Р. България

МВР

 

„НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНИ БОРБИ НА БЪЛГАРИТЕ (1876 – 1944 Г.)”

 

От 9 март до 21 май 2012 г. в сградата на музея на МВР на ул. „Лавеле” № 30 бе представена съвместната изложба на Музея на МВР и национално дружество „Традиция” – гр. София „Национално-освободителни борби на българите (1876 – 1944 г.)”, посветена на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на българия. Това бе едно от мероприятията, с които тази година се честват 100 години от началото на балканската война. С проявата Музеят на МВР за първи път участва и в отбелязването на деня на музеите – 18 май, когато експозицията бе отворена за посещения от 9 часа на 18 май до 0.30 часа   на 19 май 2012 г.
Изложбата проследява част от дейността на н. д. „Традиция” в областта на историческите възстановки, издирването и съхраняването на културни ценности, свързани с различни периоди от нашата история. В експозицията намериха място оригинални документи, автентични оръжия, униформи, наградни знаци, войнишко творчество и други материали, собственост на членове на дружеството. Много от тях бяха показани за първи път пред публика.
Експозицията бе разгледана от стотици посетители – българи и чужденци, повечето от тях – ученици и студенти. Служителите на музея на мвр и членове на н. д. „Традиция” – гр. София изнесоха и редица специализирани беседи, свързани с борбите за свобода и национално самоопределение на българите от втората половина на 19-тото столетие до 40-те години на 20 век.
Предстои гостуването на изложбата „Национално-освободителни борби на българите (1876 – 1944 г.)” и в други селища от страната.