Република България

МВР

 

Актуално

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с Абдуллах Абдулкарим Ал Иса, помощник – председател на държавната сигурност на Саудитска Арабия

По време на разговорите министър Радев отбеляза важната роля на Саудитска Арабия в регионите на Близкия и Средния изток. Той подчерта голямото значение на съгласуването на усилията на международната общност в борбата срещу тероризма и трафика на наркотици.

Гостите бяха запознати с дейността на службите за сигурност и беше подчертано  значението  на  сътрудничеството между двете страни в обмена на информация  и в борбата с нелегалния трафик на наркотици.

По време на срещата   помощник – председателят на  Саудитската държавна сигурност Абдуллах Абдулкарим  Ал Иса заяви интереса на своята страна за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността.

Делегациите се обединиха около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството  в противодействие на тероризма ще е от полза и за двете държави.

В срещата участваха  представители на политическото и професионално ръководство на министерството.

21 фев 2018

Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на 22.02.2018 г. към 06:00 ч.

На българо-сръбската граница на ГКПП Калотина трафикът е интензивен на вход за товарни автомобили.
На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
На българо-гръцката граница на ГКПП Кулата трафикът е интензивен на вход за товарни автомобили.
На българо-турската граница трафикът е интензивен на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово на изход за товарни автомобили.
На българо-румънската граница  трафикът е интензивен на ГКПП Дунав мост Русе на изход за товарни автомобили.At 02/22/2018 at 06:00 a.m. the traffic at the Bulgarian border crossing points (BCPs) is as follows:

On the border with Serbia at BCP Kalotina the traffic is intensive on entry for trucks. 
 On the border with Macedonia the traffic is normal at all border crossing points.
On the border with Greece at BCP Kulata the traffic is intensive on entry for trucks. 
 On the border with Turkey the traffic is intensive at BCP Kapitan Andreevo and at BCP Lesovo  on exit for trucks. 
On the border with Romania the traffic is intensive at BCP Dunabe bridge Ruse on exit for trucks. 


22 фев 2018

Министър Радев представи вижданията на Българското председателство на Съвета на ЕС за бъдещето на Шенгенското пространство

Вътрешният министър направи изявление в Комисията по Граждански свободи правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент в Брюксел

Шенгенското пространство е едно от най-големите достижения на европейското обединение, чрез което се осъществяват свободите на европейските граждани, а европейският пазар се развива и просперира. Предизвикателствата за сигурността, свързани с миграционния натиск и терористичните заплахи, поставиха това достижение пред сериозно изпитание.  Днес е повече от необходимо своевременно възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство, без което ни е толкова трудно да си представим обединена Европа, заяви министър Валентин Радев. Той подчерта, че това изисква широк комплекс от мерки, немалка част от които вече са осъществени, други са на път да бъдат приети или приложени.

По отношение на инициативите, които са в процес на обсъждане,  министър Радев заяви, че Българското председателство ще вложи цялата си енергия и ресурси за намиране на необходимите решения, така че Шенген да функционира и да се развива, както в нормални условия, така и във времена на криза. По думите му, важна част от разглежданите мерки са измененията в Кодекса за шенгенските граници, чрез които да бъдат осигурени ясни и в същото време гъвкави правила за възстановяване контрола по вътрешните граници. Другата важна дискусия е за реформата на правната рамка на Шенгенската информационна система (ШИС), доказала се във времето като най-ефективен инструмент  за сътрудничество в областта на правоприлагането.

Вътрешният министър изрази убеденост, че само със съвместни усилия ще успеем да гарантираме ефективно функциониращо Шенгенско пространство, укрепване на взаимното доверие между държавите-членки и сигурността на гражданите на Европейския съюз.  Той благодари на Европейския парламент, на Комисията и държавите – членки за изразената подкрепа и последователни усилия за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. 

В рамките на участието си във формата, министър Валентин Радев проведе работни срещи с  Йероен Ленарс и Карлос Коельо, членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и докладчици по пакета ШИС. Обсъдени бяха законодателни предложения за промени на ШИС. Постигането на бърз напредък в преговорите по тези  предложения е приоритет на българското председателство. Ще работим конструктивно за намиране на реалистичен и работещ компромис. Сигурността на гражданите на ЕС  е наш основен приоритет и ние ще допринесем за изпълнението му в максимална степен, заяви министър Радев. С измененията ще се разширят възможностите за използване на ШИС при граничните проверки и полицейското сътрудничество.

20 фев 2018

Заместник-министър Стефан Балабанов проведе работна среща с представители на електроразпределителните дружества

По покана на зам.-министър Стефан Балабанов днес се състоя работна среща с представители на електроразпределителните дружества. Целта на разговора бе обсъждане на възможност за сътрудничество в превантивните усилия на МВР срещу телефонните измами. Зам.-министър Балабанов постави темата за дискусия -  идеята е на фактурите, които потребителите получават за ежемесечното си потребление, да бъди изписан кратък текст, който отново да напомня и предупреждава за този вид престъпления.

Всяко усилие да предпазим хората от измами, си заслужава – бе единодушното становище на представителите на електроразпределителните дружества. Те допълниха идеята с различни варианти, които биха могли да бъдат мултиплицирани в една такава кампания. Заедно приеха и текста, който може да бъде вписан „МВР предупреждава: Искат Ви пари по телефона. Спри, не се доверявай! Това е измама.“ Обсъдиха и възможността този проект да продължи шест месеца, след което да се анализира резултатът от него с оглед на бъдещи съвместни инициативи.

 

20 фев 2018

Новини

​Служители на СДВР задържаха 34-годишен мъж, откраднал велосипед

На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

На 20 февруари, около 14.45 часа, на бул. “Патриарх  Евтимий“, служители от сектор „Улична престъпност“ - СДВР спрели за проверка мъж със съмнително поведение, който бутал велосипед. Установена била самоличността му - Ц.С. /34 г./ от София, многократно осъждан за кражби. Той не дал смислено обяснение за произхода на велосипеда. В резултат на предприетите оперативни действия било установено, че Ц.С. е откраднал колелото предишния ден от междуетажна площадка на жилищна кооперация в ж.к. „Младост“.

По случая е образувано досъдебно производство, а Ц.С. е задържан в Седмо РУ с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 194 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

22 фев 2018

Валентин Радев: Директивата за резервационните данни на пътниците е ефективен инструмент в борбата с организираната престъпност и тероризма

Министърът на вътрешните работи откри международна конференция, посветена на практическите аспекти на прилагането на директивата и бъдещото й ефективно използване

 

Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците (PNR) събра в София експерти от правоприлагащите органи на държавите членки на ЕС, Австралия, Швейцария, САЩ, както и представители на Европейската комисия, Европейския надзорен орган по защита на данните, Европол, Фронтекс и  Агенцията на ЕС за основните права (FRA). Събитието, състояло се на 21 февруари, бе организирано съвместно от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция „Национална сигурност“ като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Организираната престъпност и тероризмът отдавна не се ограничават в национални или дори в европейски граници. Обединените усилия и координираните действия са ключови за гарантиране сигурността на гражданите. В този контекст разглеждаме директивата за резервационните данни на пътниците като нов ефективен инструмент“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев при откриване на конференцията. Той отново подчерта, че сигурността е един от ключовите приоритети на Българското председателство, а обсъждането на важните практически аспекти по прилагане на директивата е от съществено значение за постигането на тази цел. Българското председателство подкрепя и насърчава усилията за транспониране на директивата преди крайния срок през май т.г.

Заместник-председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” Николай Ненков посочи, че Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни в ДАНС е едно от първите в държавите членки на ЕС. Той отчете добавената стойност на този инструмент в подкрепа работата на компетентните органи и в този смисъл изтъкна значението на международното сътрудничество в сферата при противодействие на тежката престъпност и тероризма.

Участниците в конференцията обсъдиха бъдещото взаимодействие за ефективно използване на този инструмент. Акцент бе поставен върху развитието и задълбочаването на обмена на данни. Направен бе преглед на актуални въпроси по практическото прилагане на директивата. Сътрудничеството с трети страни също бе във фокуса на дискусиите. Представените добри практики очертаха работещите решения за подобряване прилагането на PNR директивата.

21 фев 2018

Задържаха извършителите на два въоръжени грабежа

Извършители на два въоръжени грабежа са задържани в резултат на активната професионална работа на криминалисти от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив, подпомогнати от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“. Подробности около работата по двата случая бяха оповестени днес на брифинг. В него взеха участие административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорите на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив – старши комисар Йордан Рогачев и старши комисар Атанас Илков.

На 14 февруари е извършен въоръжен грабеж на бензиностанция  в района на „Орта  хан“, намираща се на пътя Пазарджик-Пловдив. По първоначални данни нападателите били трима мъже, оборудвани с маски и ръкавици. Те заплашили служителя на бензиностанцията с пистолет, отнели сумата от 260 лева и цигари, след което с помощта на автомобил избягали по посока на град Стамболийски.

На 19 февруари около 4 ч сутринта двама маскирани и въоръжени с пистолет нахлули в игрална зала, намираща се в Пазарджик. Те заплашили с оръжието служителите на казиното, принудили ги да отворят метална каса, от която успели да вземат сумата от близо 9000 лева.

В разследването и на двата случая са сформирани екипи от криминалисти, експерти, разследващи полицаи, което предприели редица оперативни и процесуални действия. На определен етап от работата действията на служителите били подпомогнати активно от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“. Тава в резултат на съвместната дейност са задържани Ф.М./20 г/, И.И. /19 г/ и В.В./20 г/ от Пазарджик. Станало ясно, че тримата заедно са взели участие в грабежа от бензиностанцията, а Ф.М. и И.И са ограбили игралната зала в Пазарджик. При извършените претърсвания органите на реда са иззели маски за глава, два газови пистолета, неголямо количество марихуана, както и сумата от близо 6000 лева. Предстои извършването на експертизи, които да установят дали намереното оръжие е преправено за стрелба с бойни патрони. На Ф.М. и И.И. са повдигнати обвинения и ареста им е удължен от Окръжната прокуратура в Пазарджик със 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по документиране на двата случая продължава под наблюдението на прокурори от Пазарджик и Пловдив.  

 

 

 

21 фев 2018

Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната

Проверени са търговски обекти и жилища в Бяла Слатина, Любимец, Харманли, Димитровград и Котел

Продължават специализираните операция срещу контрабандата на акцизни стоки в страната. Вчера, при проверка  в частен дом в Бяла Слатина, са намерени  и иззети 7 580 къса цигари, без български акцизен бандерол. Образувано  е бързо полицейско производство.

Цигари и тютюн без бандерол иззеха полицаи от Любимец, Харманли и Димитровград. При проверки на домове и кафене са конфискувани общо 6 900 къса цигари и 2.1 кг нарязан тютюн, предаден от собствениците с протокол. Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Пет търговски обекта и частни домове са проверени на територията на Котел. От магазин в село Ябланово се иззети 600 къса цигари, а от жилището на 47-годишната Е.Х. от същото село са намерени 860 къса цигари, без акцизен бандерол. По случаите са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.234 от НК.

21 фев 2018

60-годишен е задържан за телефонни измами на възрастни хора в Бургас

Операцията е проведена от служители на ОДМВР - Бургас и РУ - Ветово

60-годишният Н. К. от Свети Влас е задържан за телефонни измами при операция на служители от отдел „Криминална полиция” в ОДМВР - Бургас и Районното управление – Ветово в ОДМВР – Русе. Установено е, че придвижвайки се с лек автомобил с бургаска регистрация, той прибрал от общо пет телефонни измами на възрастни бургазлии в последните дни общата сума от 43 445 лв. Близо 29 000 лв от тях са намерени и иззети при задържането на Н.К. близо до Ветово, останалите пари са предадени дни по-рано в Румъния.

Констатирано е, че на 17. 02. т.г. по обяд Н.К. взел от кошче за боклук, разположено на паркинг в Бургас, торбичка с 24 185 лв., собственост на 65-годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по класическия механизъм „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”. Жената изтеглила паричната сума от банков клон, като умело заблудила банковия служител, усъмнил се, че става въпрос за телефонна измама. Изтеглените пари поставила в найлонова торбичка и според указанията на непознатия мъж, свързал се с нея по телефона, го занесла в боклукчийско кошче.

На същата дата Н.К. взел и сумата от 4 800 лв., собственост на 81-годишен мъж от бургаския комплекс „Зорница”, отново измамен по схемата „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”.

Създаденият екип от служители на отдел „Криминална полиция” в ОДМВР – Бургас установил самоличността на Н.К., както и марката и модела на автомобила, с който се придвижвал. Със съдействието на служители от Районно управление – Ветово в ОДМВР – Русе в близост до Ветово лекият автомобил е спрян. Полицаите иззели мобилния телефон на Н.К., автомобилната навигация и сумата от близо 29 000 лв., която според уговорката трябвало да занесе в Румъния.

При проведените допълнителни полицейски действия е констатирано, че 60-годишният Н.К. е съпричастен и към други извършени телефонни измами на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас.


21 фев 2018

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволните формирования от Конфедерация Швейцария

Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария

Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби, заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението от Конфедерация Швейцария. Той припомни, че по инициатива на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни. Поставихме начало, което трябва да развиваме и със съвместно обучение и обмен на опит между доброволци от двете страни. Главен комисар Николов със задоволство отбеляза, че днес 39 български общини ще получат различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло. Полученото дарение е принос към усилията на кметовете от Националното сдружение на общините в България  за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и  в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци. Той подчерта, че Министерството на вътрешните работи не търси контрол, а израз на подкрепа, желание за сътрудничество с българските общини за създаването на доброволни отряди. 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства, уточни главен комисар Николов. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви НПр. Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас. Тя изтъкна, че най-важното е  чувството на солидарност, а днешното дарение е израз на тази солидарност.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините благодари на Конфедерация Швейцария и ГДБПЗН за добрата съвместна работа, за доброто партньорство и сътрудничество.

20 фев 2018

Служители на столичното Четвърто РУ задържаха участник в телефонна измама

На 7 февруари възрастен столичанин потърсил помощ в полицията. Обяснил, че в следобедните часове на домашния му телефон бил заплашен от непознат с искане за предоставяне на финансови средства. Минути по-късно, последвало второ обаждане – този път от „полицай“, който му обяснил, че в момента тече операция по залавяне на телефонни измамници, по познатата вече схема го убедил да участва с предоставяне на парична сума, която после веднага ще му бъде върната. Столичанинът изразил готовност да съдейства и по предварителна договорка оставил 3 000 лв. и над 10 000 евро на указаните му места.Веднага след сигнала било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия, криминалистите установили и задържали извършителят на деянието - Х.Ц./35г./, от София. Изяснено е, че той е играел ролята на „муле“ в престъпната схема. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура,  Х.Ц. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 209 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

20 фев 2018

сигнали и съвети

Мобилно приложение

Услуги и полезна информация