Р. България

МВР

 

МВР и прокуратурата: Безкомпромисни сме към всякакви противоправни действия

14 фев 2019

В резултат на допълнителни оперативно-издирвателни действия, като обвиняем за участие в организирана престъпна група е привлечен още един полицейски служител

Във връзка с досъдебно производство за организирана престъпна група от служители на сектор „Икономическа полиция“ в столичното Четвърто РУ, на Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР бяха възложени оперативно-издирвателни действия, както и действия по разследването на следователи и прокурори. В резултат са събрани доказателства и вчера е привлечен като обвиняем още един участник. Това съобщи на брифинг в Съдебната палата заместник главният прокурор Иван Гешев и допълни, че работните обвинения са за участие в организирана престъпна група и лично укривателство. 

Към момента е известно, че служителят на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, свързани с продажба на неистински стоки. Документирани и доказани са няколко такива случая. Гешев посочи, че тази дейност обвиняемият  е развивал докато е бил служител на Четвърто РУ, който от известно време е на работа в ГДБОП. По думите му, съществува вероятност към наказателна отговорност да бъдат привлечени и други хора.

Действията на задържания не са свързани със сегашната му дейност в ГДБОП, уточни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Двамата със заместник главния прокурор още веднъж потвърдиха съвместната категоричната позиция за безкомпромисност към всякакви противоправни действия.

През месец януари т.г., след събиране на данни за искани суми от обекти за плащане на месечни такси спокойствие, бяха задържани четирима служители на сектор „Икономическа полиция“ в столичното Четвърто РУ. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за участие и ръководене на организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, а някои от тях и за вторични престъпления – подкуп. Към момента трима са с мярка  за неотклонение „задържане под стража“, а един – с парична гаранция предвид здравословното му състояние.

В реализацията участваха служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, на СДВР, Специализираната прокуратура и следователи. Действията по разследването продължават.

 

 26 ноември 2020 | 15:17