Р. България

МВР

 

Bulgaria for Ukraine - Единен информационен портал

Актуално

Бъдете отново партньор на Националната благотворителна кампания на МВР

С безусловната подкрепа на медиите вече 19 години дарителската инициатива подпомага деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари

 

В последните дни на година, белязана от изпитания и свидни загуби, каузата ни за по-добро бъдеще за децата на нашите загинали колеги се нуждае повече от всякога от силата на обединението.

Вече 19 години Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи разчита на безкористната подкрепа на медиите. Заедно създадохме традиция, зад която стоят съпричастността и отговорността.

За Коледното издание на кампанията министерството изработи видеоклип, радио спот, банер и фотоколаж, предназначени за електронните и печатните медии. Вярваме, че и тази година заедно ще продължим по пътя на добротворството.

 

Благодарение на незаменимия принос на медиите за популяризиране на нашата кауза множество дарители ни подкрепиха и през отиващата си 2022 г. С набраните средства участващите в благотворителната кампания 74 деца бяха подпомогнати за Коледа с 1000 лева. Финансова помощ момичетата и момчетата получиха също за Великденските празници. По традиция част от средствата бяха заделени за завършващите средното си образование. Подкрепа бе осигурена и за всички деца за началото на учебната година. За семействата МВР организира и безплатни ваканции в базите на ведомството.

В 19-ата за благотворителната кампания година участват деца от София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на SMS на стойност 1 лев (без ДДС) на номер 1866 за абонатите на А1, Yettel и Vivacom или чрез гласово обаждане на стойност 0.99 лв. (без ДДС) на 090051866 за абонатите на Vivacom. Средства могат да се превеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. 

06 дек 2022

Информация от Дирекция "Български документи за самоличност"

Остава графикът на дежурствата на столичните звена БДС в съботните дни на февруари; Гражданите могат да се възползват и от услугите на Центъра за административно обслужване

Напомняме, че от 15.08.2022 г., в гр. София - бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 91, работи Център за административно обслужване (ЦАО) на български граждани. В него са изградени достатъчен брой гишета за административно обслужване. С цел по-добро, бързо и качествено обслужване центърът е снабден със Система за управление на опашките, чрез която се регулира потока от граждани. Българските граждани могат да подават заявления за издаване на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС), при спазване на следните условия:

       25.02. - Второ и Четвърто РУ   

 

Звената БДС в районните управления (РУ) на територията на София:

- в делнични дни - от 08.00 ч. до 17.45 ч., без обедна почивка;

- в съботни дни – по график две дежурни звена, от 08.30 до 14.30 ч.

 

Отдел БДС-СДВР, с адрес: бул. „Княгиня Мария Луиза” № 91  (Център за административно обслужване);

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч.

 

Дирекция „Български документи за самоличност“, с адрес бул. „Княгиня Мария Луиза” № 48

- в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч.

 

Напомняме, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“, на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.


30 авг 2022

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 

Границата с Румъния:
Трафикът е интензивен на ГКПП „Видин“,  ГКПП „Русе“ и ГКПП „Оряхово“ на изход за товарни автомобили.
Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/“Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Гърция:
На 26.01.2023 г. е получена информация от гръцките гранични власти, че във връзка със засилените снеговалежи, пътуващите в посока Гърция през ГКПП "Илинден" леки и товарни автомобили трябва да имат вериги против буксуване, които се поставят при нужда. Тези, които не притежават такива, няма да бъдат допускани на територията на Република Гърция.

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/ „Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            
Границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  


Границата с Република Северна Македония: 

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  

Границата с Република Турция:
Трафикът e нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

 


31 яну 2023

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

 

9052 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 309 водачи и пътници. Съставени са 2582 фиша и 507 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 28 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 - с над 1,2 на 1000, а петима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 9 души, а 8 са отказали да бъде тествани.

 

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 2341 МПС и 2476 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 754 фиша и 129 АУАН. Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила  и четирима – с над 1,2 промила.  Четирима са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

 

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.


30 яну 2023

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 

Границата с Румъния:
Трафикът е интензивен на ГКПП "Видин",  ГКПП "Русе", ГКПП "Кардам" на изход за товарни автомобили.
Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

 

Границата с Гърция:
На 26.01.2023 г. е получена информация от гръцките гранични власти, че във връзка със засилените снеговалежи, пътуващите в посока Гърция през ГКПП "Илинден" леки и товарни автомобили трябва да имат вериги против буксуване, които се поставят при нужда.Тези, които не притежават такива, няма да бъдат допускани на територията на Република Гърция.
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  .  
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/ „Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            
Границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  

Границата с Република Северна Македония: 
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  

Границата с Република Турция:
Трафикът e нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове .

 


30 яну 2023

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

8126 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 9983 водачи и пътници. Съставени са 2074 фиша и 548 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 39 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол –20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 19 - с над 1,2 на 1000, а един, спрян за проверка, е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 10 души, а трима са отказали да бъде тествани.

 

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 2084 МПС и 2267 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 503 фиша и 118 АУАН. Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила.  Един е шофирал след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

 

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.


29 яну 2023

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 Границата с Румъния:
Трафикът е интензивен на ГКПП "Видин",  ГКПП "Русе", ГКПП "Кардам" на изход за товарни автомобили.
Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Гърция:
На 26.01.2023 г. е получена информация от гръцките гранични власти, че във връзка със засилените снеговалежи, пътуващите в посока Гърция през ГКПП "Илинден" леки и товарни автомобили трябва да имат вериги против буксуване, които се поставят при нужда. Тези, които не притежават такива, няма да бъдат допускани на територията на Република Гърция.
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  .  
През съвместните гранични пунктове „Златоград“/ „Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

            

Границата с Република Сърбия:
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  

 

Границата с Република Северна Македония: 
Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.  


Границата с Република Турция:
Трафикът e нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове .

 


29 яну 2023

Междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

8461 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 10305 водачи и пътници. Съставени са 2080 фиша и 544 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 21 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол –15 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, шестима - с над 1,2 на 1000, а двама, спрени за проверка, е отказали да бъде тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират шестима души, а двама са отказали да бъде тествани.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 1325 МПС и 1529 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 318 фиша и 86 АУАН. Установени са петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и двама - с над 1,2 промила. Двама са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.


28 яну 2023

Новини

Министър Демерджиев: Споделяйки общи европейски ценности, можем да дадем стабилност и сигурност за региона и за цяла Европа

Българският вътрешен министър проведе работна среща в Скопие с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски

 

„Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по обезпечаване на сигурното и спокойно протичане на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Получих уверението на колегата Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки. На свой ред го информирах, че вземам и ще взема необходимите мерки хората, които ще дойдат от България за честването, да не допускат правонарушения или провокации“. Това подчерта вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след срещата си с  Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония, състояла се днес в Скопие.

Министър Демерджиев съобщи, че по време на разговорите двамата са коментирали и разследването на посегателството върху Християн Пендиков: „Постигнахме абсолютно съгласие, че подобен род престъпления, както и всякакви други правонарушения, не бива да бъдат допускани в държава, която е убедена и иска да прилага върховенството на правото“. Българският вътрешен министър е получил уверение от колегата си, че случаят ще бъде разследван изцяло и обективно. Целта е да се постигне превенция, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи, които хвърлят сянка върху традиционно добрите отношения между двете държави. В този смисъл българският вътрешен министър информира, че е предал на Оливер Спасовски документи, свързани със заплахи, получени от Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат проверени и разследвани, за да бъдат изправени отговорните пред закона.

„Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, а Република Северна Македония е кандидат и върви уверено по този път. Езикът на омразата не е пътят към Европа. В днешния разговор се убедихме взаимно с колегата Спасовски, че страните ни споделят европейските ценности. Те са нашият път и ние сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност не само в региона. Длъжни сме и можем да дадем стабилност и сигурност за цяла Европа, стабилизирайки отношенията си в нашия регион“, заяви още Демерджиев.

По време на срещата двамата министри обсъдиха и редица въпроси, пряко свързани различните направления на полицейска дейност – противодействието на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, добрата комуникация и взаимодействие между професионалните ръководства на двете министерства. „С тези набелязани мерки и действия традиционно добрите отношения между двете министерства ще се развият още повече“, отбеляза министър Демерджиев.

„Нашата среща е доказателство за  отличното взаимодействие между полицейските структури на България и РСМ. Потвърдихме ангажимента си за двустранно оперативно сътрудничество в посока на противодействие на всички аспекти на организираната престъпност“, посочи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той припомни, че постигнатото взаимодействие бе доказано на практика и при проведените миналата година съвместни учения в София и Охрид.

Министър Спасовски коментира, че веднага след нападението над Пендиков са предприети всички необходими действия и вече има задържан, на когото е взета мярка „задържане под стража“. Министерството на вътрешните работи в Северна Македония се отнася с еднаква ангажираност към всички такива случаи и целта ни е виновните да получат съответните санкции за деянията си.

Министърът на вътрешните работи припомни, че работната среща се провежда няколко дни преди честването на рождението на Гоце Делчев, за което има вече индикации за повишено напрежение. Той заяви категорично, че по време на празника вътрешното министерство на РСМ няма да допусне нарушаване на обществения ред.


30 яну 2023

След кратко преследване в района на столичния квартал „Надежда“ служители на Второ РУ задържаха 33-годишен шофьор и негова спътничка

 

Днес, около 12 часа,  патрул на Второ РУ забелязал лек автомобил да преминава на червен сигнал на светофара, застрашавайки двама пешеходци на кръстовището на бул.“Генерал Никола Жеков“ и ул.“Христо Силянов“. Униформените веднага подали сигнал за спиране, но водачът не се подчинил и продължил да шофира по малките пресечки в квартала. В рамките на краткото преследване, автомобилът навлязъл в насрещното движение на  ул. „Чудомир“, удряйки две леки коли, след което - при опит да се измъкне с маневра на заден ход, ударил и патрулния автомобил. Водачът и спътницата му – на 22 години,  отказали да напуснат колата и опитали да си разменят местата зад волана. Те  оказали съпротива при задържането, при което леко са пострадали двама полицейски служители. Извършеният тест за алкохол на шофьора е отчел отрицателен резултат. Отказал е да му бъде направен на място тест за наркотични вещества, предстои му кръвен тест в болнично заведение.

Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работа по образуваното досъдебно производство продължава.


30 яну 2023

Заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участва в кръгла маса, посветена на борбата с трафика на хора

 

Кръглата маса е организирана от Съвета на Европа и Националната комисия за борба с трафика на хора, чийто председател е вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По време на форума бяха дискутирани Докладът на Групата експерти за борба с трафика на хора (GRETA) от Третия кръг на оценка на Република България и препоръките на Комитета на страните за напредъка в прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.

Пред представители на националната и местната власт, правоохранителните органи, съдебната система, социалните служби, службите за закрила на детето, гражданското общество и синдикатите бе представена и новата Препоръка CM/Rec (2022)21 на Комитета на министрите на Съвета на Европа към държавите членки относно превенцията и борбата с трафика на хора с цел трудова експлоатация и дискусия на практически мерки за прилагането ѝ в България.

 


30 яну 2023

Криминалисти на ОДМВР-Перник неутрализираха престъпна група за трафик на мигранти

 

   

Спецоперацията е осъществена след разследване на  служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник, под ръководството на Районна прокуратура – Перник. В резултат на проведените действия във вечерните часове на вчерашния ден на територията на общината били засечени и задържани четирима българи на възраст между 28 и 38 години. Криминалистите установили и три моторни превозни средства, в едно от които били превозвани 31 нелегални мигранти, представили се за граждани на Афганистан. Според първоначалните данни целта е била чужденците да бъдат прехвърлени в друг автомобил и изведени  извън страната. Те ще бъдат превозени и настанени в специализиран център.

Четиримата участници в престъпната схема първоначално са задържани за срок до 24 часа с полицейска мярка, а с постановление на наблюдаващ прокурор мярката им ще бъде удължена до 72 часа, с оглед внасяне на искане в съда за налагане на мярка за неотклонение.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.


30 яну 2023

Заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър ще присъства на откриването на кръгла маса, посветена на борбата с трафика на хора

Началото на форума е в понеделник, 30 януари, от 9 часа в Гранд хотел „София“

Кръгла маса за обсъждане на Доклада на Групата експерти за борба с трафика на хора (ГРЕТА) от Третия кръг на оценка на Р България и препоръките на Комитета на страните за напредъка в прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора ще се проведе в понеделник в Гранд хотел „София“. На откриването ще присъства заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър.
Събитието се организира от Съвета на Европа и Националната комисия за борба с трафика на хора, чийто председател е вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 


29 яну 2023

Министър Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в неформално заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Стокхолм

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в неформалното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на 25 и 26 януари 2023 г. в Стокхолм. Форумът, проведен в рамките на Шведското председателство на Съвета на ЕС, постави фокус върху повишаване на ефективността на политиките на ЕС при връщането на нелегални мигранти, прилагане на общ институционален подход в отговора на миграционните предизвикателства и прилагането на подходящи мерки в борбата с организираната престъпност в дигиталната ера.
Министър Демерджиев отбеляза, че връщането е основен стълб в ефективното управление на миграцията и ключов инструмент в борбата с нелегалната миграция. Обърна внимание, че едно от ключовите условия за постигане на реален напредък в областта е сътрудничеството на третите страни на произход и транзит. В тази връзка подкрепи използването на всички налични лостове на въздействие и необходимостта от единен подход на ЕС. Изтъкна ролята на Европейския координатор по връщането и подкрепата на Фронтекс.
България участва в дискусията на вътрешните министри по прилагането на цялостен институционален подход за посрещане на миграционните предизвикателства и представи добри национални практики в координацията на политиката по миграцията.
При обсъждането на другата водеща тема - борбата с организираната престъпност в дигиталната ера, министър Демерджиев открои значението на адекватния отговор от страна на правоприлагащата общност на бързо развиващите се заплахи за сигурността, произтичащи от технологичното развитие. България подкрепи продължаване на усилията за намиране на работещо решение, което да осигури правилния баланс между защитата на личната неприкосновеност и гарантирането на обществения ред и сигурност.
В рамките на Съвета, министър Демерджиев проведе и серия от двустранни срещи министъра на правосъдието на Кралство Швеция, Гунар Стрьомер, държавния секретар на Нидерландия по правосъдие и сигурност, отговарящ по въпросите на миграцията, Ерик ван дер Бург, както и с министрите на вътрешните работи на Хърватия, Румъния и Италия. Акцент в разговорите бяха сътрудничеството за присъединяването на България към Шенгенското пространство, което остава приоритет от първостепенно значение за страната ни. По време на срещите, българската страна обърна внимание и на необходимостта от единен подход на ЕС при осигуряване на защитата на външните граници на ЕС и значението от обединяване на усилията за противодействие на криминалните мрежи за трафик на мигранти.


26 яну 2023

Открит пункт за обслужване на граждани за издаване на български лични документи в Сърница

Оборудвано е и хале за нов противопожарен автомобил на доброволното формирование

По инициатива на ръководството на ОДМВР-Пазарджик и с подкрепата на общината в Сърница бе изграден оборудван пункт за прием на граждани за издаване на български лични документи.  Това ще улесни съществено жителите на общинския център и населените места в общината – Побит камък, Медени поляни и Селище, на които до момента се налагаше да пътуват близо 50 километра до РУ-Велинград, за да се възползват от административната услуга.    На кратката церемония бе открито и функционално хале, в което ще се помещава дарения преди време от Швейцария противопожарен автомобил, оборудвано с активното съдействие на общината и членовете на доброволното формирование, което е обучено и готово при необходимост да се включи в различни аварийно-спасителни и пожарогасителни дейности.  Кметът на Сърница благодари на представителите на регионалната и централна държавна власт за помощта и съдействието при реализирането на тези проекти, които са от огромно значение за жителите на най-младата община в областта.

На церемонията присъстваха заместник-директорът на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Оперативни дейности” старши комисар Красимир Шотаров, директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Ангелов, началникът на РУ-Велинград главен инспектор Стоян Кюпов, областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, кметът на община Сърница Неби Бозов. Сред присъстващите бяха още представители на местната власт в Сърница, началникът на местния участък старши инспектор Борис Бориков и Стилиян Хараланов от Управителния съвет на Доброволните формирования в Република България.

 


26 яну 2023

Служители на ГДБОП и ОДМВР – Велико Търново иззеха над 2000 артикула, носещи запазени търговски марки

Специализираната операция е проведена под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново

Спецоперацията по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки носещи защитени търговски марки, е реализирана през днешния ден на територията на Велико Търново. Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ –ГДБОП и ОДМВР – Велико Търново, под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново. В хода на операцията са проверени два търговски обекта и складове към тях, където са установени над 2000 артикула – дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари - всичките носещи запазени търговски марки. Иззети са и технически средства с които се е извършвало администрирането на интернет страници и такива в социалните мрежи, чрез които се е осъществявала търговската дейност. В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, се е извършвала без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки – дейност, квалифицирана от българското законодателство като престъпление, съгласно чл.172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

 


26 яну 2023

Почетни отличия за екипите на пожарната и полицията, овладели критичната ситуация с горяща цистерна в Костинброд

В резултат на бързите и адекватни действия на служителите не пострадаха граждани и бе предотвратено възникването на по-сериозни последици

 

За да изразят своето уважение и благодарност към служителите на РУ и РСПБЗН – Костинброд и техните ръководители, днес ръководството и служители на Община Костинброд и членовете на Общинския съвет организираха специална церемония за награждаването им. Официални гости на събитието бяха директорите на ГД „Пожарна  безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов, директорът на ОДМВР-София ст. комисар Живко Коцев, директорът на РДПБЗН-София комисар Георги Иванов, началниците на РУ-Костинброд гл. инсп. Георги Калайджиев и на РСПБЗН-Костинброд гл. инсп. Никола Стоичков.

В присъствието на служители от двете подразделения на МВР в града и на членовете на общинската администрация и общинския съвет кметът на Община Костинброд Трайко Младенов връчи специални почетни отличия. Дежурните екипи, обезпечили инцидента от 21 януари, когато цистерна с дизелово гориво катастрофира и се запали в района на кръгово кръстовище в центъра на града и предотвратили с бързите си, координирани и адекватни действия възникването на потенциална опасност за населението, бяха удостоени с Почетен знак за заслуги на Община Костинброд. На ръководителите на дирекциите и териториалните подразделения на полицията и пожарната бяха връчени почетни грамоти за всеотдайност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения по време на спасителната операция.

Своята удовлетвореност и отлична оценка за професионалните действия на колегите си при отработването на инцидента даде и гл. комисар Джартов. В отговор на получената почетна грамота той отправи благодарност към Общинска администрация – Костинброд за оказаното навременно съдействие.

Приемам грамотата като сериозен ангажимент за завишаване на критериите в работата ни, така че да бъдем максимално адекватни на обществените очаквания. Кризисният инцидент от събота е безпощадно предизвикателство към професионалните ни умения, към вложения ежедневен труд, към уменията ни да реагираме в ситуация на криза. В резултат на адекватното институционално взаимодействие между структурите на МВР и местната власт във всички аспекти – комуникация, използвани ресурси, процедури, тактически действия, успяхме да предотвратим по един безспорен начин тежки последици за живота, здравето и имуществото на жителите на Костинброд, посочи в приветственото си слово ст. комисар Коцев. Той отправи и своето лично признание към дежурните екипи с думите: Вие сте истински герои, а нашето съвремие се нуждае от хора като вас. Гордеем се с вас!

 


25 яну 2023

Услуги и полезна информация

сигнали и съвети

Мобилно приложение