Р. България

МВР

 

Bulgaria for Ukraine - Единен информационен портал

Актуално

Дирекция „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

 

В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   

 1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 01.04.2023 г. (събота) и на 02.04.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН -
  02  АПРИЛ 2023 Г.

   


14 мар 2023

Информация от Дирекция "Български документи за самоличност"

Остава графикът на дежурствата на столичните звена БДС в съботните дни на март; Гражданите могат да се възползват и от услугите на Центъра за административно обслужване

Напомняме, че от 15.08.2022 г., в гр. София - бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 91, работи Център за административно обслужване (ЦАО) на български граждани. В него са изградени достатъчен брой гишета за административно обслужване. С цел по-добро, бързо и качествено обслужване центърът е снабден със Система за управление на опашките, чрез която се регулира потока от граждани. Българските граждани могат да подават заявления за издаване на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС), при спазване на следните условия:

      

 

Звената БДС в районните управления (РУ) на територията на София:

- в делнични дни - от 08.00 ч. до 17.45 ч., без обедна почивка;

- в съботни дни – по график две дежурни звена, от 08.30 до 14.30 ч.

 

Отдел БДС-СДВР, с адрес: бул. „Княгиня Мария Луиза” № 91  (Център за административно обслужване);

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч.

 

Дирекция „Български документи за самоличност“, с адрес бул. „Княгиня Мария Луиза” № 48

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч.

 

Напомняме, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“, на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.


30 авг 2022

Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 6 часа на 27 март

  

Границата с Румъния:

Трафикът е интензивен на ГКПП''Русе", ГКП"Видин", ГКПП"Оряхово"  и  ГКПП"Кардам"  за товарни автомобили на изход. 
В ГДГП е получено съобщение от дружество „Дунав мост Видин-Калафат“ АД, че до 20.04.2023 г. ще бъде извършван монтаж на допълнителна покривна конструкция на две от трасетата на ГКПП „Видин“ при влизане в България. Движението ще бъде пренасочвано през останалите трасета чрез пътна сигнализация.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Гърция:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/ „Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            
Границата с Република Сърбия:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Северна Македония: 

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Турция:

Трафикът е интензивен за товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево" на изход.

 

27 мар 2023

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

 

9372 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 957 водачи и пътници. Съставени са 2417 фиша и 597 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 21 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 - с над 1,2 на 1000, а шестима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 17 души, а четирима са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни по метода „линеен контрол“ са проверени 2926 МПС и 3577 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 809 фиша и 167 АУАН. Установени са четирима водачи, шофирали след употреба от 0,5 до 1,2 промила алкохол, и осем – с над 1,2 промила. Двама са седнали зад волана под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

 

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16 часа.


26 мар 2023

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 

Границата с Румъния:
Трафикът е интензивен на ГКПП „Русе“, ГКПП „Видин“, ГКПП „Оряхово“ и ГКПП „Кардам“ за товарни автомобили на изход. 
До 20.04.2023 г. ще бъде извършван монтаж на допълнителна покривна конструкция на две от трасетата на ГКПП „Видин“ при влизане в България. Движението ще бъде пренасочвано през останалите трасета чрез пътна сигнализация.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Гърция:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/„Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            
Границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Северна Македония: 
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Турция:
Трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“.

 


26 мар 2023

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

9182 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12224 водачи и пътници. Съставени са 2408 фиша и 624 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 17  водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 11 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 6 - с над 1,2 на 1000, а 3-ма са отказали да бъдат тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 14 души, а петима са отказали да бъдат тествани.

 

От обобщените данни по метода „линеен контрол“ са проверени 1901 МПС и 2391 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 488 фиша и 116 АУАН. Установени са 4-ма водачи, шофирали след употреба от 0,5 до 1,2 промила алкохол. Трима са седнали зад волана под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

 

 Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16 часа.


25 мар 2023

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктова

Границата с Румъния:

Трафикът е интензивен на ГКПП „Русе“, ГКПП „Видин“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Оряхово“ и ГКПП „Кардам“ за товарни автомобили на изход. 
До 20.04.2023 г. ще бъде извършван монтаж на допълнителна покривна конструкция на две от трасетата на ГКПП „Видин“ при влизане в България. Движението ще бъде пренасочвано през останалите трасета чрез пътна сигнализация.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Гърция:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/„Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            
Границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Северна Македония: 
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. 


Границата с Република Турция:
Трафикът е интензивен за товарни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“ на изход. 

 

 


25 мар 2023

Новини

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев инспектира ГКПП „Дунав мост“ – 2 при Видин – Калафат

В рамките на посещението му в крайдунавския град бяха обсъдени конкретни възможности за облекчаване на тежкотоварния трафик

 

Министър Иван Демерджиев и заместник-министър Венцислав Катинов се срещнаха днес с ръководни служители на видинската полиция. Старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин, представи актуална информация за оперативната обстановка в региона и резултатите от предприетите действия на служителите на реда за предотвратяване на престъпления, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите.  В хода на разговорите министърът подчерта необходимостта от активна превенция по линия на цялата полицейска дейност – конвенционална престъпност, наркоразпространение, домашно насилие, междусъседски конфликти.

Вътрешният министър и заместник-министър Катинов посетиха центъра за видеонаблюдение на мостовото съоръжение при Видин – Калафат. При инспекцията на ГКПП „Дунав мост-2“ те се запознаха със спецификата на работата на място и разговаряха с дежурните български и румънски гранични полицаи. Контролно – пропускателният пункт работи на пълен капацитет, но трафикът остава интензивен, съобщи комисар Димитър Чорбаджиев – директор на РДГП-Русе и уточни, че за денонощие през пункта в посока Румъния преминават по около 1400 автомобила. „Абсюлютно неприемливо е струпването на километрична опашка от товарни автомобили, това е наказание за всички“, категоричен бе министърът и посочи необходимостта от създаване на съвместна работна група с румънската страна за постигане на трайно решение на въпроса.

В търсене на работещо решение за облекчаване на тежкотоварния трафик министър Демерджиев и областният управител обходиха два близки терена, които в краткосрочен план могат да бъдат използвани за обособяване на паркинги и облекчаване на движението на тежки автомобили.

На последвалата работна среща в областната администрация министърът  и областният управител коментираха текущи въпроси, свързани с организационно-техническата подготовка за предстоящите избори и конкретни действия за решаване на въпроса с тежкотоварния трафик на ГКПП „Дунав мост-2“.

 

24 мар 2023

Части от крадени коли са установени в автоморга в кюстендилско село

Операцията е реализирана от криминалисти на ОДМВР – Кюстендил, подпомогнати от колегите им от ГДНП

В рамките на акцията екипи на ГД “Национална полиция“, ОДМВР – Кюстендил и служители от Инспекцията по труда и РИОСВ, предприели проверка на автоморга в село от община Бобов дол и установили наличието на множество купета и двигатели със заличени серийни номера, както и агрегати и части от автомобили, предимно японско производство в периода 2018-2021 г. В процеса на работа било изяснено, че един от разглобените автомобили - "Тойота РАВ 4", с дата на първа регистрация 23 юни 2021 г. и собственост на македонски гражданин, бил противозаконно отнет на 16 януари тази година от курорта Боровец. За срок до 24 часа в полицейския арест бил задържан управителят на автоморгата, попадал в полезрението на полицията при разследването и на други противозаконни деяния. Повдигнато му е обвинение, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 215 от НК, като работата по него продължава с оглед идентификацията и на останалите авточасти, открити в обекта.

По време на операцията служителите на  Инспекция по труда и РИОСВ са съставили актове за установените административни нарушения. Материалите са докладвани в териториалното отделение в Дупница на РП Кюстендил.

24 мар 2023

Министър Иван Демерджиев: Центърът за аерокосмическо наблюдение към МВР може да бъде мост за приемането на България в Европейската космическа агенция

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност взе участие в международен семинар "Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната"

 

В рамките на международния форум министър Иван Демерджиев  припомни постигнатите значителни резултати на България в областта на космическите изследвания и коментира, че те са база за надграждане. В този смисъл сподели и виждането за разгръщане на възможностите на Центъра за аерокосмическо наблюдение към МВР,  чиято информация може да служи не само на сектор „Сигурност“, но и за развитието на проекти в сферата на иновациите и науката. Министър Демерджиев посочи, че в рамките на редица работни срещи, проведени под патронажа на президента на Република България, е изведена идеята в Центъра да бъдат включени представители на различни отговорни ведомства и неправителствени организации, които в реално време да управляват процесите при нужди и кризи.

„Вярвам, че  Центърът за аерокосмическо наблюдение към МВР ще бъде мостът за приемането ни в Европейската космическа агенция, към връщането на България на космическата сцена в Европа, а защо не и в света“, подчерта вътрешният министър. Амбицията е центърът да бъде конструиран така, че от него не само да се извежда максимално качествена информация, но и с осигуряването на най-съвременни средства за нейната обработка, тя да е полезна в много сфери, коментира още вътрешният министър.

24 мар 2023

Схема за измама на земеделски производители е разкрита от служители на отдел „Икономическа полиция” в Пловдив

Задържана е 54-годишна кюстендилка; Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдение на районната прокуратура

 

Работата на разследващите от отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР - Пловдив започнала по сигнал от земеделски производител от региона. Мъжът разказал, че с намерение да разшири дейността си, се възползвал от услугите на 54-годишна жена да му съдейства при кандидатстване за получаване на средства по Европейската програма за развитие на селските райони. Под различен предлог – за изготвяне на документи, внасяне на такси и депозити, „консултантката“ му поискала 6500 лева, а забавянето на отпускането на субсидиите оправдавала с административни проблеми. Накрая престанала да вдига телефона си и станала неоткриваема за клиента. 

След осъществените множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е изяснено, че по тази схема извършителката въвлякла в заблуда още няколко земеделски производители от цялата страна. Към момента са събрани доказателства за 7 потърпевши, от които общо отнела 120 хиляди лева. Активната работа продължава за установяване на съпричастността ѝ и към други подобни случаи.

Материалите от образуваното досъдебно производство са внесени в Районна прокуратура – Пловдив. С постановление на наблюдаващия прокурор 54-годишната е привлечена като обвиняема и задържана за срок до 72 часа. 

23 мар 2023

Вътрешният министър Демерджиев инициира среща с посланика на Нидерландия у нас за последващите стъпки за присъединяване на България към Шенген

По инициатива от българска страна днес се състоя среща на вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев със Симон ван дер Бург, посланик на Кралство Нидерландия в София.

Целта на срещата бе да продължи дискусията относно следващите стъпки за присъединяването на България към Шенген и възможностите за промяна в позицията на Нидерландия. Министър Демерджиев изтъкна, че страната ни продължава активно да поставя темата за разширяването на Шенген в различни европейски формати. В този смисъл той сподели за реализацията на редица конкретни инициативи с цел постигане на положително решение. Подчертано бе, че българската страна продължава да изпълнява задълженията си по обезпечаване на сигурността на външната граница на ЕС.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за засилване на професионалното взаимодействие, за да се осигури ефективен отговор на заплахите за сигурността, произтичащи от нелегалната миграция и организираната престъпност.

В заключение България и Нидерландия изразиха готовност да продължат диалога по всички въпроси от взаимен интерес и да поддържат конструктивно сътрудничество.  

 

23 мар 2023

Министър Иван Демерджиев проведе среща с министъра за Европа на Великобритания Лео Дохърти

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна в София с Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното кралство.

Министър Демерджиев представи актуална информация за миграционната ситуация, както и за засиленото сътрудничеството с Европейската комисия и държавите членки за ефективно управление на външната граница. Той покани британския си колега да се присъедини към новосъздаващата се в България съвместна Работна група с Европол, която ще осигури необходимото ниво на координация в противодействието на трафика на мигранти. Министър Дохърти прие поканата. Вицепремиерът предостави на британския си колега информация относно формирането на работна група, която се създава именно по идея на Демерджиев.

Двамата министри дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, което продължава да се развива в добра посока след Брекзит и остава със стратегическо значение. България и Великобритания са изправени пред сходни предизвикателства, които налагат засилен обмен на информация и координация с оглед по-ефективно противодействие на нелегалната миграция и контрабандата на мигранти.

В края на разговора двамата министри взаимно си благодариха за сътрудничеството, като се ангажираха да работят за неговото надграждане и развиване. 

23 мар 2023

Специализирана операция за противодействие на конвенционалната престъпност се провежда в Девин

Спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност се провежда втори ден на територията на област Смолян. В нея са ангажирани сили на „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Смолян, подпомагани от жандармерийски части от Пловдив. В хода на акцията вчера е получен сигнал за сбиване между два рода на ул. „Освобождение“ в гр. Девин. Веднага на място са насочени полицейски екипи, в резултат на което е възстановен общественият ред и предотвратено разрастването на възникналия конфликт.

В полицейския арест за срок до 24 часа са задържани осем лица. При извършени проверки на 16 адреса са иззети две хладни оръжия - мачете, съставени са множество актове за установени административни нарушения. По случая са образувани досъдебни производства, работата по които  продължава.

Специализираната полицейска операция на територията на гр. Девин продължава и в момента. 

 

23 мар 2023

26-годишен габровец е задържан за кражба от столичния храм „Св. Александър Невски“ ​

Сигнал за престъпното посегателство бил подаден в столичното Пето РУ на  6 март, около 15 часа. Според първоначалната информация, мъжът успял да задигне 3 880 лв. от църковния магазин на катедралата, изчаквайки жената, която работи там да излезе, след което изчезнал.

Вeднага по случая започнало разследване, в рамките на което били иззети всички записи от видеокамерите и след прецизен преглед идентифициран извършителят на престъплението. Последвало незабавно обявяване за общодържавното му издирване и в процеса на оперативните действия  той бил установен и задържан на адрес в столицата. 26-годишният жител на Габрово е многократно регистриран за криминалистични прояви. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което криминалистите ще установяват и съпричастност на задържания към други кражби, извършени на територията на столицата.

 

23 мар 2023

Услуги и полезна информация

сигнали и съвети

Мобилно приложение