Навигация

Ръководство

Министър на вътрешните работи

Румяна Бъчварова

Заместник министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи на Република България

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е завършила социология в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Преминала е обучение за избирателната система и воденето на предизборни кампании в САЩ, както и за политически кампании и кадрова политика, проведено от Консервативната партия на Великобритания.
 
В периода от 1985 до 1995 г. е ръководител отдел „Анализ на програмата“ в Българското национално радио.
 
От 1995 до 2001г. е директор проучвания в „Маркет ТЕСТ“ АД.
Между 2001 и 2009 г. е главен изпълнителен директор на агенция за социологически проучвания „Маркет Линкс“ ООД.
 
От 2009 до 2013г. е началник на политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета за развитие при Министерския съвет.
 
През 2014г.е избрана за народен представител в 43-то НС.
 
Избрана е за заместник министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация на 7 ноември 2014 г. от 43-ото Народно събрание.

На 11 март 2015 г. Народното събрание на Република България одобри номинацията на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, с което тя става заместник-председател по коалиционната политика и административната реформа и министър на вътрешните работи.