МВР

ОД Благоевград

 

08 яну 2019

Криминалисти от ОДМВР-Благоевград и ГД „Национална полиция“ задържаха заподозрени за кражби на автомобили в Банско ​

 

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с кражби на МПС, основно с чужда регистрация и собственост на чуждестранни граждани, гости на Банско е проведена на 2  януари. Тя е осъществена от служители на ОДМВР-Благоевград и колегите им от ГД „Национална полиция“. В хода на полицейските действия,  в местността Стражите в землището на гр.Банско, в лек автомобил „Фиат Брава“ са установени и задържани 31- годишен от Криводол, област Враца и 21-годишен от Симитли, област Благоевград.

При претърсванията на адреси в Криводол, в софийското с.Мировяне и в Симитли са намерени и иззети множество мобилни апарати, компютърни конфигурации и техника, използвана при извършването на кражбите на автомобилите. Открити са и вещи, заявени от пострадалите  и оставени от тях в откраднатите автомобили. В Симитли, като съпричастни в извършените деяния, са задържани и 51-годишен от Криводол и 21-годишен от Симитли.

В хода на проведените процесуално-следствени действия са събрани данни за участие на 31-годишния към извършени кражби на МПС през сезон 2016-2017г. в Банско. На него и на 51-годишен са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК за кражба на лек автомобил „Тойота Рав 4“ и опит за отнемане на лек автомобил „БМВ Х6“, като деянията са извършени от началото на годината. Постановена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За спокойни коледни и новогодишни празници

 

По повод предстоящите коледни и новогодишни празници ОДМВР-Благоевград е предприела редица от мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОКОЗ и други компетентни институции по противодействие на престъпленията и нарушения свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без акцизен бандерол, тютюневи изделия, за контрол на качеството на храните и напитките предлагани на потребителите.

Уточнени са местата на които ще се проведат празнични мероприятия на открито по случай настъпването на Новата 2019 г., като са предвидени допълнително полицейски сили за осигуряване спокойствието на празнуващите на открито и  опазването на обществения ред в района.

С цел недопускането  на извършване на тежки престъпления и нападения  над лица и обекти, съхраняващи или опериращи със значителни финансови средства - банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност и др., се провеждат срещи с отговорните лица, на които  се акцентира върху възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури и органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.

По време на Коледните празници е осигурено полицейско присъствие в районите, където ще се провеждат мероприятията, търговските центрове, районите на Коледни и Новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.

За обезпечаване сигурността на обществените места в обслужваната територия са проведени срещи със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната, сигналната и разяснителна дейност по отношение пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.

При групови празненства с участието на деца са дадени необходимите  указания  на организаторите да се съобразят и да спазват разпоредбите на Закона за закрила на детето и Наредбата за закрила на децата на обществени места, като следва в срок до 24 часа преди мероприятието да уведомят Районното полицейско управление.

От органите на реда ще бъде завишен контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно се предприемат и мерки за недопускане продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, като ежедневно по места ще бъдат извършени проверки по линия на контрола над общоопасните средства в тържища, пазари и търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, както и в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. Там където се предвижда използването на фоерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ контрола ще се осъществи лично от инспекторите отговарящи пряко за контрола над общоопасните средства.

На територията на всички общински центрове по време на празненствата за Коледа и Нова година са осигурени допълнително полицейски сили, като в гр. Банско са командировани сили от ОДМВР-Благоевград и от Р.Гърция и Р.Румъния.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. На  21.12.2018г. и  26.12.2018 г., 31.12.2018 г. и 01.01.2019 г., на територията на гл. път Е-79 и път II-19  по направление от и към ГКПП – Кулата и ГКПП- Илинден, дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.

Временна организация на движението, по ПП1 Е-79 и път II-19, ще бъде въведена за товарни автомобили над 12 тона, като движението им ще бъде спряно за времето от 16:00 часа до 20:00 часа на 21.12.2018г., от 10:00 часа до 16:00 часа на 22.12.2018г., от 14:00 часа до 20:00 часа на 26.12.2018г., от 10:00 часа до 16:00 часа на 28.12.2018г. и от 10:00 часа до 20:00 часа на 01.01.2019 година.

При рязко влошаване на метеорологичната и пътнотранспортна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с Областно пътно управление - Благоевград ще бъде въвеждана временна организация на движението, за което своевременно ще бъде подавана информация до медиите.

Ръководството на ОДМВР – Благоевград  апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да  завишават бдителността си с цел  опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор.

Да не допускат близки и познати да  произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, особено внимание да се обърне на децата.

Да не позволяват на близките си или на лицата от компанията с която празнуват да управляват автомобилите си след употреба на алкохол.

При възникнали инциденти своевременно да се подава информация на тел. 112.

 

 

 

 

 

 

 

 

21 дек 2018

На пресконференция в ОДМВР-Благоевград бе дадена информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и за охранителните мерки през предстоящите празници и зимен сезон ​

 

На 19.12.2018г. от 10:00 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до момента са 3 073 бр., като за същия период на 2017 година те са 3 545 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград. Бе отбелязано, че и седемте районни управления имат повишение в процента разкриваемост спрямо миналата година.  За месец ноември 2018 г. регистрираните престъпления са 261 бр. в сравнение за същия период през 2017г. техния брой е 310. За периода: престъпленията против собствеността са 76 бр., грабежи – 1 бр., кражби – 50 бр., измами – 9 бр., посегателства спрямо МПС – 2 бр., палежи – 9 бр., наркотици – 26 бр., умишлени убийства няма.

Старши комисар Хаджиев съобщи, че във връзка със студентския празник на 7 и 8 декември област Благоевград е посетена от около 10 000 студенти, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и груби нарушения на обществения ред. Извършвани са засилени проверки на водачи на МПС за шофиране след употреба на алкохол и упойващи вещества.  Празничните дни са преминали без сериозни инциденти. Той подчерта също, че по повод откриването на зимния сезон в гр.Банско е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред и провеждащите се мероприятия в гр.Банско, като ще бъдат командировани и допълнителни полицейски служители.  От 17 декември започнаха работа и съвместните екипи от български, гръцки и румънски полицаи, като тази практика е показала своите добри резултати и положителен отзвук сред чуждестранните туристи. Изтъкнати бяха и предприетите редица мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Старши комисар Хаджиев уведоми, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата с цел спазване от водачите на ЗДвП, като е създадена и добра комуникация с Областно пътно управление-Благоевград. Той апелира към гражданите в празничните дни да не оставят в домовете си големи парични суми, накити и ценности, да боравят внимателно с пиротехническите средства и по никакъв повод такива да не бъдат предоставяни на непълнолетни и малолетни лица.

 

20 дек 2018

За поредна година в Банско пристигнаха командированите гръцки и румънски полицаи, които заедно с българските си колеги ще работят в смесени екипи през зимния туристически сезон

 

На 17.12.2018г. в Банско, от старши комисар Николай Хаджиев директор на ОДМВР – Благоевград и г-н Георги Икономов кмет на гр.Банско, официално бяха посрещнати командированите гръцки и румънски полицаи, които заедно с българските си колеги ще работят в смесени екипи през зимния туристически сезон в града. Гръцките полицейски служители бяха придружени от г-н Христос Кириазакис – аташе на гръцката полиция в България, а румънските полицаи от главен комисар Флорин Йонуц Марин от дирекция „Охранителна полиция“.

В съответствие с постигнатите договорености между Министерство на вътрешните работи на Република България, Министерството на обществения ред на Република Гърция и Генералния инспекторат на Румънската полиция и съгласно утвърдилата се практика за сформиране на съвместни наряди с полицейски служители от държавите – членки на Европейския съюз, за изпълнение на дейностите по осигуряване на сигурността на чужди туристи и гости в обслужваната територия от РУП Банско, за времето от 17 декември 2018г. до 15 март 2019 г., са командировани полицейски служители от Р.Гърция и Р.Румъния, които съвместно с българските си колеги ще осъществяват патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред през зимния туристически сезон.

„За поредна година тази утвърдената практика ще бъде в полза на чуждестранните туристи в гр.Банско. Присъствието на гръцките и румънските полицейски служители ще допринесе за спокойствието на туристите от двете държави. Убедени сме в предимствата на съвместните патрули между български и румънски полицаи, както и български и гръцки полицаи. Присъствието на нашите колеги спомага за диалога и взаимодействието, особено с румънските и гръцки туристи. Нашата цел е туристите да се чувстват защитени на територията на гр.Банско“ - заяви  директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев. Той допълни също, че от ОДМВР-Благоевград ще се командироват 37 полицейски служители, които ще подпомагат за опазването на обществения ред до края на сезона. Ще са изградени три временни КПП с постоянно полицейско присъствие. Допълнителни сили ще има в града, начална станция, Бъндеришка поляна и м. “Шилигарника“, а във връзка с провеждането на Световната купа по ски ще има присъствие на служители на ЗЖУ-София“.

Старши комисар Николай Хаджиев призова гражданите и гостите на гр.Банско да бъдат бдителни  и своевременно да уведомяват органите на реда за всяко нарушение на обществения ред за да се предприемат необходимите мерки и да се реагира своевременно.

Задоволство от добрите резултати на наложилата се практика бе изказано от кмета на гр.Банско г-н Георги Икономов, както от г-н Христос Кириазакис – аташе на гръцката полиция в България и от главен комисар Флорин Йонуц Марин от дирекция „Охранителна полиция“ на Румъния.

 

17 дек 2018

ЗА ОД НА МВР БЛАГОЕВГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача