Република България

МВР

 

Актуално

Внимание: Опасност от пожари!

Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност

 

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния сезон:

- недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда;

- всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;

- преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене;

- не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете;

- не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар;

- разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне;

- забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.

 

При пожар потърсете помощ на телефон 112.

 

На страницата на НИМХ може да проверите как ще се промени индексът за пожароопасност през следващите 48 часа.

08 авг 2018

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 18 часа

 

На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-гръцката граница на ГКПП Кулата и ГКПП Маказа трафикът е интензивен.

На българо-турската граница на ГКПП Kапитан Андреево и ГКПП Лесово трафикът е интензивен на изход.

На българо-румънската граница  на ГКПП  Дунав мост Русе трафикът е интензивен от товарни автомобили на изход.

 

По информация на дружеството “Дунав мост Видин – Калафат ” АД, от 25 юли до 25 август 2018 г. ще бъде извършван ремонт на участък от пътя преди ГКПП Видин. За този период временно движението ще се осъществява двупосочно в едно платно.

 

 

15 авг 2018

Информация за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 6 часа

 

На българо-сръбската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-гръцката граница на ГКПП Кулата трафикът е интензивен на изход от товарни автомобили.

На българо-турската граница на ГКПП Kапитан Андреево трафикът е интензивен от товарни автомобили на изход.

На българо-румънската граница  на ГКПП  Дунав мост Русе трафикът е интензивен от товарни автомобили на изход.

 

По информация на дружеството “Дунав мост Видин – Калафат ” АД, от 25 юли до 25 август 2018 г. ще бъде извършван ремонт на участък от пътя преди ГКПП Видин. За този период временно движението ще се осъществява двупосочно в едно платно.

14 авг 2018

Новини

Директорът на ОДМВР-Силистра награди три деца, предали в полицията намерени пари

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Мартин Недялков награди три момичета, намерили и предали в полицията значителна сума пари. За достойната си постъпка 11-годишната Емили Статев и 10-годишните Ренета Павлова и Сема Мехмедова получиха благодарствени адреси и подаръци, осигурени от Спортния клуб на дирекцията.

Преди броени дни при игра в района на Самолета в областния град момичетата намерили пачка банкноти. С бабата на едно от децата посетили полицията и предали сумата, която все още не е потърсена от собственика си и е на съхранение в районното управление.

Сема и Емили живеят в чужбина, но през лятната ваканция са заедно в игрите с приятелката си Рени и с други деца от квартала.

За достойната им постъпка старши комисар Недялков се обърна с думи на благодарност към децата и ги увери, че тя е пример за подражание.

Началникът на Районно управление – Силистра главен инспектор Траян Петров също похвали момичетата и им пожела здраве и много успехи през новата учебна година.

15 авг 2018

5197 моторни превозни средства са проверени вчера в хода на спецакции по пътищата в страната

Рекорден брой проверки са извършени вчера от екипите на полицая в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера акцентът на екипите бe проверки за скорост, ползването на обезопасителни колани и системи, техническа неизправност на автомобилите и неправилно изпреварване.

В хода на операцията полицейските екипи са проверили 5197 моторни превозни средства и 7200 души. Установени са 4257 нарушения, като са издадени 2095 фиша, 873 акта за установени  административни нарушения, констатирани са 1289 случая на превишена скорост.

Отнети са 62 свидетелства за управление на МПС по причина неплатени задължения по ЗДвП. По време на осъществените проверки на място на гражданите са връчени общо 419 електронни фиша.

 

15 авг 2018

Министерството на вътрешните работи отбеляза Деня на спасението

Зам.-министър Стефан Балабанов и директорът на ГДПБЗН положиха венец пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните

За пореден път днес се отбелязва Деня на спасението. На 15 –и август почитаме паметта на над 150 лекари и медицински сестри, загинали в опит да спасят човешки живот. Почит с едноминутно мълчание бе отдадена и на всички полицаи, пожарникари, спасители и граждани, рискували себе си в името на други хора. В тържествената церемония, която се състоя пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира пред Военно-медицинската академия, участваха зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов. Венци и цветя бяха положени и от други държавни структури и обществени организации.

Припомняме, че Денят на спасението е иницииран през 2005 година по предложение на д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар“, с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българският лекарски съюз, БЧК и синдикални организации. От 20-ти декември 2012 година честването е официализирано с решение на МС.

15 авг 2018

Столични полицаи иззеха голямо количество артикули, имитиращи известни търговски марки

Действията по реализацията стартирали след постъпил сигнал за търговско дружество. Според информацията то е извършвало нарушения на данъчното законодателство и произвеждало имитиращи продукти на известни търговски марки.

След проведено разследване, служители на „Икономическа полиция“ в  СДВР, съвместно със служители на ТД НАП, предприели проверка на дружеството. В хода на инспекцията са установени и иззети 58 кашона с автоаксесоари, 49 кашона с дъвки, 9 кашона с очила, 61 кашона с ароматизатори, два европалета с аерозолна смазка - продукти, имитиращи известни търговски марки.

Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под ръководството на прокуратурата.

15 авг 2018

Над 120 000 кутии цигари са открити при спецакция на територията на София

В операцията са участвали служители на СДВР и ГДГП

Действията по разследването стартирали след образувано досъдебно производство по чл.242 от НК в Бургас. При извършени оперативно- издирвателни действия по разследването по делегация са проверени складови помещения на територията на София. В едно от тях служители на СДВР са открили 122 099 кутии цигари, без акцизен бандерол, на стойност над 900 000 лева. Контрабандната стока била много добре укрита в 20 дървени палета. Дъските били покрити с единичен фурнир, който да заличи интервенцията.

Припомняме, че съвместните действия продължиха и в столицата, след като контрабандни  цигари,  укрити в нарочно направени кухини в дървен материал,  бяха открити по време на митническа проверка на контейнер, който е бил пренесен от кораб и доставен на Пристанище – Бургас на 01.08.2018г. Откритите тогава акцизни стоки бяха 111 312 кутии  на обща стойност 834 840 лв.

Продължават процесуално – следствените действия под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас.

 Информация за реализацията предоставиха директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов и заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Светослав Манолов. Те оцениха високо съвместната реализация и посочиха, че усилията на институциите са насочени към активно противодействие на контрабандата с акцизни стоки.
15 авг 2018

Съвместна операция на ГДГП и ОДМВР-Благоевград по противодействие на отглеждане на канабисови насаждения в региона

Действията са в рамките на заложена дългосрочна работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога; Само за денонощие са унищожени 20 т канабис

От началото на операцията, която стартира вчера по утвърден от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов план, до настоящия момент открихме няколко ниви, които са унищожени, а количеството канабис е 20 тона, съобщи главен комисар Светлан Кичиков. Директорът на ГД „Гранична полиция“ уточни, че съвместната операция на РДГП-Кюстендил, РДГП-Смолян, Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП  и ОДМВР-Благоевград е предприета с цел  противодействие на отглеждането на канабисови насаждения в региона. Теренът е изключително труден, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най – бързо и най - лесно това става от въздуха. Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер, поясни Кичиков. Канабисът се отглежда в държавен горски фонд, в които има участъци, трудно видими дори и от хеликоптера.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис от ГДГП и ГДНП възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 41 тона са открити от граничните служители. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малашевска. Образувани са 27 досъдебни производства и са задържани 12 лица, на повечето от които са с наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Всяка информация, която постъпва в полицията и в гранична полиция, се проверява и анализира, поясни ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР-Благоевград. Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков. Той подчерта, че реализацията е в рамките на заложена дългосрочна и целенасочена работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога.


15 авг 2018

сигнали и съвети

Мобилно приложение

Услуги и полезна информация