МВР

ОД Благоевград

 

23 юни 2020

На територията на гр. Сандански и с.Склаве се проведе операция по противодействие на конвенционалната престъпност. Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за разпространение на наркотици

Днес, 23.06.2020 г., под наблюдението на Окръжна прокуратура – Благоевград  е проведена специализирана акция по противодействие на конвенционалната престъпност на територията на гр. Сандански и с. Склаве. В нея са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Специализирани полицейски сили при ОД на МВР гр. Благоевград и РУ – Сандански.

В обхвата на извършените проверки са били 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 лица. По Закона за МВР за срок до 24 часа са били задържани 5 от тях. Съставени са били 5 акта за установени административни нарушения и са били издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата.

Образувано е досъдебно производство за извършена кражба. В частен дом в гр. Сандански е открита суха, тревиста маса – канабис. По случая се води разследване за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК – незаконно държане на високорискови наркотични вещества.

На територията на гр. Сандански и други селища в региона служители на ГДБОП и ТСБОП-Благоевград под ръководството Специализираната прокуратура и със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ извършват действия по разследване на организирана престъпна група, създадена с цел за разпространение на наркотици в региона и страната.

Задържани са петима, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група. Шести съпричастен към престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска. Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количество пари – общо 171 595 евро и 56 900 лева.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици – кокаин, хероин, марихуана.

Досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г.

На 21 януари 2020 г. екипи на Гранично полицейско управление в Петрич задържат в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение. Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност.

Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, продължават престъпната си дейност до задържането им на 23 юни 2020 г. Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от задържаните да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои от тях да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.

 

Изображения

 23 юни 2020 | 17:08