Р. България

МВР

 

Актуално

Допълнителни екипи на ОДМВР- София имат готовност за подпомагане и контрол на трафика по основните пътни артерии в областта

Към 11.30 часа движението на територията на областта е с нормална интензивност и без затруднения

Днес, за времето от 14 до 20 часа, на 24 май /петък/ от 9 до 12 часа и на 26 май /неделя/ от 12 до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.  За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София.   

 

Забраната за движение на МПС над 12 тона важи за автомагистралите и следните участъци от републиканската мрежа:
         ∙ път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околовръстeн път в посока София;
        ∙ път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“
        ∙ път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
        ∙ път I-5 Русе - Велико Търново;
        ∙ път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
        ∙ път I-9 Варна - Бургас;
        ∙ път II-18 Околовръстен път на град София;
        ∙ път II-99 Бургас - Царево.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“:
В участъците с ремонт на АМ „Хемус“, в района на виадуктите при 19-ти км /виадукт „Потоп“/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ и при 51-ви километър, от 10 ч. днес - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Варна и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има две ленти за София и една Варна.

За улеснение на трафика през тунел „Витиня“ днес ще има две ленти за пътуващите към Варна. Пътуващите към София днес между 14 ч. и 20 ч. няма да преминават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по път I-1 и след прохода Витиня ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. Целта е повишаване безопасността на движение в тунела.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър. В участъците с ремонт от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите отсечки ще има по две ленти за София и една Бургас.

 

Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

 

ОДМВР- София вече привежда в изпълнение създадената организация и планирани мерки за контрол, подпомагане и регулиране на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след края на поредицата почивни дни.

 

По трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.

 

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи. 

  • Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.
  • Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.

 

ОДМВР- София пожелава безаварийно пътуване и спокойни  празнични дни!

 

 

23 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

14 май 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Подаваната информация трябва да е относима към дейността на МВР по време на изборния процес

От днес /7 май/  до 27 май 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

 

07 май 2019

Новини

Убийство от преди близо 10 години разкриха криминалисти на ОДМВР – Пловдив

Успешната реализация е осъществена с прякото съдействие на служители от ГДНП и Института по психология – МВР

 

На 30 септември 2009 г. във Второ РУ в Пловдив било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с грабеж на 52-годишна жителка на града. Според сигнала, при отнемане на дамската й чанта, срещу потърпевшата била приложена физическа сила и тя била прободена с нож в тялото. След получената средна телесна повреда няколко дни по-късно жената починала в болница. Наказателното производство било преобразувано за престъпление по чл. 199 ал.2 т.1 във вр. чл. 198 ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив разследването било възложено на отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР – Пловдив, а в комплекса от процесуално-следствените действия се включили колегите им от Второ РУ и БНТЛ, както и служители от отдел „Тежки престъпления“ при Главна дирекция „Национална полиция“.  В края на 2018 година съвместната работа дала положителен резултат и 32-годишният извършител на грабежа бил установен. Проведеното с него полифизиографско изследване в Института по психология на МВР доказало, че той е прекият автор на престъплението. На 22 май т.г., с постановление на Окръжната прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем, взета му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата на разследващите по цялостното документиране на случая и изясняване на всички факти и обстоятелства продължава. 

24 май 2019

Министър Младен Маринов поздрави курсантите и преподавателите от Академията на МВР по повод 24 май

В навечерието на най-светлия духовен празник ви поздравявам за постигнатите резултати в  обучението и ви пожелавам  успешно професионалното развитие, обърна се  министър Младен Маринов към курсантите и преподавателите от Академията на МВР. На базата на знанията, получени тук, вие чертаете своя бъдещ кариерен път. Използвайте това време, учете неуморно и ползвайте опита на преподавателите, обърна се министърът към възпитаниците на Академията. На церемонията по случая 24 май бяха наградени преподаватели и курсанти, постигнали отлични резултати в обучението.

Ректорът на АМВР старши комисар доц. д-р Неделчо Лазаров Стойчев прочете академичното слово по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За празничното настроение допринесе концертът, изнесен от оркестъра на Академията.

По време на церемонията бе присъдено званието "доктор хонорис кауза" на Дитер Шрьодер, изпълнителен директор на CEPOL / Агенцията на Европейския съюз за обучение в сферата правоприлагането/.

 

23 май 2019

Нови автомобили за служителите от ОДМВР-Пазарджик

 

Днес на кратка тържествена церемония в областната дирекция старши комисар Йордан Рогачев връчи ключовете на 13 нови патрулни автомобили “SKODA”. Те са предоставени от Министерството на вътрешните работи и са предназначени за служителите от звената „Охранителна полиция“. Колите са разпределени да обслужват основно райони с малки и отдалечени населени места, както и курортите зони в региона, където има приток на много туристи от страната и чужбина. По-голямата част от патрулните автомобили ще влязат в употреба незабавно.

В обръщението си към служителите старши комисар Рогачев им пожела безаварийно пътуване, да използват автомобилите с грижа на добър стопанин, с тяхна помощ да улесняват своята отговорна работа, както и да повишават нейната ефективност.

Празничен водосвет за здраве бе отслужен от представители на Пазарджишката духовна околия при Българската православна църква. 

23 май 2019

Министър Младен Маринов: Не е редно МВР да бъде въвличано в предизборни скандали

 

Не е редно МВР да бъде въвличано в предизборни скандали, върху министерството не трябва да бъде оказван натиск, заяви министър Маринов. Създадена е организация, работим заедно с ЦИК и прокуратурата. Задачата ни е гарантиране на реда, охраната на изборните секции и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден.

Според създадената организация, всеки областен директор е отговорен за изпълнението на планираните задачи на територията на съответната област. При сигнали за злоупотреба на полицейски служители, се извършва проверка и в зависимост от резултата, се предприемат необходимите мерки. МВР стриктно изпълнява това, което е по закон и е от нашата компетентност. Ако някой си позволи да наруши закона, естествено е, че ще взема бързи мерки.

Вътрешният министър допълни, че всекидневно в министерството се получават сигнали, по които се извършват проверки и  резултатите се предават на прокуратурата с оглед изясняване на всички обстоятелства и факти.

Той уточни, че предупредителните протоколи се издават на физически лица на базата на сигнали за подготовка за извършване на нарушения или престъпления, но те нямат правни последствия, ако не последва противоправно деяние. През 2017 г. са издадени 3500 предупредителни протока, а към момента те са приблизително 1200. 7 са образуваните досъдебни производства за извършени различни нарушения в изборния процес. МВР ежедневно поддържа комуникация с ЦИК и днес изпратих до комисията писмо във връзка с определяне на ясни и точни процедури за правомощията на полицейските служители през изборния процес, съобщи още вътрешният министър.

22 май 2019

Трима мъже са задържани за тежко престъпление в столицата

 

Разследването започна веднага, след като на 17 май, около 3.25 часа в полицията бе получен сигнал за немерено безжизнено тяло на жена на улица в столичния квартал “Орландовци“. На място незабавно бяха изпратени екипи на полицията и спешна помощ, които установиха самоличността на починалата -  29-годишна жена, водила скитнически начин на живот. При първоначалния оглед бяха установени следи от насилие по тялото й. 

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, включително разузнавателни беседи и  веществени доказателства, бяха установени извършителите на тежкото престъпление - трима мъже на възраст 22, 31 и 47 години, пребиваващи на територията на столицата без адресна регистрация.

След 24-часовото им задържане и доклад на материалите по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, тримата са привлечени като обвиняеми по чл. 116  вр. чл. 115 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Подробности по случая бяха съобщени на брифинг от директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

22 май 2019

Услуги и полезна информация

сигнали и съвети

Мобилно приложение