Р. България

МВР

 

Актуално

Дирекция„Български документи за самоличност“ въвежда допълнителна организация за работа във връзка с предстоящите избори

Служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОДМВР ще работят и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове

 

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите за общински съветници и за кметове, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22 октомври 2019 г. до 26 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове (03.11.2019 г.)  ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. включително, съгласно описания по-горе начин и време.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 ОКТОМВРИ 2019 Г.

 

 

21 окт 2019

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и организация на движението на територията на столицата

Поводът е провеждането на няколко протестни митинга и шествия и други прояви днес и утре

 

Днес от 17 часа, на територията на столичния град предстои провеждането на протестен автопоход със сборен пункт пред НИМ Бояна и движение по маршрут: ул. „Околовръстен път“, булевардите „България“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Цар Освободител“, „Васил Левски“, „Цариградско шосе“. Малко по-късно, от 18 часа, са заявени протестни действия на ул. „Екзарх Йосиф“ , като по същото време протестно шествие ще започне и на бул. „Витоша“ с маршрут по булевардите „Княгиня Мария Луиза“, „Княз Ал. Батенберг“ до плочника пред сградата на Народно събрание 2 и ще продължат по бул. „Цар Освободител“ до площад „Народно събрание“.  С начален час 19 на площад „Княз Александър Батенберг“ е заявено провеждането на информационно събитие, с продължителност до 21 часа.

Утре /24 октомври/ от 9 часа също са заявени протестни действия на ул. „Екзарх Йосиф“, където паркирането и движението на  моторни превозни средства и трамвайни мотриси ще бъде временно ограничено. Временни ограничения ще бъдат въведени и за пешеходци в района на провежданите протестни действия.

Във връзка с провеждането на всички мероприятия е възможно  да възникне временно затруднение в движението в централната градска част и да се наложи поетапно да бъде ограничавано и възстановявано. Призивът към гражданите и гостите на столицата е да спазват указанията и разпорежданията на полицейските служители, да им съдействат при необходимост, за да се запази спокойна обстановката в града и не бъдат допуснати нарушения на обществения ред.

23 окт 2019

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 

На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  
На границата с Република Турция, на ГКПП Капитан Андреево трафикът е силно интензивен на изход за товарни автомобили, на ГКПП Лесово трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

На границата с Румъния, на ГКПП Дунав мост Видин трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

 

 

От ГД „Гранична полиция“ напомнят на пътуващите:

При излизане от България на ненавършили пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт следва  да бъдат представени:

  • документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв);
  • оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.

21 окт 2019

Eжедневен трафик на ГКПП

При излизане от България на ненавършили пълнолетие лица - български граждани и такива с двойно гражданство (българско и чуждо) на граничния пункт следва  да бъдат предствени:

  • документ за пътуване – валидни български паспорт или лична карта. За децата с двойно гражданство – български документ за пътуване и чужд документ за пътуване (при наличие на такъв).
  • оригинал на нотариално заверено писмено съгласие от отсъстващия при пътуването родител. С цел намаляване времето за проверка, родителите/придружаващите лица предварително да подготвят и представят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване.

Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 13
:00 ч. на 19.10.2019 г.

На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  
На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево трафикът е силно интензивен на изход за товарни автомобили, на ГКПП Лесово трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

На границата с Румъния на ГКПП Дунав мост Видин трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. 

19 окт 2019

Новини

Вътрешните министри на България и Северна Македония: Заедно работим за създаване на среда на нетърпимост към корупционни прояви

Младен Маринов и Оливер Спасовски участваха в поредния етап от партньорския проект „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“

 

Министърът на вътрешните работи на Младен Маринов сподели, че ефектът от този проект ще проличи тогава, когато на телефонната линия започнат да се получават повече сигнали от граждани. Амбицията ни е да надградим така контрола и комуникацията, че да постигнем по-голямо доверие между гражданите и полицията - заяви българският вътрешен министър и подчерта, че получаваните сигнали биват отработвани веднага, в резултат на което вече има много случаи на разкрити и предотвратени корупционни практики. Макар от една страна това е в ущърб на имиджа на министерството, от друга показва, че се борим успешно с вътрешния проблем – отбеляза Маринов.

Колегата му от Северна Македония Оливер Спасовски изрази задоволство, че двете вътрешни ведомства заедно работят по проекта с много силното мото „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Той акцентира върху ключовото значение на формирането на обществена отговорност, в която всички ние да не позволяваме съществуването на корупционни схеми и гражданите да припознаят институциите като свои партньори.

Двамата вътрешни министри лично участваха в днешната кампания, която се проведе на ГКПП Станке Лисичково, като израз на ангажираност към проблема и отговорността за създаване на среда на нетърпимост към корупционни прояви. Събитие е и израз на доброто сътрудничество в областта на вътрешните работи между Република България и Република Северна Македония. На него присъстваха също началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, старши комисар Дойчин Дойчинов - директор на ОДМВР – Благоевград,  комисар Васил Митов - началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, и старши комисар Румен Ганев - директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

 

Проектът „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ се реализира по инициатива на българското МВР в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния.

23 окт 2019

Неутрализирана е престъпна група за разпространение на наркотици в Стара Загора и региона

Осем са обвинени и остават в ареста

 

Действията по разследването са проведени от служители на териториалното звено „Борба с организираната престъпност“ в Стара Загора и на Специализираната прокуратура. Вчера, Апелативният специализиран наказателен съд определи мярка „задържане под стража“ на шестима от обвинените общо 11 души за участие в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфетамини и марихуана в Стара Загора и региона. Така задържаните по досъдебното производство, образувано през март 2019 г., станаха осем.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от ноември 2016 г., като разпространявала наркотици в нощните заведения на Стара Загора, върху чиято физическа охрана участниците в групата имали фактически монопол. В тези заведения част от охранителите не само продавали, но и контролирали разпространението на дрога. Двамата ръководители на групата (които са братя) обикновено ги „зареждали“ с по 2 кг различни наркотици, които дилърите трябвало да пласират за определен срок. В случай че не успявали да спазят срока, били глобявани с по 200 лева.

В хода на разследването е установена действаща високотехнологична оранжерия за отглеждане на канабис, ползвана от участниците в групата. На други два адреса е открито употребявано оборудване за производство на марихуана, както и голямо количество листна маса в процес на изсушаване.

При извършените 79 претърсвания на жилища, автомобили и лични обиски са иззети големи количества наркотици и пари в лева и евро (с равностойност на приблизително 70 000 лв.), 65 боеприпаса, капсул-детонатор и други. Разпитани са близо 20 свидетели, много от които пред съдия.

Част от обвинените са с определени парични гаранции, а един от е без наложена мярка за неотклонение.

23 окт 2019

Резултати от проучване „Индекс за безопасно шофиране“

 

Днес бяха представени резултатите от поредното издание на проекта Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index), в чийто фокус е изследване на поведението на водачите в България. Организатор на проекта е SDI, а партньори в него са министерствата на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието и науката, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, както и Дружеството на психолозите в България.

Според данните 88% от водачите на леки и лекотоварни автомобили се самоопределят като нискорискови, а при шофьорите на автобуси и камиони -  83,3%.  Според изследването високорисковите водачи проявяват агресия на пътя, движат се с висока скорост, нерядко са разсеяни или нямат достатъчно умения. 70%  от водачите на леки коли са били санкционирани, а 26% са участвали в пътни инциденти. Високорисковите водачи на тежки коли са на възраст до 39 години.  

Констатациите в изследването се припокриват с анализите на „Пътна полиция“, уточни   инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП. Всички участници призоваха водачите към по-голяма толерантност и отговорност на пътя.

23 окт 2019

Петима души са задържани за участие в група за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа

При съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и СДВР в Пловдив и София петимата са задържани на 17 октомври 2019 година, със съдействието на Дирекция „Жандармерия“. При извършените претърсвания в пет имота в столицата и един в Пловдив, както и в леки автомобили, ползвани за престъпна дейност, са намерени и иззети голям брой мобилни телефони и сим карти, с които групата е координирала действията си по превеждането на чуждите граждани през границата, подпомагането на пребиваването им и извеждането им от страната. На един от адресите е намерена и иззета марихуана.

С определение на Специализирания наказателен съд от 19 октомври 2019 година на двама от участниците е наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, на двама е определен „Домашен арест“ и на един – „Подписка“. За смятания за ръководител на групата – българска гражданка, съдът определи  мярка „Домашен арест“, за да има възможност да полага грижи за двете си малки деца.

 

 

23 окт 2019

Продължават действията на СДВР спрямо хора с непристойни прояви по време на футболни срещи

 

Продължават полицейските действия за установяване и вземане на отношение спрямо всички, демонстрирали непристойно поведение по време на футболни срещи, проведени в София. До момента са установени  27 души с подобни прояви.

Вчера, в районни управления  на СДВР са задържани шестима, а в днешния ден – още двама, държали се непристойно по време на футболна среща, проведена в края на месец септември между професионалните футболни клубове  на „Славия“  и „Левски“. Така общият брой на задържаните към момента става 23-ма души, като се очакват и други четирима да се явят в полицията. Спрямо 12 от тях са наложени принудително-административни мерки - глоба в размер на 1000 лева и 2 години забрана за посещение на спортни мероприятия. На четирима са наложени забрани за посещение за срок от 2 години и по 60 часа общественополезен труд, а един е с наложена глоба от 1000 лева и 1 година забрана за посещение на спортни събития. Един е предаден на Комисията за борба с противообществени  прояви на малолетни и непълнолетни. Материалите по отношение на един от установените са докладвани в съда и се очаква решение, а друг е оправдан в съда. Срещу трима от задържаните са образувани досъдебни производства по чл. 325 от НК.

Полицията няма да толерира подобно поведение и спрямо нарушителите ще бъде прилагана цялата строгост на закона.

23 окт 2019

ГДБОП участва в международна операция на Европол срещу трафика на хора

 

Международната операция на Европол под наименованието „Широкомащабни съвместни дни за действие“ бе проведена в периода 16-20 септември т.г с цел противодействие на престъпления с висока обществена опасност като разпространение на наркотични вещества, нелегална миграция, документни измами и трафик на хора.

В рамките на операцията, служители на сектор „Трафик на хора“ при ГД „Борба с организираната престъпност“ проведоха специализирана акция на 16 септември. Съгласно оперативния план, действията са обхванали територията на Летище-София и на ГКПП в страната. Поддържан е непрекъснат обмен на оперативна информация и координация с останалите участващи държави. Проверени са близо 200 души с рисков по отношение на трафика на хора профил.

Общо 22 европейски държави обединиха усилията си в борбата срещу трафика на хора: Австрия, България, Германия, Дания, Ирландия,  Испания, Кипър, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция, като участие в извършваните действия взе и Швейцария.

На територията на ЕС са проверени над 124 000 души, 29 000 моторни превозни средства и 3500 локации (нощни клубове, частни апартаменти, масажни студиа, аеро- и ж.п. гари, морски и сухоземни гранични контролно-пропускателни пунктове и др.). Идентифицирани са 476 потенциални жертви на трафик (16 от които непълнолетни), задържани са 162 вероятни извършители и са стартирани 111 нови разследвания.

23 окт 2019

Полицията издирва двама български граждани

Във връзка с водено досъдебно производство, полицията издирва двама български граждани.

24-годишният Дмитрий Степанович Куцарев е висок 162 см, с атлетично телосложение, къса кестенява коса.
ДМИТРИЙ СТЕПАНОВИЧ КУЦАРЕВ
 


48-годишният Валентин Борисов Белилов, висок 172, слаб, с къса черна коса. Мъжете се били забелязани последно в София.
ВАЛЕНТИН БОРИСОВ БЕЛИЛОВПолицията умолява гражданите, които разполагат с информация за местонахождението им, да помогнат за издирването като се обадят на телефони 112 или в най-близкото районно управление на МВР.

23 окт 2019

Министър Маринов: Докладът по механизма за сътрудничество и проверка отчита постигнатите от България трайни нива в борбата с организираната престъпност и корупцията

 

Европейската комисия прие днес най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

По повод заключенията министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че докладът показва трайно постигнати нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. „Ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания“, бе категоричен вътрешният министър и припомни, че при предходния доклад отпадна показател 6 по отношение на противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията. „Продължаваме да усъвършенстваме системата и за противодействието на този вид престъпност. В положителна насока бяха отбелязани и мерките за противодействие на корупцията, в това число и в МВР, работата ни в посока да развиваме тази положителна практика е постоянна“, подчерта министър Маринов.

22 окт 2019

Работна среща на министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония

Покана за медиите - 23 октомври /сряда/, 13.00 часа, ГКПП-Станке Лисичково

 Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще проведе работна среща с колегата си от Република Северна Македония, министър Оливер Спасовски. В нея от българска страна ще участват началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов, директор на ОДМВР – Благоевград,  комисар Васил Митов, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил и Румен Ганев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Двамата министри ще присъстват на поредния етап от проекта на Дирекция „Вътрешна сигурност“  под надслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Проектът се реализира в партньорство между  Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния,  а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.

Кратки изявления на вътрешните министри за медиите се очакват около 13.40 часа пред сградата на граничния пункт. 

Уважаеми колеги, очакваме Ваш екип в 13 часа на ГКПП-Станке Лисичково.

22 окт 2019

сигнали и съвети

Мобилно приложение

Услуги и полезна информация

Услуги и полезна информация