МВР

Академия на МВР

 

Бюлетин на ЦСПП - Пазарджик

Посещение на представители на Колежа по полицейска и гранична охрана към Естонската академия на науките за сигурност, Талин, Академия на полицейските сили, Братислава, Словакия, Полицейската Акадмия на Чешката Република

На 25.04.2014 г. на работно посещение в ЦСПП – Пазарджик бяха двама преподаватели от Колежа по полицейска и гранична охрана към Естонската академия на науките за сигурност. На него присъстваха и седем студенти от Естонската академия на науките за сигурност, Талин; Академия на полицейските сили, Братислава, Словакия; Полицейската Академия на Чешката Република на трансгранично продължаващо обучение в Академия МВР.
Срещата е част от Европейската програма за сътрудничество във висшето образование „Еразъм“. За академичната 2013/2014 година Академията на МВР в София е приемаща институция за провеждане на мобилност по тази програма.
За по-пълното представяне на полицейското образование в тяхната програма е включено и посещение ЦСПП – Пазарджик. Гостите бяха запознати със структурата и организацията на обучението в Центъра, с учебните програми и материално-техническата база на ЦСПП.
На срещата беше представена презентация за дейността на ЦСПП - Пазарджик и се състоя ползотворен разговор по интересуващите ги въпроси, свързани с обучението и подготовката на българските полицаи.

 

Tурнир по тенис на маса

На 26.03.2014 г. в ЦСПП-Пазарджик (извън работно време) се проведе турнир по тенис на маса, като в спортното мероприятие участваха 20 състезатели - както обучаеми, така и служители на ЦСПП-Пазарджик. В крайното класиране първо място зае Енчо Димов Димов - обучаем от КЕ 33/4-ГДГП, на второ място се класира Мариан Димитров Димитров - обучаем от РГКПП-ГДГП, третото място зае Георги Игнатов Георгиев - ръководител на секция в ЦСПП-Пазарджик, а четвърти стана Георги Димитров Язанов - обучаем от КЕ 33/4-ГДГП. На победителите в спортното състезание бяха раздадени грамоти, а на спечелилия първото място Енчо Димов Димов е връчен плакет.

 

Тържествено полагане на клетва по "Етичния кодекс"

На тържествена церемония проведена на 24.01.2014 г. в ЦСПП – Пазарджик 81 стажант- полицаи от курс I.С.1.3. „Полицай в Главна Дирекция „Гранична полиция” положиха клетва по “Етичния Кодекс за поведение на държавните служители в МВР. На официалната церемония, Комисар Стоян Стоянов приветства завършилите успешно курса на обучение, като подчерта, че всички те са усвоили много добре практически и на теория своите задачи. Обръщение към граничните полицаи направи и областният управител, Иван Йорданов.
Първенците на курса бяха наградени със заповед на директора на Центъра с „Писмена похвала„.

 

 

 

 

 

Посещение на представители на Дирекция "Гранична полиция" на МВР на Молдова

На 23.01.2014г. на работно посещение в ЦСПП – Пазарджик бяха представители на молдовската гранична полиция. Срещата е част от опознавателно посещение за запознаване с българския опит по изграждане на единен център за проверка на документи, както и  с цялостната практика на българската гранична полиция в областта на установяване на фалшиви и подправени документи. Изразено е желание от  молдовска страна за запознаване със специализираното обучение за установяване на фалшиви и подправени документи.
По време на посещението гостите бяха запознати със структурата и организацията на обучението в Центъра, с учебните програми и материално – техническата база на ЦСПП - Пазарджик, с акцент върху обучението и учебните програми свързани с откриване на фалшиви документи.

 

 


 

 

 Обучение за развитие на социални умения на служители на МВР

 

На 17-18.10. 2013 г. в ЦСПП – Пазарджик към Академията на МВР се проведе двудневно обучение за развитие на социални умения на служители на МВР- модул „К-2“ - „ Сътрудничество/работа в екип“. В семинара взеха участие 10 преподаватели от ЦСПП – Пазарджик и представители на Психологическа лаборатория – Пловдив към ИП – МВР: началникът на лабораторията в Пловдив - гл. инспектор Ангел Ангелов, инспектор Надя Подскокчиева и инспектор Димитър Иванов.
Обучението се организира и провежда от Института по Психология - МВР.

 

 

 Тържествено полагане на клетва по Етичния Кодекс

На тържествена церемония, проведена на 04.10.2013г. в ЦСПП – Пазарджик, 104 стажант-полицаи от курс I.С.1.1.И  Полицай, полицай (водач на оперативен автомобил), младши автоконтрольор, полицай (водач на служебно куче), полицай (помощник-оперативен дежурен) положиха  клетва по „Етичния Кодекс за поведение на държавните служители в МВР“. Ректорът на Академията на МВР доц. д-р Иво Великов приветства завършилите успешно 6-месечния курс на обучение като подчерта, че всички те са усвоили много добре практически и на теория своите задачи.
За добри постижения и високи резултати по време на обучението отличниците на курса бяха наградени със заповед на директора на Центъра.

 

 Посещение на представители на полицейския колеж от гр. Тампере в ЦСПП – Пазарджик


На 01.10.2013 г. и 02.10.2013 г в ЦСПП – Пазарджик се проведе работно посещение на представители на полицейския колеж в гр. Тампере, Финландия.
Срещата е част от Европейската програма на CEPOL за обмен на полицейски служители от различни държави-членки на ЕС (CEPOL/EXPO 2013). Официални лица и гости бяха г-н Юха Калава и г-н Куел Нилунд, преподаватели в полицейския колеж в гр. Тампере, Финландия, гл. инспектор Кирил Мерджев– началник на сектор „ Организация на учебната дейност“, отдел УИД към АМВР, инспектор Стоян Имандиев - група ТП на сектор ООР и ТП към ОП при ОДМВР- Пловдив.
На срещата бяха и комисар Стоян Стоянов - зам.-директор на ЦСПП – Пазарджик, ст. инспектор Виолета Матева и инспектор Иван Дречев.
По време на посещението гостите бяха запознати със структурата и организацията на обучението в Центъра, с учебните програми и материално- техническата база на ЦСПП.

 Участие в работна среща за обучение на обучители по проект на Агенция Фронтекс „ Обучение за общуване на английски език за гранични полицаи, работещи на летище“

Представител на ЦСПП – Пазарджик участва в работна среща за обучение на обучители по проект на Агенция Фронтекс „ Обучение за общуване на английски език за гранични полицаи, работещи на летище“, която се състоя в периода от 09.09.2013 г.- 12.09.2013 г. в гр. Помеция, Италия.

На срещата беше представено учебно пособие на английски език за гранични полицаи, работещи на летище“.


Републиканско първенство по плажен футбол за служители на МВР

За периода от 02.09.2013г. до 06.09.2013г. в Курортен комплекс „Златни пясъци” се проведе републиканското първенство по плажен футбол за служители на МВР. В състезанието участие взе и представителния отбор на ЦСПП-Пазарджик, който зае 3-то място в крайното класиране.

 

 

 

 

Курс на тема: "Междуминистерска реакция при химични, биологични, радиологични и ядрени бедствия"

 

Във връзка с обучение на служители от МВР по линия на Агенцията за намаляване на заплахата към Държавния департамент на САЩ в Центъра за специализация и професионално обучение – Пазарджик при Академията на МВР, за времето от 23.07.2013 г. до 25.07.2013 се проведе тридневен курс на тема: „Междуминистерска реакция при химични, биологични, радиологични и ядрени бедствия”. На курса присъстваха представители на Министерството на отбраната, Mинистерството на здравеопазването и Агенцията за ядрено регулиране.

 

 

 

 

 Обучителен семинар на тема: ”Запознаване с опита и добрите практики в центровете за настаняване на незаконно пребиваващи чужденци”

Във връзка с изпълнението на Дейност 1: „Запознаване с опита и добрите практики в центровете за настаняване на незаконно пребиваващи чужденци“ от Програма за полицейско сътрудничество през 2013 година между МВР на България и Франция, на 09 април 2013 г. в ЦСПП-Пазарджик се проведе обучителен семинар с лектор г-н Тиери Мулен, експерт от звеното „Центрове за временно настаняване на чужденци” към Централна дирекция „Гранична полиция” при МВР на Франция.
Официални гости на мероприятието бяха г-н Себастиен Морас, аташе по вътрешна сигурност и  г-н Тома Валтс  офицер за връзка по линия „Миграция” към посолство на Франция, представители на ОДМВР - Пловдив, Пазарджик, Хасково.
По време на семинара, участниците от българска страна получиха информация за организацията на дейността във Франция и поддържането на съответните стандарти. Под формата на дискусия бе направено сравнение на относимите изисквания в двете държави, както и преглед на добрите практики и предстоящи промени, налагани от изискванията на ЕС в областта на миграционните процеси.

 

 

 

 Състезание по стрелба с пистолет „Макаров”

За периода от 22.02.2013 г. до 26.03.2013 г. в ЦСПП-Пазарджик към Академията на МВР се проведе турнир по стрелба с пистолет „Макаров“.
Мероприятието е организирано по случай създаването на спортен клуб „Астра 2012“, учредители на който са служители от ЦСПП-Пазарджик. В състезанието взеха участие 63 обучаеми и 18 служители от ЦСПП- Пазарджик, ОДМВР-Пазарджик и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - МП („Затвора“ в гр. Пазарджик). На 26.03.2013 г. се проведоха финалните стрелби  от турнира. Отборно на първо място се класираха служителите на ЦСПП-Пазарджик, второ място заеха служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), а на трето се класира ОДМВР-Пазарджик. Индивидуални награди мъже: първо място - инспектор Йордан Куцаров, ЦСПП-Пазарджик; второ място - надзирател Русчо Русчев, ГДИН; трето място - инспектор Цанко Близнаков, ОДМВР-Пазарджик. Индивидуални награди жени: първо място - Недка Векилова, ЦСПП-Пазарджик; второ място Весела Тасева, ЦСПП-Пазарджик; трето място - надзирател Елка Минева, ГДИН. 

 

 

 Демонстрация за използването на електрошоковите пистолети „Тейзър“

На 27.02.2013 г. в ЦСПП - Пазарджик към АМВР, се състоя демонстрация за използването на електрошоковите пистолети "Тейзър". На демонстрацията присъстваха обучаеми и преподаватели от центъра. Главен полицай Кирил Разсолков, служител на ДСПС - ГДНП, лицензиран мастер-инструктор на TASER за България, представи възможните приложения на пистолета. Целта бе да се демонстрират възможностите  на този тип пистолети като помощно средство за служителите на реда в борбата им срещу престъпността.Пистолетът разтърсва с ток, но със слаб ампераж. При поразяване с Тейзър противникът пада на земята за 0,25 сек. Досегашният опит показва, че оръжието респектира дори само с вида си и при използването му са намалели огнестрелните наранявания при полицейските акции. Днес пистолетът Тейзър е на въоръжение в близо 13 000 полицейски служби и различни охранителни агенции по света. В демонстрацията взеха участие обучаеми - доброволци, които споделиха,че по време на  действието на оръжието върху тях, са осъзнавали всичко, което се случва, но им е било невъзможно да контролират мускулите си.

 

 Провеждане на методически семинар на тема: „Презентация на нова учебна литература от преподаватели от Академията на МВР пред обучаеми от ЦСПП -Пазарджик“

На 29.01.2013 г. в конферентната зала на хотел „Хебър“ се състоя методически семинар на тема: „Презентация на нова учебна литература от преподаватели от Академията на МВР пред обучаеми от ЦСПП - Пазарджик“. Семинарът беше организиран със съдействието и под егидата на фондация „Ханс Зайдел“. Семинарът започна с обръщение на г-жа Нина Вълова, представител на фондация „Ханс Зайдел“, която запозна участниците в семинара с основните функции и финансиране на фондацията, както и с дейностите й в България. Г-жа Вълова подчерта, че приоритетите на сътрудничеството между фондацията и Академията на МВР винаги са били подпомагане, допълнително обучение и специализация на полицейския състав на всички нива и насърчаване на контактите между баварската и българската полиция. В тази връзка всяка година се организира посещение на курсанти от АМВР в Бавария, с цел запознаване с работата и актуалните задачи, които решава баварската полиция.
Обръщение към участниците направи проф. д-р Любомир Тимчев,
зам.-ректор на АМВР, които говори за успешното 10-годишно сътрудничество между Академията на МВР и фондация „Ханс Зайдел“. В изказването си проф. Тимчев благодари на фондацията за популяризирането на добрите практики на МВР и в частност на Академията на МВР.
Проф. д-р Ставри Фердов запозна слушателите на семинара с начина на протичането му и представи участниците.
Бяха представени студия, монографии, учебници и учебни пособия, обхващащи различни области:
- проф. д-р Любомир Тимчев представи свои разработки в областта на полицейските правомощия и използването на сила, помощни средства и оръжие от органите на МВР;
- проф. д-р Ставри Фердов говори за анализа на риска при осъществяване на контрола на държавните граници.
Свои разработки представиха и доц. Ю. Търкаланов, доц. И. Великов, ст. преп. Станимир Илиев, ст. преп. Добромир Доков, гл. асистент Стоян Стоянов и
ст. преп. А. Джунин.
След семинара организаторите дадоха коктейл за всички участници в семинара, на който преподавателите и обучаемите от Центъра имаха възможност да се срещнат, разговарят и дискутират актуални въпроси с авторите на учебна литература.
Организирането на такива семинари спомага за повишаване на подготовката на преподавателския състав на Центъра, на който е възложена важната задача да обучават и повишава квалификацията на служители с полицейски правомощия от всички структурни звена от МВР.

 

 

 

 

 Среща на преподаватели и обучаеми от ЦСПП – Пазарджик към АМВР с комисар Явор Колев

На 25.01.2013 г. в ЦСПП - Пазарджик към АМВР се състоя среща на преподавателите и обучаемите от Центъра с комисар Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП. На срещата комисар Колев изнесе лекция на тема „Компютърни престъпления“.

 

Церемония по откриване на симулативно стрелбище

На церемония, проведена на 23.11.2012 г., в ЦСПП - Пазарджик беше открито симулативно стрелбище. На тържеството присъстваха началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Николай Григоров, директорът на ОДМВР - Пазарджик комисар Стоян Зайков, зам.- директорът на ОДМВР Смолян комисар Георги Деянов, комисар Влахов - директор на ЦСПП - Пазарджик, комисар Стоянов - зам.-директор на ЦСПП - Пазарджик, представители на АМВР, областната и общинска администрация в гр. Пазарджик, преподаватели от ЦСПП - Пазарджик.
Стрелбището ще служи за първоначална подготовка на стажантите при обучението им по стрелкова подготовка и боравене с огнестрелно оръжие. То предлага възможности за симулиране на различни видове мишени и ситуации, близки до реалните. Стрелбищата от такъв тип помагат за по-бързата адаптация на новоназначените полицаи към огнестрелните оръжия.

 

 

 

 

 

 

 Стажант полицаи положиха клетва по Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР

На тържествена церемония, проведена на 23.11.2012 г., в ЦСПП - Пазарджик 188 стажант полицаи от курс I.С.1.1.И „Полицай, полицай (водач на оперативен автомобил), младши автоконтрольор, полицай (водач на служебно куче), полицай (помощник-оперативен дежурен)“ положиха клетва по Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. На тържеството по случай завършването присъстваха началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Николай Григоров, директорът на ОДМВР - Пазарджик комисар Стоян Зайков, зам.-директорът на ОДМВР - Смолян комисар Георги Деянов, комисар Влахов - директор на ЦСПП - Пазарджик, комисар Стоянов - зам.-директор на ЦСПП - Пазарджик, представители на АМВР, областната и общинска администрация в гр. Пазарджик, преподаватели от ЦСПП - Пазарджик.
За добри постижения и високи резултати по време на обучението някои от завършващите полицаи бяха наградени със заповед на директора на центъра.

 

 

 

 Посещение на делегация от Националната полицейска академия на Република Турция в ЦСПП – Пазарджик към Академията на МВР

На 09.11.2012 г. турска делегация посети Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР в Пазарджик. Президентът на Националната полицейска академия на Република Турция проф. д-р Ремзи Фъндаклъ и ректорът на Академията на МВР проф. д-р Йордан Пенев бяха посрещнати от директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Петър Влахов и неговия заместник комисар Стоян Стоянов. Гостите проведоха среща с ръководството на полицейското учебно заведение, на която бяха запознати със спецификата на първоначалното и последващото обучение на служителите с полицейски правомощия в системата на МВР. Те разгледаха и обновената с европейски средства материално-техническа база, отговаряща на съвременните изисквания за обучение. Малко по-късно гостите посетиха и заместник-областния управител г-жа Ваня Минкова. Тя представи кратка презентация на област Пазарджик, с акцент върху културно-историческите забележителности на региона.
Визитата на турската делегация е организирана по покана на заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

 

 

   

 

     

 

 

 

 

 Посещение на представители на европейско командване на Въоръжените сили на САЩ в ЦСПП  – Пазарджик към Академията на МВР.

На 09.11.2012 г. за времето от 14.30 ч. до 15.30 ч. в ЦСПП-Пазарджик на работно посещение бе делегация от европейско командване на Въоръжените сили на САЩ. В групата имаше представители на DTRA (Defense Threat Reduction Agency) към Министерство на отбраната на САЩ и Department of Homeland Security. Делегацията бе придружена от служители на ДАНС – г-жа Петя Василева от „Национален координационен център по контрапролиферация” и г-н Стоян Чиширков, н-к сектор в ТДНС-Пазарджик.
По време на посещението гостите бяха запознати със структурата и организацията на обучението в Центъра, с учебните програми и материално–техническата база на ЦСПП. Особен интерес предизвика посещението на специализирания кабинет за обучение за работа с портални детектори на радиация, където инспeкторите. Гинчев и Власов запознаха гостите с обема и формата, под които се преподава ЯХБЗ и други детайли в тази връзка, както и с разполагаемите технически средства.
Гостите заявиха своето желание да окажат подкрепа чрез провеждане на обучения от техни специалисти на наши преподаватели и инструктори от МВР, по отношение на материята, относима към контрапролиферация и ЯХБЗ, които да се осъществят в ЦСПП-Пазарджик, а също и чрез предоставяне на технически средства за нуждите на обучението.

 

 

 Посещение на представител на чешката полиция, г-н Томас Кузел в ЦСПП-Пазарджик на 09.07.2012 г.

От 01.01.2007 г. стартира двугодишна програма по проект AGIS на Европейската комисия „Програма на CEPOL за обмен на старши полицейски служители и преподавателски състав“.
Проектът включва: обмяна на професионален опит на национално и международно равнище; обмяна на добри професионални практики, разширяване на европейските измерения в полицейското обучение и практика, подпомагане на трансграничното сътрудничество в Европа; разработване и/или поддържане на професионална мрежа; съдействие за по-добро разбиране на полицейската практика и култура.
В тази връзка на посещение в ЦСПП - Пазарджик беше представителят на чешката полиция г-н Томас Кузел. По време на посещението си г-н Томас Кузел се запозна със структурата и организацията на българската полиция и със задачите, учебната програма и материално - техническата база на ЦСПП.
Състоя се ползотворен разговор по интересуващите го въпроси, свързани с обучението и подготовката на българските полицаи.

 

 Посещение на г-н Джейми Аткитсън, секретар по политическите въпроси на посолството на САЩ

На 24.01.2012г. в ЦСПП - Пазарджик се състоя посещение на г-н Джейми Аткитсън, секретар по политическите въпроси на посолството на САЩ и г-жа Зорница Димитрова, отговорник по сигурността към посолството на САЩ. От българска страна на срещата участваха комисар Петър Влахов, директор на ЦСПП - Пазарджик и инспекторите П. Гинчев и  Й. Власов, преподаватели в секция „Общополицейска подготовка“.
Целта на посещението беше да се обсъдят възможностите за обучение на служители на министерствата на вътрешните работи на Македония и Косово по отношение на оръжията за масово унищожение и по-конкретно обучение по откриване, локализиране и идентификация на йонизиращи лъчения с използването на радиационни портални монитори и прибори за вторична проверка.
По време на посещението делегацията бе запозната със структурата и организацията на българската полиция и със задачите, учебната програма и материално-техническата база на ЦСПП.

 Учебно занятие на тема "Актуални практики при предотвратяване на масови безредици и при задържане на лица в МПС"

На 07.12.2011 г се проведе съвместно учебно занятие със служители от сектор СПС при ОД на МВР - Пловдив, и лектори от преподавателския състав на ЦСПП - Пазарджик, към Академията на МВР.
Целта на занятието е повишаване на квалификацията на служителите и запознаване с актуални практики при предотвратяване на масови безредици и при задържане на лица в МПС. Демонстрирано бе изстрелване на мрежа за задържане на нарушител при овладяване на масови безредици.
За ръководството и провеждането на занятието, както и за осигуряване на мерките за безопасност отговаряше главен инспектор Тошко Малев Малев - началник на група СПООР в сектор СПС.

 

  Посещение на грузинска делегация в ЦСПП – Пазарджик

Грузински гранични полицаи гостуваха в ЦСПП - Пазарджик към Академията на МВР. Майор Тимур Кваталиани, лейтенант Тамара Бъзхалава и мл. лейтенант Георги Донадзе са служители на оперативно-следствената служба на Грузинската гранична полиция, като майор Кваталиани е неин заместник-началник. Посещението е част от неколкодневната им официална визита в България.
Директорът на центъра - комисар Петър Влахов, запозна грузинските гости с материалната база, със структурата и задачите на центъра, както и с ролята на страната ни като външна граница на Европейския съюз. Старши инспектор Виолета Матева представи учебните програми и организацията на първоначалното професионално обучение, което се провежда в ЦСПП. Гостите бяха впечатлени от посещението си в Центъра и добавиха, че контактите между двете страни са много добри и ползотворни.

 

Посещение на немски експерти в ЦСПП-Пазарджик за провеждане на семинар на тема "Фалшиви документи"

 

  Завършващите обучението си стажанти в ЦСПП - Пазарджик положиха клетва по Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР

 На 03.12.2010 г. в ЦСПП - Пазарджик стажантите от курсовете „Първоначално професионално обучение по ППО - полицай, ВОА, младши инструктор ІІ степен, младши автоконтрольор и водач на служебно куче“ и „Първоначално професионално обучение - полицаи от Дирекция СПС“ положиха клетва по Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. На тържеството по случай завършването присъстваха заместник областният управител на Пазарджик г-жа Семерджиева, кметът на Община - Пазарджик, г-н Попов, директорът на ЦСПП - Пазарджик, комисар П. Влахов, директорът на ОД на МВР - Пловдив, старши комисар Чонов, зам.-директорът на ОД на МВР - Пловдив, комисар Баков, директорът на ОД на МВР - Пазарджик, комисар Стоянов, ръководители на секции и групи, преподаватели и обучаеми.
Комисар Влахов поздрави стажантите за успешното завършване, а първият в класирането - стажант Мутафов, от името на всички курсисти благодари на преподавателите за високия професионализъм и добрата организация на обучението.
На същата дата беше открита и изложба на художника Васил Петров, член на СБХ и председател на галерия „Ровър“ в Пазарджик.

 

  Конференция във връзка с разработване и прилагане на учебните планове за обучение на  служители  в Гранична полиция

В периода 28.09. – 01.10 2010 г. в Лондон, Великобритания, за участие в стратегическа конференция във връзка с разработване и прилагане на учебни планове в обучението на изпълнителски, среден ръководен и висш ръководен състав на Гранична полиция бяха командировани комисар Петър Влахов - директор на ЦСПП - Пазарджик към АМВР, доц. д-р Ставри Фердов - представител на Академията на МВР и ст. инспектор Виолета Матева - ръководител на секция „Чуждоезикова подготовка“.
Целта на стратегическата конференцията беше да се уеднакви с представителите на партньорските академии бъдещият подход към разработването на учебните програми, тяхното прилагане от европейските държави членки, на ниво научни изследвания за бакалавърска и магистърска степен.
Обект на разговорите и дискусиите на срещата беше Общият единен учебен план. Установи се, че държавите членки и асоциираните страни по Шенгенското споразумение са в процес на прилагане на планове за изпълнителския състав или вече са въвели актуализирани такива в националните програми за обучение на граничната охрана. Българската страна се е съобразила с всички препоръки и е изпълнила всички изиксвания на Агенцията по отношение прилагането на основните стандарти на обучение за изпълнителско ниво.
Целите на докладите и дискусиите в конференцията бяха свързани с:
- получаване на информация относно текущото състояние на учебните програми за развитие, в рамките на дейностите на FRONTEX и европейските образователни политики и тенденции;
- идентификация на нуждите и интересите на национално ниво по отношение разработването и прилагането на бакалаварска и магистърска учебни програми;
- уточняването на бъдещи сценарии за развитие на учебните програми и за процеса на тяхното изпълнение;
- определяне на обхвата на бъдещите програми за среден и висш ръководен състав;
- общо разбиране за квалификационните рамки и надграждане на модули за развитие/изпълнение по отношение на съдържание, кредитиране и акредитация;
Общо бе разбирането,че процесът на разработване и прилагане на общи програми трябва да продължи, въпреки различните предизвикателства, които стоят пред него. Необходимо е да се изгради общ поглед върху учебните програми и изисквания и общо съгласие за прилагането им. Това ще доведе до идентифицирането на заинтересованите страни на национално ниво (например университетите), за да бъдат включени в по-нататъшното изпълнение на работата. Ролята на агенция FRONTEX в този процес е осъществяване на комуникация на различни нива, координация и контрол над бъдещите дейности в тази област.

 

  Посещение на делегация от ЦСПП - Пазарджик във ФРГ

 В периода от 20 до 23 септември 2010 г. на работно посещение в Центъра за обучение и квалификация в гр. Хаймерцхайм – Свистал, Германия, бяха комисар Петър Василев Влахов - директор на ЦСПП – Пазарджик към АМВР, старши инспектор Виолета Матеева Матева - ръководител на секция „Чуждоезикова подготовка“, и Спаска Крумова Костадинова - преподавател по немски език.
 Целта на работната среща бе обмяна на опит в областта на мениджмънта и администрирането в центровете за обучение на полицейски служители.
 Работната среща бе проведена на два етапа – среща между директорите на двата центъра и среща между ръководителите на учебната дейност.
 По време на разговорите г-н Р. Митман запозна комисар П. Влахов със структурата, задачите и начина на координация на основните звена в Центъра за обучение и квалификация в гр. Хаймерцхайм – Свистал. Особено впечатление направи дейността на звената „Връзки с обществеността“ и „Контролинг“, които се явяват като информационен център и регулаторен механизъм за координиране и мониторинг на другите три основни звена в центъра – „Централен отдел“, „Учебен отдел“ и „Медицинска служба“. Тема на разговорите беше и взаимодействието между Центъра в Хаймерцхайм – Свистал и Академията в Любек.
 На срещата между ръководителите на учебната дейност г-н Г. Нагел разясни принципа на функциониране на звената, пряко свързани със и осигуряващи учебния процес. Беше демонстрирана и софтуерна програма, използвана за планиране на учебните разпределения и разписания на различните видове курсове, провеждани в центъра. Г-жа В. Матева се запозна и с работата на отдел „Връзки с обществеността“, и по-специално с дизайна и поддържането на интернет страницата на центъра.

 

  Курс на тема „Педагогическа методология за обучение по  месторабота“

  В периода 28. 09  -  09.10.2009 г. в ЦСПП - Пазарджик се проведе курс за обучение на обучители „Педагогическа методология за обучение по  месторабота“. Мероприятието беше ръководено от г-н Жерар Боге и г-н Жерар Моро - експерти от полицейските служби на Република Франция.
  Основната цел на курса бе формиране на умения за водене на обучение по места с помощта на педагогически похвати и средства пригодени за обучение на възрастни. С оглед изпълнението на набелязаните задачи учебният процес премина през следните етапи: определяне ролята на обучителя, разглеждане принципите на комуникация посредством петминутно експозе , интерактивно експозе, оценяване, работа в подгрупи, демонстрация, симулация.
  В заключителната част на мероприятието беше подчертано, че планираните задачи са изпълнени успешно, както и че са заложени последващи курсове по разглежданата тематика.

 

   Семинар за актуализация на професионалната квалификация на мултипликатори по Европейско и Шенгенско право

   В рамките на двустранното сътрудничество между ЦСПП гр. Пазарджик и Центъра за обучение и квалификация в гр. Хаймерцхайм, Германия от 07.09.2009 до 11.09.2009 г. в гр. Смолян се проведе семинар в рамките на Туининг проект BG 2006/IB/JH-01 „Подобряване на капацитета на българската Гранична полиция за пълно прилагане на Шенгенското законодателство. Като експерти от немска страна присъстваха г-н Мартин Ретлевсен, г-н Герт Нагел и г-н Петър Беер, а от бългаска страна г-н Тодор Фандъков - ръководител на дялов компонент 5.
 Основнаи цели на семинара бяха оптимизирането на системата за децентрализирана квалификация в ГДГП, усвояването на умения за практическото прилагане на компенсиращите мерки на вътрешни граници  и задълбочаване на познанията относно прилагането на ,,practical handbook”от служителите на Гранична полиция.
  Подготовката, разработката и провеждането на мероприятието   бяха реализирани от инспектор Г. Герчев, главен инспектор М. Марков, главен инспектор Н. Инджов, инспектор Т. Пенев, инспектор Н. Николов- мултипликатори от ГДГП, както и от преподавателите  г-жа Любов Димитрова и г-н Петър Гинчев. В качеството на обучаеми взеха участие 8 гранични полицаи от различни направления на дейност при РДГП Смолян.

 

  Семинар по разпознаване на фалшиви документи за самоличност, ръководен от холандски експерти

    На  07.09.2009г. и  08.09.2009г. в ЦСПП - Пазарджик се проведе специализиран семинар по разпознаване на фалшиви документи за самоличност, ръководен от г-н Йоп Холехи и г-н Тон Де Йонг- експерти  от полицейските служби на Кралство Холандия.
    Мероприятието е част от Меморандума за разбирателство и полицейско сътрудничество, подписан между министерствата на вътрешните работи на Република България и Кралство Холандия.
   В рамките на иницаитивата ЦСПП - Пазарджик получи осем специализирани уреда за разпознаване на фалшиви документи  чек-ретро.
   Усвояването  на знания от българските полицаи в сферата на документните фалшификации  е дейност от изключителна важност за предстоящото ни присъединяване към Шенгенското пространство.

 

  Семинар на тема „Кооперативна система за управление“

   От 23.08.2009г. до 28.08.2009 г. в град Несебър се проведе  семинар на тема „Кооперативна система за управление“, предназначен за обучение на ръководни служители от гранична полиция като мултипликатори. Дейността  е в рамките на компонент 4 „Оптимизиране на системата за управление в българската гранична полиция“ от Туининг проект по програма ФАР  BG 2006 „Подобряване на капацитета на българската Гранична полиция за пълно прилагане на Шенгенското законодателство“ .
  Семинарът се проведе под ръководството на  г-н Мартин Бюсов – ръководител на проекта, г-н Уве Дитрих – ръководител на компонент 4, г-н Щефан Вулф - експерт от Академията на Федералната полиция в град Любек и г-н Ернст Опоф – експерт от Федералната полиция на Република Германия.
  Презентирането на темите се осъществи от мултипликатори от РДГП Драгоман, РДГП Смолян, РДГП Кюстендил и Академията на МВР.
  В рамките на семинара бяха разгледани Стратегията за оптимизиране на системата за управление на Гранична полиция и Концепцията за реализиране на кооперативна система за управление. На участниците бяха разяснени същността на КСУ, целта на въвеждането и в ГДГП и основните и елементи.

 

   Семинар по теория на управление воден от  експерти от ЦСПП – Пазарджик 

 В периода 18.05.09 г.– 22.05.09 г. в рамките на Туининг – проект BG 06, компонет 4 “Укрепване/оптимизиране на системата на управление на българската гранична полиция” в РДГП Смолян се проведе семинар    на тема „Кооперативна система на ръководство и управление“.
  Учебното съдържание  бе изнесено от мултипликатори обучени в ЦСПП –Пазарджик  с активното професионално участие на експерти от центъра.
 На семинара присъстваха комисар Росен Йорданов, зам.директор на ГДГП, ръководител на компонент 4 от българска страна и комисар Кирил Мишев - началник отдел в ГДГП. Като наблюдаващи експерти от немска страна участваха г-н Петер Беер - постоянен туининг съветник в рамките на  проект BG 06, г-н Мартин Бюсоф - вицепрезидент на Академията на федералната полиция във ФРГ и първи главен полицейски комисар Уве Дитрих.
 Целта на обучението бе участниците да мултиплицират европейските стандарти в управленския процес за постигане оптималното изпълнение на законово постановените задачи, създавайки хуманни работни и социални условия и гарантиране на взаимовръзките в организацията, необходими за посрещане предизвикателствата на бъдещето.
 През месец август 2009 г. предстои провеждането на втори семинар с ръководни служители в гр.Бургас.

 

   Семинар по проект BG 06 „Подобряване на капацитета на българската Гранична полиция за пълно прилагане на Шенгенското законодателство“

  Съгласно договореното сътрудничество в рамките на партньорството между ЦСПП - Пазарджик и Центъра за обучение и квалификация в гр. Хаймерцхайм, президиум Запад, Свистал, Германия в периода 10.05.09 – 15.05.09 г. в град Пазарджик се проведе семинар в рамките на ФАР-Туининг проект BG 2006/IB/JH-01 „Подобряване на капацитета на българската Гранична полиция за пълно прилагане на Шенгенското законодателство“. Като експерти от немска страна присъстваха г-н Мартин Ретлевсен, г-н Ернст Опхоф,   г-н Герт Нагел и г-н Петър Беер, а от бългаска страна г-н Тодор Фандъков - началник сектор МРКОСДГ в отдел ОДГ-ГДГП.
  Тематиката на семинара бе свързана с оптимизирането на системата за децентрализирана квалификация в ГДГП в контекста на интегрираното гранично управление и практическото прилагане на компенсиращите мерки на вътрешните европейски граници.
  Подготовката, разработката и провеждането на мероприятието бяха реализирани от г-жа Екатерина Апостолова - ръководител на семинара , г-н Петър Гинчев, г-жа Ваня Гечева и г-жа Любов Димитрова - преподаватели в  ЦСПП – Пазарджик. Като мултипликатори участваха - инспектор В.Славчев, инспектор Т.Пенев - служители от ГДГП, инспектор Н.Николов от РДГП Русе, инспектор Г.Герчев, главен инспектор М.Марков, главен инспектор Н.Инджов от РДГП Смолян.
  Целта на семинара бе подготовка на мултипликатори, която да касае прилагането на „practical handbook“ от служителите на Гранична полиция по вътрешните граници на ЕС.

 

   Работно посещение на преподавател от Центъра за специална полицейска подготовка – Свистал в ЦСПП - Пазарджик

  От 26.04 до 01.05.2009 г. в ЦСПП-Пазарджик се проведе работно посещение на г-н Роланд Вайерих – преподавател в Центъра за специална полицейска подготовка – Свистал  към Академията на Федералната полиция на Германия.
  Визитата бе в рамките на двустранното сътрудничество между учебните центрове и имаше за цел запознаване с учебно-плановата документация по контрол и безопасност на движението, контрол на автомобилните превози на вътрешна и външна граница и процеса на сътрудничество между ИА “Автомобилна администрация” и полицията.

 

   Стажантите от курс за първоначално професионално обучение по ППООРП – полицай  в ГДГП положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

  На 27.03.2009г. в ЦСПП - Пазарджик се проведе  тържествено полагане на клетва от стажантите от курс за първоначално професионално обучение по ППООРП – полицай в ГДГП по Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. На  церемонията по случай завършването присъстваха: г-н Иван Аврамов - заместник областен управител, г-н Георги Йорданов - председател на Общинския съвет в град Пазарджик, г-н Лумбев - представител на  ГДГП, главен инспектор Атанас Чорлев - представител на ОДП - Пазарджик, комисар Карамфил Терзиев - директор на ЦСПП - Пазарджик,  ръководители на секции и групи, преподаватели и обучаеми.
  С полагането на  клетвата приключи  едногодишното обучение на стажант-полицаите в Центъра.

 

   Работна среща на тема: „Разработване и въвеждане на модерна система за анализ на риска съгласно европейските стандарти с оглед оптимизиране на компенсиращите мерки в граничната зона на вътрешните граници на ЕС“

   В периода от 23.03.2009 г. до 27.03.2009 г. в ЦСПП - Пазарджик   в рамките на Дялов проект 2, дейност 2.2.4 се проведе работна среща на тема „Разработване и въвеждане на модерна система за анализ на риска съгласно европейските стандарти с оглед оптимизиране на компенсиращите мерки в граничната зона на вътрешните граници на ЕС“. От немска страна  присъстваха г-н Петер Фалтер - ръководител на проекта, г-н Кристоф Вебер и г-н Алберт Болай - експерти.
  По време на срещата се разработи Рамкова концепция за изпълнението на полицейските дейности от структурите на Главна дирекция „Гранична полиция“ на вътрешни граници.

 

   Семинар на тема „Укрепване/оптимизиране на системата за управление на българската Гранична полиция“

  В периода 16 - 20.03.2009 г. в ЦСПП - Пазарджик се проведе семинар на тема „Укрепване/оптимизиране на системата за управление на българската Гранична полиция в рамките на Дялов проект 4, Компонент 4.3“.
  В семинара взеха участие немските експерти г-н Уве Дитрих -действащ ръководен служител в системата на ФП, г-н Мартин Бюсов - зам.-ректор на Академията на ФП в гр. Любек, г-н Щефан Вулф - главен координатор по теория на управлението в Академията на ФП, и г-н Петeр Беер - представител на Центъра за подготовка на кадри за Федералната полиция – гр. Свистал.
  Тематиката на семинара обхвана проблеми, свързани със стратегията за въвеждане на Кооперативната система за управление в структурите на Гранична полиция. Бяха представени елементите и основните принципи на кооперативния управленски процес.
  В заключителната част се изложиха виждания и становища по разгледаната проблематика и се изказа  мнение, че извършените до момента дейности по проекта съответстват на предварително заложените параметри.

 

   Семинар  на тема "Европейско право/ Шенгенско право"- проверка подготовката на мултипликаторите

  В периода  23.02 - 27.02.2009 г. в ЦСПП-Пазарджик се проведе семинар по проект BG 06 на тема “Европейско право /Шенгенско право – проверка на подготовката на мултипликаторите”.
  На семинара присъстваха г-н Мартин Редлефсен, г-н Герт Нагел, г-н Алберт Болай,  г-н Петър Беер от Центъра за подготовка на кадри за Федералната полиция – гр. Свистал и г-н Ернст Опофф – сътрудник по финансовите въпроси. От българска страна участие взеха г-н Тодор Фандъков – представител на ГДГП, г-н Петър Гинчев, г-жа Екатерина Апостолова-Илиева, г-жа Ваня Гечева, г-жа Любов Димитрова – преподаватели в ЦСПП – Пазарзжик и служители от РДГП Бургас, Драгоман, Кюстендил, Елхово.
  Пред аудиторията бяха проведени 12 микрозанятия и 4 практически занятия  с основен акцент върху прилагането на принципите на  европейското право и българското законодателство в дейността на гранична полиция.
  В семинара се включиха и изложиха виждания  г-н Юрген Бишоф и г-н Иван Шаренков, ръководители на проекта. Те споделиха с участниците , че извършените до момента  дейности напълно отговарят на заложените предварителни очаквания.
  Изпълнението на проекта е в ход и прогнозите са за успешно постигане на поставените цели. 

 

   Новоназначени служители положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

  На 30.01.2009г. в ЦСПП-Пазарджик стажантите от курс «Първоначално професионално обучение по ППООРП – полицай, ВОА, младши инструктор, младши автоконтрольор и водач на служебно куче» положиха тържествена клетва по “Етичния Кодекс за поведение на държавните служители в МВР”.
  На тържеството по случай завършването присъстваха: директорът на ЦСПП-Пазарджик, зам.-директорът и ръководители на секции и групи.

 

   Посещение в ЦСПП - Пазарджик на експерти от ФРГ  работещи по проект за противодействие на корупцията

  На 23.01.2009 г. в ЦСПП - Пазарджик се състоя среща - разговор с г-н Франк Хен, отговарящ за международната дейност и Европейското сътрудничество и г-н Хубертус Волни - началник Инспекция Хамбург, при посещението им в Центъра, в качеството им на експерти по Проект "Противодействие на корупцията и корупционното поведение на полицейски служители". От българска страна в разговора участваха директорът на ЦСПП – Пазарджик - комисар К.Терзиев, зам.директорът г-н П.Влахов, г-н Нуцов от Дирекция "Вътрешна сигурност" (МВР), гл. инспектор Н. Петков - ръководител секция  ОПП, г-жа М. Димитрова - отговорник за група УМД и г-жа П.Попова - преподавател по "Полицейска психология" и "Методика и дидактика".
  По време на срещата немските експерти бяха запознати с тематичното съдържание при обучението на новоназначени служители и в курсовете за повишаване и актуализация на професионалната квалификация. Обсъдени бяха проблемите на корупцията и противодействието на корупционните нагласи и поведението на полицейските служители.
  Прие се предложението центърът да бъде домакин на обучение по разискваната промлематика.Гостите изразиха  готовност за предоставяне на материали от европейската практика по противодействие на корупцията, които да се използват в учебния процес.

 

   Семинар  на тема "Европейско право/ Шенгенско право"- подготовка на мултипликатори

   В периода от 19.01 до 23.01.2009 г. в ЦСПП - Пазарджик беше проведена работна среща, в рамките на проект -ВG 06 и семинар  на тема: "Европейско право/ Шенгенско право"-подготовка на мултипликатори.
   На срещата присъстваха:от немска страна г-н Мартин Редлефсен, г-н Герт Нагел, г-н Алберт Болай  и  г-н Петър Беер от Центъра за подготовка на кадри за Федералната полиция –гр. Свистал - ръководители на проекта.
   В семинара участие от българска страна взеха служители от ГДГП: г-н Тодор Фандъков и г-н Атанас Младенов, както и служители на ЦСПП – Пазарджик: г-н Петър Гинчев, г-н Йордан Куцаров, г-жа Екатерина Апостолова-Илиева, г-жа Ваня Гечева, г-жа Любов Димитрова.
  Основен акцент бе тематиката по Европейско право. Проведоха се и  занятия по Методика и дидактика, Психология и провеждане на ситуационни тренинги, включващи европейското право и нашето законодателство.
  На мултипликаторите от РДГП- Бургас, Кюстендил, Драгоман и Елхово, служители от направление ГКПД, които също участваха в семинара, бяха раздадени темите, по които в периода  23.02.2008 г. - 27.02 2009 г., в ЦСПП ще проведат теоретични и практически занятия.

 

   Посещение на делегация от Кралство Холандия в ЦСПП - Пазарджик

   На 16.01.2009 г. на посещение в ЦСПП - Пазарджик беше  делегация от представители на полицейските служби на Кралство Холандия, водена от г-н Юууп Холиги - експерт в разкриването и изследването на фалшиви документи.
   От българска страна присъстваха г-н П. Влахов, зам.-директор на ЦСПП – Пазапрджик, В.Матева – ръководител на секция „ Чуждоезикова подготовка" и Тихомир Райков – преподавател от секция "Обща полицейска подготовка".
  Експертите  представиха свой проект за обучение на средния състав на Охранителна полиция в сферата на разкриването и изследването на фалшиви документи.
На срещата гостите бяха запознати със структурата, задачите, учебните програми и материално-техническата база на ЦСПП -Пазарджик. Особено внимание беше отделено на презентацията на специализирания кабинет, оборудван с технически средства за разкриване на фалшиви документи.
  Господин Юууп Холиги изказа задоволството  си от посещението и изрази желание за бъдещо съвместно сътрудничество.

 

   Работна среща и семинар по ФАР-туининг-проект ВG-06

 В периода от 05.01.2009 до 09.01.2009 г., в изпълнение на дейностите по компонент 4.4.1 на ФАР-туининг-проект  BG – 06, в ЦСПП Пазарджик  се проведе  първият пилотен семинар по  тематика, свързана  с приложението на Кооперативната система за управление в структурите на гранична полиция. От българска страна в мероприятието взеха участие, ръководни служители от РГС, АМВР и ЦСПП. 
  Семинарът беше моделиран от трима немски експерти - г-н Уве Дитрих, ръководител на компонентата и действащ ръководен служител в системата на ФП, г-н Мартин Бюсов, зам.-ректор на Академията на ФП в гр. Любек и г-н Стефан Вулф, главен координатор по теория на управлението в Академията на ФП. Теоретичното съдържание беше подкрепено с много практически примери от ежедневната оперативна дейност на служителите на Федералната полиция на Германия. С голям интерес бяха проследени практическите занятия за усъвършенстване на екипната дейност и ролевите игри.
Много от участващите в семинара ръководни кадри ще се явят по-късно в ролята на мултипликатори по места, където ще им се наложи да запознаят служителите си със същността на КСУ и нейните елементи и да съдействат за нейното въвеждане в процеса на управление на ГП. За целта те получиха от немските експерти достатъчен обем помощни учебни материали и казуси.
  При заключителното обсъждане беше отчетено задоволство и удовлетворение от страна на участниците от работната седмица. Бяха дадени и някои препоръки към екипа за засилване на практическия елемент, при поднасянето на тематичното съдържание.

 

   Работна среща в рамките проект BG 06 между служители на Федералната полиция на ФРГ и преподаватели от ЦСПП - Пазарджик

  В периода 01.12 - 05.12.2008 г. се проведе работна среща между служители от Центъра за подготовка на кадри на Федералната полиция на ФРГ и преподаватели от ЦСПП -Пазарджик. Съвместния екип работи по организирането и провеждането на пет дневен семинар за служители от ГДГП на тема "Европейско право - Шенгенско право", който предстои да се проведе през м. януари 2009 година. По време на съвместната работа бяха приети изготвените тематични планове за провеждане на семинара, беше изработена програмата за отделните теми и лекции и беше уточнена методиката по която ще се провеждат занятията.

 

   Посещение на инспектор Ханс Терхард Дьоринг – Директор във Федералната полиция на ФРГ  в ЦСПП – гр. Пазарджик

  На 03 и 04.11 2008г. на посещение в ЦСПП – Пазарджик беше инспектор Ханс Терхард Дьоринг – директор във Федералната полиция на ФРГ и съветник в Министерство на вътрешните работи на Република България.
  В срещата участваха комисар Карамфил Терзиев, директор на ЦСПП Пазарджик,  г-н П.Влахов – зам.-директор и ръководители на секции .
  Визитата бе свързана с установяване съответствието между обучението на гранични полицаи и Шенгенските критерии в това отношение, с оглед готовността за присъединяване на Република България към Шенгенското пространство през 2010 година.
  В рамките на посещението  на г-н Дьоринг бе представена  структурата и организацията на обучението в центъра. Основен акцент на визитата беше запознаването с обучението в курсовете за “Първоначално професионално обучение по ППООРП- полицай – ГДГП”. Обсъдено бе адаптирането и прилагането в  учебното съдържание на програмата за обучение с изискванията на Общия Единен План за обучение на гранични полицаи на Агенция ФРОНТЕКС.
  Инспектор Ханс Терхард Дьоринг беше запознат  и със справка за извършените дейности в ЦСПП Пазарджик по линия на ГДГП за периода 01.10.2007 – 31.10.2008г.
  Бяха посетени занятия по Гранична контролно-пропусквателна дейност, Европейско законодателство, свързано с граничния контрол  и практическото използване на физическа сила и помощни средства.
  В заключителните разговори г-н Дьоринг изрази своето задоволство от качеството на обучението в ЦСПП и неговото успешно хармонизиране с Европейското законодателство.

 

 

   Семинар на тема "Европейско законодателство, свързано с граничния контрол"

  В периода от 20.10. до 24.10. 2008г в ЦСПП - Пазарджик се проведе семинар на тема "Европейско законодателство, свързано с граничния контрол.”
  Семинарът e предназначен за служители от ГДГП – мултипликатори. Целта на обучението бе участниците в него да актуализират и задълбочат знанията си в областта на европейското законодателство, свързано с граничния контрол, както и да разработят и актуализират собствени материали за провеждане на обучение по места в рамките на специалната и практическа подготовка.

 

    Пилотен курс ”Нови дидактични технологии в обучението на възрастни обучаеми”

 Съгласно договорените перспективи за сътрудничество  в рамките на партньорството между ЦСПП гр. Пазарджик и Центъра за специална полицейска подготовка  в гр. Хаймерцхайм, президиум Запад, Свистал, Германия в периода 20.10.08г.– 24.10.08г.  се проведе първият пилотен курс за повишаване на професионалната квалификация на преподаватели от ЦСПП, АМВР и ЦПО към АМВР. Като наблюдаващи експерти от немска страна присъстваха главен полицейски комисар г-н Матиас Дитерих и главен полицейски комисар г-н Рудигер Баак.
  Темата на курса, проведен в ЦСПП – Пазарджик, бе ”Нови дидактични технологии в обучението на възрастни обучаеми”.
  Подготовката, разработката и провеждането на обучението бяха реализирани от г-жа Любов Димитрова  и г–жа Пенка Попова, автор на ръководство по методика и дидактика.
  Целта на курса бе участниците в него да мултиплицират европейските стандарти в учебния процес чрез една по – добра самоорганизация, гъвкавост и самостоятелност в структурирането на учебните занятия и избора на средствата за постигане на образователните цели, а именно  подготвянето на висококвалифицирани полицейски служители, притежаващи знания, професионални умения, възпитание и култура, необходими за посрещане предизвикателствата на бъдещето.

 

 

    Посещение на служители от ЦСПП - Пазарджик във Федерална Република Германия

 В периода  06.10. - 10.10.2008г. на работно посещение  в  Центъра за специална полицейска подготовка  гр. Свистал  Република Германия бяха  Георги Степов, преподавател в секция ”Специална полицейска подготовка”, Георги Илиев, специалист  в секция ”Специална полицейска подготовка” и Любов Димитрова, преподавател в секция “Чуждоезикова подготовка”
  Целта на посещението беше практическото запознаване на преподавателите по “Контрол и безопасност на движението” от ЦСПП Пазарджик с основните задачи, които изпълнява Федералната полиция при контрол и проверка на товарни автомобили в тридесет километровата зона на отговорност и работата на Федералната служба за превоз на товари на Република Германия.

 

 

   Посещение на директора на Центъра за специална полицейска подготовка - град Свистал, Германия в ЦСПП - Пазарджик

 В периода 22.09 - 24.09.2008 г.  съгласно  договорени работни посещения в ЦСПП- Пазарджик бяха директорът на Центъра за специална полицейска подготовка в гр. Хаймерцхайм-Свистал, Германия г-н Митман и главният координатор на сектор “Полицейска тактика” г-н Нагел. Гостите бяха посрещнати от директора на ЦПО-АМВР г-н Кр. Косев, директора на ЦСПП-Пазарджик комисар К. Терзиев и представители на ръководството на учебния център.
  В рамките на посещението се проведе културна програма, включваща посещение на местността Юндола и курортния център Велинград.
  Г-н Митман се запозна с базата и  дейността на ЦСПП – Пазарджик, след което сподели впечатленията си в книгата за гости.
  Обсъдени бяха  въпроси свързани с новата структура на МВР,  европейските стандарти за обучение, повишаването  квалификацията на полицейските служители и перспективите за сътручничество между двата учебни  центъра.
 На 24.09 и 25.09.2008 г. г-н Нагел взе участие  в семинар на тема “Методика и дидактика. КСУ”, чиято цел бе участниците да бъдат запознати с основните параметри за  формиране и функциониране на работещ екип.

 

 

   Участие на представители от ЦСПП - Пазарджик в семинар по програма ФАР

   В периода от 01.09. до 05.09. 2008г в ГДГП София се проведе семинар в рамките на проект BG 06.
   Участие в семинара взеха немски експерти, ръководни служители от ГДГП,  преподаватели от АМВР, комисар К. Терзиев- директор на ЦСПП – Пазарджик, Н. Петков – ръководител секция “Обща Полицейска Подготовка” и представители на ЦСПП Пазарджик.
   На семинара беше изработен проект на “Концепция за въвеждане и реализиране на кооперативната система на управление на Гранична Полиция".

 

 

   Международна конференция от езиков проект “Английски език за контактни точки на аерогари"

   В периода от 08.09 до 10.09.2008 г. в Словакия бе проведена първата конференция от езиков проект “Английски език за контактни точки на аерогари".
   Участие в конференцията взе и  преподавател от ЦСПП – Пазарджик.
   Целта на конференцията е определяне на езиковите нужди по английски език, свързани с контактните точки на аерогари и съставянето на работни групи с определени роли, отговорности и работен план. Целите на проекта са свързани със съвместната работа на практици – експерти на аерогари и преподаватели по английски език. Ролята на преподавателите по английски език е не само в съвместното определяне на езиковите нужди, а и в съгласуването им с Европейската Езикова Рамка, която представя различни нива на владеене на чужд език.

 

 

   Работна среща в рамките на Туининг - проект по ФАР "Повишаване на квалификацията във връзка с практическото прилагане на Шенгенския граничен кодекс в съответствие с наръчника на гранична полиция"

   За периода от 26.05.2008 г. до 30.05.2008 г. в ЦСПП - Пазарджик се проведе работна среща в рамките на ФАР - Туининг - проект BG 06 по компонент 05 "Повишаване на квалификацията във връзка с практическото прилагане на Шенгенския граничен кодекс в съответствие с наръчника на гранична полиция".
   Целта на срещата беше представяне на основните ръководни документи, касаещи общата организация на планиране, организиране, контрол и отчитане на професионалното обучение на служителите от МВР. Представена беше програма за децентрализирано повишаване на квалификацията на състава в РГС Бургас, Елхово, Кюстендил и Драгоман.
   По време на срещата беше обсъдена систематиката на изработване на рамкови планове за централизирано и децентрализирано квалификационно обучение.

 

 

   Семинар "Стрес и конфликти. Преодоляване на стресови конфликтни ситуации. Тренинг по поведение."

   В периода от 21.04.2008г. до 25.04.2008г. на посещение в ЦСПП-Пазарджик бяха г-н Михаел Екерскорн – ръководител на служба “Социални науки” в Центъра за обучение и квалификация – Запад в гр. Хаймерцхайм,  Свистал, Германия и г- н Мартин Крол – преподавател в същата служба.  Те взеха участие в семинар на тема “Стрес и конфликти. Преодоляване на стресови конфликтни ситуации. Тренинг по поведение”. 
   Целта на семинара беше участниците да бъдат запознати с формите и начините за изграждане на комуникативни умения и поведенчески модели, необходими при решаването на конфликти от различно естество и пътища и средства за разпознаване и превенция на стреса.

 

 

   Посещение на инспектор Ханс Терхард Дьоринг – Директор във Федералната полиция на ФРГ - в ЦСПП – гр. Пазарджик

   На 11 и 12 декември 2007 г. на посещение в ЦСПП – гр. Пазарджик беше инспектор Ханс Терхард Дьоринг – Директор във Федералната полиция на ФРГ, съветник в Министерството на вътрешните работи в Република България.
   Целта на визитата бе свързана с установяване съответствието между обучението на гранични полицаи в ЦСПП – Пазарджик и Шенгенските критерии в това отношение, с оглед готовността за присъединяване към Шенгенското пространство през 2010 година.
   В рамките на посещението г-н Дьоринг бе подробно запознат със структурата и организацията на обучението в Центъра в гр. Пазарджик от Директора на ЦСПП и посети занятия по “Ядрена и химическа защита”, “АЙС – Граничен контрол” и “Бежанско право”.
   В заключителните разговори г-н Дьоринг изрази своето задоволство от качеството на обучението в ЦСПП и неговото хармонизиране с европейското законодателство. Г-н Дьоринг пое ангажимент да докладва и обоснове пред компетентните органи на Европейския съюз и МВР необходимостта от увеличаване срока на обучение на курс “Първоначална полицейска подготовка” на 2 години, с оглед максимално доближаване на обучението до потребностите на практиката.