МВР

Академия на МВР

 

31 октомври 2017

ЧЕСТВАНЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В АКАДЕМИЯТА НА МВР

На 31.10.2017 г. в Академията на МВР се проведе тържество по случай Деня на народните будители. По повод на този общобългарски празник бяха поканени писателят Захари Карабашлиев и главният редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов.

В приветственото си слово ректорът на академията - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, обърна внимание на присъстващите за значението на празника, погледнат не само в исторически план, но и в настоящето - да събуди в самосъзнанието на всеки от нас българщината, да бъдем съвременните будители, да бъдем активни и уверени в бъдещето на България.

Със слово и кратка литературно-художествена програма ознаменуваха делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители и членове на Студентския съвет на Академията на МВР.

Честването на Деня на народните будители продължи с изказванията на гостите.

Писателят Захари Карабашлиев благодари от сърце за поканата да участва в тържеството. Той разказа една интересна история, която му се е случила преди време в Ню Йорк, в Харлем, вечерта преди да отпътува за България. Тази случка я свърза със състоянието на престъпността в града преди 30 години и сега, за причините и особено за появата през 1982 г. на една публикация - статията „Счупените прозорци“, която се е превърнала в „манифест в борбата срещу престъпността“, за времето, когато Ню Йорк се превръща от град на престъпността в град на безопасността. Но теорията на „счупените прозорци“ не се отнася само за Ню Йорк. Тя се отнася за всички страни. „Поддържането на престъпността в България е държавна измяна“, подчерта гостът. Борбата е между беззаконието, хаоса и държавата. Захари Карабашлиев се обърна към курсантите от академията и им пожела да се борят с безверието, неправдата и беззаконието, защото това са нашите „счупени прозорци“.

Българският публицист и главен редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов поздрави аудиторията с предстоящия празник. Като човек, който повече от 20 години се занимава с проблематиката на криминалните разследвания, той е сигурен, че за страната ни има надежда и тя е свързана преди всичко с младите хора - бъдещи полицаи, като им пожела винаги да бъдат на страната на доброто, колкото и да е трудно това, защото линията между доброто и злото е много тънка.

Честването на Деня на народните будители в Академията на Министерството на вътрешните работи завърши с изпълнения на духовия оркестър с диригент Александър Иванов.

Изображения

 31 октомври 2017 | 15:46