МВР

Дирекция "НС 112"

 

11 февруари 2020

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов: МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112

 

МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112 с нови техонологии и решения, които да гарантират живота и здравето на хората.  Увеличаването на сигналите към 112 се обяснява с високите изисквания на българските граждани към нашето министерство. Всеки един сигнал подаден към полицията незабавно се обработва и започва работа. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов при откриване на Европейския ден на телефон 112.

За бъдещата платформа на 112 говори директорът на Национална система 112 Цветомир Цеков. Той съобщи, че новата система ще позволи въвеждането на нови функционалности и услуги  - видео, текст в реално време, следващо поколение eCall, въвеждане на Reverse 112 (системи за масово оповестяване и връзката им с ЕЕНСП 112), достъп до 112 от онлайн платформи и други, чрез които Националната система 112 ще повиши качеството на предоставената услуга, ще осигури много по-добра комуникация и по-бърз достъп до информация в реално време, което ще оптимизира разходите и ресурсите и на службите за спешно реагиране.

За образцово изпълнение на служебните задължения с грамоти от административния секретар на МВР бяха отличени  четирима служители от ДНС 112 и осем от директора на Национална система 112 Цветомир Цеков.

С новите технически решения и предизвикателства пред следващото поколение 112 гостите запозна Малвина Биримирска, началник на РЦ 112 София. Председателят на младежката организация на Съюза на глухите в България Росица Караджова сподели опита и очакванията към услугата достъп на хора със слухови и/или говорни проблеми до телефон 112.

Празникът уважиха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, административният секретар на МВР Бойко Славчев, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, председателят на БЧК д-р Христо ГРИГОРОВ, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир ГИГОВ, директори и представители на МВР, МЗ, МИТС, Изпълнителна агенция по горите, ЦСМП София, БЧК, АПИ, Съюз на глухите в България и др.

През 2019 г. в Националната система 112 са приети 3 821 535 повиквания, от които 2 011 050 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента.

Запазва се тенденцията за увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети повиквания – 52% за 2018 г. и 53% за 2019 г. Това се дължи на повишената култура на ползване на услугата 112 и на намаления брой нерегламентирани повиквания, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, които злоумишлено използват телефон 112.

Изображения

 12 февруари 2020 | 11:41