Р. България

МВР

 

Изложба "Символи на държавността"

 

 

По случай празника на полицията – 8 ноември, е осъществена съвместна изложба на Академията на МВР и сектор „Музей” – Дирекция „Информация и архив”- МВР „СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНОСТТА”.

 

Изложбата представя частна колекция от полицейски, пожарникарски, военни, морски и железникарски фуражки, шапки, калпаци, барети, пилотки и каски от 37 страни: АВСТРИЯ, АЛБАНИЯ, БЕЛГИЯ, БЪЛГАРИЯ, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО /ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ШОТЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ/, ГЕРМАНИЯ, ГЪРЦИЯ, ДАНИЯ, ЛИТВА, ХОЛАНДИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, УНГАРИЯ, МАЛТА, ИНДОНЕЗИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, РУСИЯ, УЗБЕКИСТАН, МОЛДОВА, СЪРБИЯ, ФРАНЦИЯ, ШВЕЦИЯ, ТУРЦИЯ, САЩ, КУБА, СЛОВЕНИЯ, ПОЛША, РУМЪНИЯ, ЧИЛИ, ВИЕТНАМ, БЕЛАРУС, УКРАЙНА, МАКЕДОНИЯ, СЛОВАКИЯ, ПОРТУГАЛИЯ.

 

Колекцията е притежание на доц. Д-р Людмил Георгиев, преподавател по „Криминалистика” и „Съдебни експертизи” в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев” и хонорован преподавател в Академията на МВР, с 27 годишен стаж в МВР.

 

Началото е поставено през1995 г. с английска каска на конен полицай. Най-старите оригинални експонати са кожената каска на германски офицер от Саксония от 1912 г. и шапката на парижки лейтенант от пожарната команда от 1931 г. В колекцията най-многобройни са експонатите от българските служби за сигурност и охрана и армията, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни. Сред най-атрактивни са репликите на шлемове на римски центурион /края на 1 век от н.е./ и на испански конквистадор /15 век./ В настоящия си вид, по инициатива на автора, на ректора на Академията на МВР – доц.- д-р Иво Великов и на Музея на МВР, експозицията се показва за първи път в София.

 

За контакти:Музей на МВР – тел. 982 3338, 982 3341/42/47

 

Време за посещения: всеки ден от 10 до 12 часа

(вход за Академия на МВР откъм Младост 4)

 

За групови посещения е необходима предварителна заявка!