МВР

ОД Благоевград

 

26 септември 2019

26 септември - Ден без жертви на пътя. В област Благоевград стартира операция

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

На сайта на Пътна полиция е активна и специална секция, посветена на EDWARD. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. загина само един човек, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

На територията област Благоевград на този ден пътните полицаи ще засилят контролната дейност в максимална степен. Ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, предвижда се и в максимален размер респектиращо полицейско присъствие по магистрали, главни пътища, основни пътни артерии, водещи към по-големи населени места, както и в самите населени места. Засилено полицейско присъствие се предвижда и в малките населени места. По ПП1 Е-79 и АМ „Струма“ са сформирани съвместни екипи със служители на ДАИ, които за времето от 10:00 часа до 12:00 часа  и от 14:00 часа до 16:00 часа днес извършват засилен контрол, както на леки, така и на товарни автомобили.  Всички налични технически средства и автоматизираните технически средства за контрол на скоростта ще се използват при пълна натовареност. Ще се прилага нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата- пешеходци, пътници, водачи, работници на пътното платно.

ОДМВР-Благоевград апелира към всички участници в движението – водачи на превозни средства и пешеходци, на този ден, а и през всеки ден от годината всички заедно да проявим отговорност към себе си и към останалите участници в движението по пътищата, за да постигнем общата цел - да няма загинали при пътни инциденти.    

Изображения

 26 септември 2019 | 13:54