МВР

ОД Благоевград

 

18 септември 2018

Операция "Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD"

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция –ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „EDWARD“  с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя –„EDWARD“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2018г. е планирано операцията да се проведе на 19 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Мотото на Република България за 2018г. е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2018г./ „Мултимодалност“ с мото „Комбинирай, движи се!“.

Към момента на интернет страницата на „EDWARD“ е активен  т.нар. „брояч“ на деня, който отчита оставащите дни до 19 септември.

Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват и за рисковете, на които може да изложат останалите участници. Да помислят за това как самите те могат да допринесат за намаляването на рисковете на пътя.

За постигането на целта на 19 септември да няма загинали по пътищата от ОДМВР-Благоевград ще е засилена контролната дейност и в максимална степен ще се подпомогне безопасността на всички участници в движението. При установени на място нарушения на ЗДвП от полицейските служители ща се взима отношение, като ще се прилага принципът на  „Нулева толерантност“ към нарушителите на ЗДвП –пешеходци, пътници, водачи, работници на пътя. За целта в максимална степен ще се използват наличните технически средства и автоматизираните технически средства за контрол над скоростта.

Чрез интернет страницата на МВР и Пътна полиция ще се отчитат настъпилите пътнотранспортни произшествия, при които има пострадали хора.

 

Информация за протичането на операцията може да се черпи от страницата на МВР в интернет, facebook страницата на Главна дирекция „Национална полиция“ и twitter профила на отдел „Пътна полиция“ при ГДНП – Traffic pflice BG-MB.

 

 

От ОДМВР-Благоевград призоваваме на 19 септември 2018г. всички заедно да бъдем отговорни към себе си и към останалите участници в движението по пътищата, за да постигнем общата цел и да няма загинали при пътни инциденти.

Изображения

 18 септември 2018 | 14:50