МВР

Академия на МВР

 

23 март 2018

„Хитрино и неговите спасители“ – един разказ за професионализма

На 23.03.2018 г. в Академията на МВР бе прожектиран видеоматериалът на Николай Кондев „Хитрино и неговите спасители“ - разказ за тежкия инцидент от 16.12.2016 г., когато железопътна композиция, превозваща опасни вещества, дерайлира на територията на с. Хитрино и причини човешки жертви и огромни материални щети.

На презентацията присъстваха д-р инж. Милко Бернер - заместник-министър на вътрешните работи, доц. д-р Неделчо Стойчев - ректор на АМВР, служители на ГДПБЗН и други дирекции на МВР, курсанти и други гости.

Филмът бе анонсиран от главен комисар Николай Николов – директор на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР. Той описа накратко спецификите на инцидента, цялостната сложна обстановка и последвалите бързи и адекватни реакции на спасителните служби. Според главен комисар Николов материалът е отлично учебно средство, онагледяващо рисковата и отговорна дейност на пожарникарите на терен, взаимодействието и добрата координация между службите и подходите при вземане на решения в критични ситуации.

Видеото представи автентични кадри от деня на трагичния инцидент и след него, придружени с разкази от първо лице на пожарникари и местни жители.  Всички присъстващи на прожекцията бяха впечатлени от професионализма, хладнокръвието, всеотдайността и решителността на служителите на МВР, в частност на служителите на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, участвали в спасителните операции. „Герои“ – така един от доброволците от с. Хитрино нарече служителите на ПБЗН за денонощната им и саможертвена работа.

В края на презентацията главен комисар Н. Николов връчи макет на пожарен автомобил на автора г-н Николай Кондeв в знак на благодарност и за заслугата му за популяризиране дейността на служителите от ГДПБЗН – МВР.

Изображения

 23 март 2018 | 15:21