Р. България

МВР

 

Главен комисар Спиридонов: Противодействието на злоупотребата с държавни пари е сред приоритетите за МВР

31 яну 2019

Председателят на ТЕЛК-Ловеч и човек, изпълнявал функциите на посредник, са задържани  и привлечени като обвиняеми при спецакция на служители от ГДБОП и Окръжна прокуратура-Ловеч. Предстои внасянето  на искане за постоянна мярка "задържане под стража". Това стана ясно на съвместен брифинг на Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч, и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“.

Окръжният прокурор на Ловеч съобщи, че след оперативна разработка на ГДБОП по отношение на длъжностни лица от ТЕЛК-Ловеч, преди около година в окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за подкуп. В рамките на разследването през вчерашния ден на територията на областта са извършени претърсвания на 17 адреса, като предприетите действия са били свързани изцяло с дейността на местната комисия. Иззети са документи, компютърна техника, телефони и пари в размер на 13 000 лева.

Вълков посочи, че и към момента се провеждат разпити на свидетели, които в последните 2 години са получавали неправомерно решения от ловешката ТЕЛК. В голяма част от случаите не е имало данни за каквито и да било заболявания, а при останалите е завишаван процентът на инвалидност. От ловешката прокуратура уточниха, че възнаграждението за подобен вид корупционна „услуга“ е варирало от 200-300 лева до 1000 лева.

От своя страна главен комисар Спиридонов изказа благодарности към Окръжна прокуратура - Ловеч  и служителите на Териториалния сектор Плевен-Ловеч на ГДБОП, работили по случая, и изтъкна, че работата на дирекцията по подобен вид реализации продължава на различни места в страната.

 

 26 ноември 2020 | 15:17