесуално-следствените действия, извършени по сигнал, в магазин в с. Лешко са намерени и иззети: мобилен телефон, две тетрадки и тефтер с изписани множество имена. Задържан е собственикът на търговския обект, в мобилния телефон на когото са открити записани множество ЕГН-та на лица. Заедно с представители на Териториалната дирекция на НАП –Благоевград е извършена инспекция на магазина, където са открити множество нередности – продажба на цигари, без разрешително за извършване на такава търговска дейност, неиздаване на бележки при покупка на стоки.

 

В ареста на полицейското управление в Благоевград е задържана и местна жителка – при обиск от нея е иззета парична сума, предназначена по първоначални данни за склоняване към гласуване за определена политическа партия.

 

По случаите са образувани досъдебни производства. Действията на служителите на ОДМВР – Благоевград, в рамките на разпоредената национална операция, продължават.

 

 


12 ное 2021

Приключи първата кампания от традиционната акция „Зима“

 Кампанията „С безопасно превозно средство през зимата“ продължи от 01 до 10 ноември и бе насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. От полицейските служители На ОДМВР-Благоевград бяха извършени проверки на: светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания, спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Следеше се за недопускане на движение по пътищата и улиците на технически неизправни и ППС без необходимото оборудване, недопускане на движението извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка, недопускане на движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото  или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години, а също  така и недопускане на движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителна жилетка.

В хода на кампанията са проверени 67 ППС. Констатирани са 10 нарушения и са съставени 10 Акта за установено административно нарушение, като 6 от тях са на водачи на ППС с животинска тяга.

От днес до 20 ноември е в ход втората кампания под наслов „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“.


11 ное 2021

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Благоевград ще издават удостоверения за гласуване на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Р България и за Народно събрание на 14.11.2021 година, като издават удостоверения за гласуване.

 

На основание чл.263 от Изборния кодекс се издават следните видове удостоверения:

 

Образец 1 – на лица, чиито лични карти са изгубени /откраднати/ повредени/  унищожени.

Образец 2 – на лица, чиито лични /зелени/ паспорти са  изгубени /откраднати/ повредени/ унищожени и нямат издавана лична карта.

Образец 3 – на лица, които са навършили 18 години и нямат издавана лична карта

Образец 4 – на лица, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност към деня на изборите.

Удостоверенията се издават от 09.11.2021 г. до 14.11.2021 г.

Работно време на звената БДС в ОДМВР-Благоевград, 02 РУ-Благоевград, РУ-Гоце Делчев, РУ-Петрич, РУ-Сандански, РУ-Разлог и РУ-Банско.

 

На 13.11.2021г. /събота/ от 08:30 часа до 17:30 часа / Гражданите подават искане до 17:00 часа/

На 14.11.2021г. /неделя/ от 08:30 часа до 19:30 часа / Гражданите подават искане до 19:00 часа/

 

 

 

Удостоверения се издават само след приемане на заявление за издаване на нова лична карта.

 


05 ное 2021

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача