МВР

ОД Благоевград

 

В ОДМВР-Благоевград се проведе пресконференция във връзка с криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати

31 окт 2018

 

 

На 31.10.2018г. от 11:00 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до момента е 2 766 бр., като за същия период на 2017година те са 3 203 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград. Бе отбелязано, че и седемте районни управления имат повишение в процента разкриваемост спрямо миналата година. Като цяло процента разкриваемост на ОДМВР-Благоевград е над средния за страната.  На представителите на медиите беше предоставена информация за работата по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, като за тази година при съвместни действия със служители на ГДГП са иззети над 100 тона канабис.  Изтъкнато беше и засиленото полицейско присъствие в района на училищата. Засегната беше темата за телефонните измами, които  от началото на годината на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград са 50, а за последния месец техния брой е 7. Изтъкнати бяха и своевременните и бързи действия за разкриване на извършителя на тежко криминално деяние /убийство/, извършено в с.Вълкосел. От старши комисар Хаджиев бе отправен апел към медиите за съдействие при информирането на населението за това как да реагират в случай, че станат обект на телефонни измамници и бяха изтъкнати предприетите превнативни мерки в тази насока, включващи  инициативи за лични срещи на полицейските служители с възрастното население в пенсионерските клубове и отпечатването на 50 000 брошури с разяснения как да се действа в случай на опити за телефонни изамами, които бяха раздадени на възрастни хора на местата за получаване на пенсии.

Отчетено бе, че броят регистрираните кражби намалява, но се регистрира малко увеличение на броя на грабежите. Старши комисар Николай Хаджиев почерта, че се планира провеждането на съвместни операции със служители на Дирекция Жандармерия, при което ще се провеждат операции в населените места, където няма полицейско присъствие и в районите с концентрация на извършени правонарушения. Планира се и осъществяването на  срещи със самотно живеещи хора. Той изтъкна също, че във връзка с предстоящия зимен сезон в гр.Банско ще се предприемат редица превантивни мерки с цел осигуряването на добър обществен ред в периода на студентските празници и провеждането на Световната купа по ски алпийски дисциплини. В района на гр.Банско се планира увеличение на контролно пропускателните пунктове с цел да бъде обхванат по-голям периметър, поради увеличаването на броя туристи.

Във връзка с дейността на служителите от сектор Икономическа полиция при ОДМВР-Благоевград, от комисар Димитър  Кръстев бе предоставена информация за работата на служителите по линия на противодействие на съхранението и разпространението на акцизни стоки, както и по линия на икономическите престъпления, като за 2017г. са обработени 1 300 преписки.

Относно работата в сектор „Пътна полиция“ бе съобщено, че към момента няма данни за опашки от чакащи хора с изключение на летния сезон.  Споделена бе идеята за монтиране на система с номера от машина с цел по-доброто обслужване на гражданите.

Старши комисар Николай Хаджиев призова гражданите за своевременно и незабавно сигнализиране на органите на реда за забелязани от тях нередни и противоправни действия.

 

 31 октомври 2018 | 15:42