Р. България

МВР

 

Актуално

Новини

Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевград

На място бяха главният прокурор и главният секретар на МВР

До момента, в рамките на специализираната операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевград и близките населени места, са задържани 15 лица от криминалния контингент, съобщи гл. комисар Ивайло Иванов. Работата с тях, както и процесуално-следствените действия продължават. „В края на годината престъпленията от битов характер ще бъдат с чувствителен спад. Ситуацията ще е различна спрямо предходната година и със сигурност ще има понижение в битовата престъпност“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Двамата отбелязаха, че основното задължение на прокуратурата и МВР е  да осигурят спокойствие и ред в населените места, което изисква много работа и добра координация с местната власт.
Операцията за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевградска област се провежда от служители на ОДМВР-Благоевград и служители на регионалното звено на Дирекция „Жандармерия“ в Благоевград.

20 фев 2020

Резултати от спецоперация по противодействие на наркоразпространението в близост до учебни заведения на територията на Пловдивска област

Акцията е проведена под наблюдението на прокуратурата

Само за ден са образувани 5 бързи производства за  употреба на наркотични вещества и 2 досъдебни производства за разпространение на наркотици в района и около учебните заведения в област Пловдив. Задържани са 7 лица. Резултатите са част от проведената специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в близост до учебни заведения на територията на Пловдивска област. Действията са осъществени от служители на ОДМВР-Пловдив и колегите им от РУ-Раковски и Хисаря, под наблюдението на прокуратурата.

Проверени са общо 84 учебни заведения, обходени са и 20 места на открито, в близост до училищата, където подрастващите се събират. В хода на акцията са установени  учениците от пловдивски училища на възраст от 15 до 19 години,  с марихуана и амфетамин. В Раковски е образувано бързо производство за  престъпление по чл. 354А  ал 1 от НК. Повдигнато  е обвинение за разпространение на наркотици на 15-годишен младеж, в който полицаите са намерили дози, а в последствие негови непълнолетни клиенти потвърдили, че той е разпространявал дрога. Служители на Шесто РУ-Пловдив са задържали трима за наркоразпространение в близост до учебни заведения.

В Хисаря за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества са задържани двама водачи. Единия от проверените е шофирал и след употреба на  алкохол. 

В хода на операцията са проверени 1 400 лица и над  700 автомобила, за установени различни по вид нарушения по ЗДвП и ЗБЛД са съставени 50 акта.

20 фев 2020

Ст. комисар Машов: Целта ни е да дадем повече сигурност на местните жители

Под наблюдението на Окръжна прокуратура - В. Търново и ръководството на Районна прокуратура – Павликени бе проведена спецоперация на територията на община Павликени

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места се проведе вчера на територията на РУ – Павликени. Действията на служителите на ОДМВР – В. Търново, на РУ – Павликени и Дирекция „Жандармерия“ бяха осъществени в Сухиндол и селата Бяла река, Горско Косово и Димча, под наблюдението на прокуратурата.  В рамките на акцията бяха разкрити 6 кражби, задържани са 9 лица с криминални регистрации за кражби и грабежи, 13 са привлечени като обвиняеми за кражби, притежание на наркотични вещества, шофиране в  нетрезво състояние и управление на нерегистриран автомобил. Четирима от тях, с постановление на прокуратурата, са с удължена мярка за задържане до 72 часа.  
Извършени са процесуално следствени действия на общо 12 адреса, образувани са две бързи производства - за притежание на наркотични вещества и незаконно добита дървесина от орех. Започнато е досъдебно производство за  притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси - открити при претърсване на жилище на чужди граждани в с. Димча. В хода на проверката са иззети близо 160 грама марихуана, боеприпаси за автомат „Калашников“ и нерегистрирана въздушна пушка.
Проверени са 79 автомобила и  92 – ма водачи и пътници. Съставени са 16 акта по Закона за движение по пътищата и 2 - по Закона за българските лични документи. Наложени са 6 глоби по фиш. Издадена е заповед за налагане на принудителни административни мерки.
Директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново комисар Стефан Николов, районният прокурор Атанас Филпов и началникът на РУ – Павликени гл. инсп. Иван Тодоров провериха на място създадената организация за координация между проверяващите екипи. Те се срещнаха и с кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, с когото обсъдиха криминогенната обстановка в общината и го запознаха със съвместната инициатива на полицията и Окръжна прокуратура да се провеждат срещи по график с ръководствата на двете институции, началници на полицейски управления, кметове и местните жители. Целта е да чуем проблемите на хората и да предприемем необходимите мерки за да им дадем повече сигурност и спокойствие. В рамките на срещата бе дадена висока оценка за съвместната работа и постигнато взаимодействие между общината и полицията.  

20 фев 2020

Резултати от спецоперация, проведена във видинското село Арчар

Петима задържани, образувани пет досъдебни производства и пет преписки

На 19 февруари, за времето от 9 до 18 часа, служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин, проведоха специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на село Арчар.

В рамките на операцията са проверени 193 лица (от тях 20 - от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения са съставени  22 акта и 14 фиша. Образувани са пет досъдебни производства и пет преписки. Две от досъдебните производства са по чл.278 от Наказателния кодекс (незаконно държане на културно-исторически ценности), а три – по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол). Заведени са четири преписки по чл.235 (съхранение на незаконно добита дървесина) и една по чл.234 от Наказателния кодекс.
С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители.
Разследващите са иззели: част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход, както и нарязан тютюн без бандерол.

На работна среща с кмета на Арчар Боряна Георгиева, на която участваха  началникът на РУ-Видин, началникът на полицейския участък в селото и ръководни служители на охранителна и криминална полиция на ОДМВР-Видин, бе подчертано доброто взаимодействие и постоянна комуникация между полицията и кметството, бяха очертани и допълнителни мерки, които да гарантират повече сигурност на местното население.

 

20 фев 2020

Четирима са задържани при спецакция в село Стоян Михайловски, Нови Пазар

Специализираната операция за противодействие на битовата престъпност е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Шумен

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура- Шумен бе проведена вчера на територията на село Стоян Михайловски от  служители на охранителна, криминална, териториална  и пътна полиция на РУ- Нови пазар. В ранните сутрешни часове, на три адреса в селото, униформените, заедно със служители на електроразпределителното дружество,  са установили незаконно прикачване към мрежата с помощта на дървени прътове, като по този начин не се отчитала реално потребената енергия. По случаите са образувани три досъдебни производства, задържани са трима местни жители –двама мъже на 57 и 25 години, и 57 - годишна жена. В хода на акцията бил спрян за проверка 29-годишен жител на Нови пазар, у когото са намерени около 10 г суха листна тревна маса - по негови данни -  „марихуана“.  При последвали процесуално – следствени действия в обитаваното от него жилище, е открит един грам бяло прахообразно вещество, за което заявил, че е амфетамин. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа, случаят е докладван на компетентната прокуратура. Работата по образуваните производства продължава под надзора на Районната прокуратура - Шумен. В следобедните часове в землището на село Стоян Михайловски е установен 45-годишен  местен жител в момент на извършване на кражба от горски масив на около 0,6 куб. м дърва за огрев. Образуван е заявителски материал.
По време на специализираната полицейска операция са проверени 278 моторни превозни средства, 342 души, от които девет – с различни криминалистически регистрации. Установени са 25 административни нарушения, за които са съставени 9 акта и са наложени 16 глоби с фиш. Със системата за видеоконтрол са засечени 18 нарушения на скоростните режими. Засечени били и двама водачи, шофирали с превишена скорост в населено място- единият с 30, другият с 52 км/час повече от максимално разрешената скорост.

20 фев 2020

На 38-годишен мъж е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“

Той е обвинен в държане с цел разпространение на над 2 кг кокаин; Подробности по разследването дадоха директорът на ОДМВР-Бургас, административният ръководител и наблюдаващият прокурор на Окръжна прокуратура- Бургас

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“спрямо 38-годишен мъж, обвинен за това, че е държал с цел разпространение над 2 килограма кокаин, чиято стойност възлиза на 321 276 лева. Престъплението е квалифицирано по чл.354а, ал.2, изр.1, вр. ал.1, предл.4 от НК. Старши комисар Радослав Сотиров съобщи, че мъжът, който до момента няма криминални прояви, е задържан при проведена специализирана полицейска операция. В понеделник, при претърсване на дома му, са открити  над 2 килограма кокаин. Един грам на улицата се продава за 150 лева, така че общата стойност на задържания високорисков наркотик е над 300 000 лв., коментира още директорът на ОД на МВР – Бургас. Той припомни, че от началото на годината са разкрити 79 случая на установено държане на наркотици. В това число са и 2 лаборатории за метамфетамин и 1 ферма за марихуана. 
Установяването и задържането на обвиняемия е резултат на отличната координация между Окръжна прокуратура – Бургас и ОДМВР в града, заявиха административният ръководител на ОП-Бургас Георги Чинев  и старши комисар Сотиров. Те подчертаха, че противодействието на държането, придобиването и разпространението на наркотици е изведено като приоритет на прокуратурата и полицията в Бургас.

19 фев 2020

Трима задържани и четири бързи производства - резултати от спецоперация, проведена на територията на област Сливен

Действията са осъществени от служители на РУ-Котел, участък „Градец”, Пътна полиция –Сливен и Зонално жандармерийско управление-Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

212 превозни средства – автомобили, микробуси и превозни средства с животинска тяга, 349 лица, сред които 96 от криминалния контингент, са проверени в хода на операция по противодействие на битовата престъпност в котленското село Градец. Акцията е проведена на 18 февруари под надзора на Окръжна прокуратура –Сливен.   В хода на полицейските действия са разкрити две престъпления-кражби на битова техника от частни домове в селото. Извършителите – двама местни жители на 37 и 17 години, са установени и задържани в РУ-Котел.
Извършени са проверки на търговски обекти и частни имоти на селото.  От два адреса са иззети  близо 3 кг тютюн и 785 къса цигари без бандерол. По случаите са започнати  бързи производства.
В резултат на ежедневната работа на полицията и прокуратурата по противодействие на битовата престъпност в района на село Градец за една седмица е наложена постоянна мяра за задържане на двама криминално проявени за извършване  на грабеж и изнудване. 
По време на операцията са констатирани 73 нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи. Съставени са 26 акта и 47 глоби с фиш.

          

19 фев 2020

Дирекция „Жандармерия“ е домакин на форум за противодействие на тероризма в ЖП-транспорта

Дирекция „Жандармерия“ е домакин на двудневен форум на тема „Противодействие на тероризма в железопътна среда”, който се провежда по линия на RAILPOL (Международната мрежа на организациите, имащи отношение към сигурността на железопътния транспорт в страните членки на Европейския съюз). В рамките на формата експертите ще обменят добри практики и методи за обучение на полицейския състав за пресичане, предотвратяване и разкриване на престъпни посегателства в железопътния транспорт, ще дискутират възможностите за противодействие на установени нови методи на действие от страна на извършителите на тежки престъпления и потенциални заплахи за сигурността.
Участниците във форума ще обсъдят планирането за провеждане на операция „Активна защита“. Заложената цел е едновременно на територията на страните членки на RAILPOL да се извършат полицейски действия, насочени към гарантиране на сигурността на железопътния транспорт и правата на гражданите.

19 фев 2020

Услуги и полезна информация

сигнали и съвети

Мобилно приложение